Hogyan készülj a szóbelikre?

Rovat

Megosztás

Nagy megkönnyebbülés az írásbeli érettségiken túl lenni, de valljuk be, mindenki a most következő résztől fél. Hogy lehet mindent jól megtanulni a szóbelikre?

Hatvan-nyolcvan tétel, amit egymás után három nap kell tudnod okosan elmondani, bizony nem nehéz. De ahogy már annyiaknak ment előtted, hidd el neked is fog!

Ehhez nagyon fontos, hogy legyenek jó tételeid! Érdemes magadnak elkészíteni tényleg az összeset, így tényleg a saját logikád alapján tanulhatsz. És bár sok idő elkészíteni egy tételt, már közben szuperül tanulod az anyagot! Nem csak azért, mert újraírod – a saját nyilacskáid és vastagításaid segítenek, hogy a fejedben összeálljon a téma.

Persze segíthet az is, ha időnként más formában nézel rá ugyanarra. Mások tételeit sem árt például átfutkosni, bár azokat inkább jobb belegyúrni a sajátodba. De jól jöhet a sok vázlat után például újraolvasni a tankönyvet. Az agyunknak néha jót tesz, ha más és más kódokat fogad be: ezért lehet érdemes váltogatni a vázlatot a folyószöveggel.

De erre lehet jó egy nagyobb váltás is: a tanulós videók nézegetése. Jól jöhetnek a zanza tv animációi például, bár önmagukban egy egész érettségi feleléshez azért nem elegek, hiszen mint neve is mondja, ezek csak zanzák. Azonban az anyag legfontosabb mozzanatainak memorizálásában szuperül segítenek, többek közt az összefüggésekre rámutató ábrák által. Még inkább idevág az M5 Érettségi 2017 című műsora. Ebben felkészült, valódi tanárok tartanak 20 perces előadásokat, mindegyiket egy-egy tételről beszélve, az összes tantárgyban. És persze itt sem marad el a kellő vizuális segítség a profi, részletes tételismertetés mellől. Szóval gyerünk fel a netre srácok, készülni kell a szóbelikre!

A tanulási eszköz váltogatásán túl érdemes lehet a helyszínt is cserélgetni, ha nem kifejezetten csak egy helyen tudsz koncentrálni. Érhető, ha megunod az íróasztaloddal szemben lévő fal látképét. Pakolj össze, menj könyvtárba, ahol úgyis csak tanulni fogsz, vagy a kedvenc kávéházadba. De nem árt a levegő és a nap se: mehetsz parkba, vagy a balatoni kertbe le a szülőkkel egy hétvégére.

Próbálj a tanulás mellett ilyen apró örömöket adni magadnak, mint a napsütés vagy a memorizálás többfélesége. Hidd el, könnyebb lesz! Mi szurkolunk.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta