Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Miért halogatunk? Lépj tovább 3 egyszerű módszerrel!

Miért halogatunk? Lépj tovább 3 egyszerű módszerrel!

Ráér az még holnap! Még van időm! Ismerős ugye? Halogatni mindenki szokott, de vajon miért csináljuk? Le lehet róla szokni?

A halogatás már elég régóta gyarapítja az emberi rossz szokások hosszú sorát. Ahogyan például a falánkság vagy a lustaság esetében, úgy a halogatásnál is tudjuk, érezzük, hogy csak egy kis erőfeszítést kellene tennünk és máris visszabillennénk az egyensúlyunkba, megtalálnánk a leli békénket. Tudjuk, hogy rosszat teszünk ezzel magunknak, mégsem tudunk leszokni róla.

Talán mégis lehet, csupán három aprócska szabályt kell betartani. Kezdd el most, ne halogasd későbbre!

1. Légy céltudatos!

Törekedj arra, hogy ne csak letudd a feladatokat, hanem csináld meg őket a legjobb tudásod szerint. Sokan hajlamosak a legvégsőkig elmenni, a határidők lejárta előtt nekilátni a dolgoknak. Ez ugyan elsőre hatásosnak tűnik, hiszen az embert hajtja az adrenalin és megcsinálja, amit kell, de nem mindegy hogyan. Ez a szokás tévútra vezet, hiszen úgy érzed bármit, rövid idő alatt meg tudsz csinálni, de közben egy helyben toporogsz: még mindig halogatsz!

2. Légy motivált!

A munkában, a tanulásban még határidők között őrlődik az ember, de az életben nem mindig mondják meg nekünk, hogy mit mikorra csináljunk meg, érjünk el és valósítsunk meg. Ez pedig óriási csapda, aminek a mélyén a halogatás les ránk.  Mit kezdj magaddal suli után, megtanulj-e egy újabb idegen nyelvet, szerencsét próbálj-e külföldön, megházasodj-e és ha igen, mikor.  A határidők hiánya azt jelenti, hogy nincs rajtunk nyomás. Ha nincs nyomás, nincs cselekvés. Ha nincs cselekvés, nincs siker.

3. Légy felfedező!

Változtass nézőpontot. A halogatásra általában úgy tekintünk, mint egy rossz szokásra, egy megoldandó problémára. Ehelyett nézz úgy rá, mint egy vészcsengőre, egy vörös zászlóra ami jelez neked valamit. Azt jelzi, hogy valami akadályoz a cél elérésében. Nincs a birtokodban minden info, tartasz valamitől, megrémít valami? A te feladatod, hogy ezt kiderítsd, feloldd a gátakat és szabadon tovább haladj!

Chris Piascik type lettering tomorrow procrastination

Képek: psychologiest, giphy

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share