Hogyan kezeld anyukád vagy apukád új szerelmét?

Rovat

Megosztás

Nehéz elfogadni a helyzetet, amikor anyukádra vagy apukádra újból rátalál a szerelem. Először csak találkozgatnak, majd lassan egyre inkább a család részévé válik párja és szorosabbra fűzik a viszonyukat egy összeköltözéssél.

Egy 13 éves lány így meséli el történetét:

 „Anyukámnak lett egy új kedvese, de nekem egyáltalán nem tetszik a helyzet. Először szimpatikusnak tűnt, kedveltem és örültem, hogy az anyukám újra boldog valakivel. Aztán egy idő után elkeztek veszekedni, egyre többször éreztem feszültséget közöttük. Emiatt változott a véleményem. Ebben az időszakban anyukám terhes lett, örültem neki, hogy lesz egy kistestvérem, de az apukának már egyáltalán nem. Az új barátja egyre többször szidott, néha ok nélkül, mindezt anyukám hallatára, s a legrosszabb az volt benne, ahogy végighallgatta ezeket és nem is mondott semmit, nem állt ki mellettem. Védtelennek éreztem magam a párjával szemben. Majd megszakadt a szívem, annyira nyugodt volt közben. Úgy néz ki, anyukám már jobban szereti az új gyermekét, mint engem. Másrészt anyukámnak volt egy előző barátja, akivel jól kijöttem, vele persze szakítottak. Úgy érzem, nem ad nekem elég időt, hogy apukámra gondolhassak és egyáltalán feldolgozzam, ami történt”

Hogy mi lehet a megoldás? Persze, minden eset egyedi, de van 1-2 biztos tipp, amit bevethetsz, ha ismerős a helyzet!

  • Adj időt magadnak! Megterhelő és kihívást jelentő epizód, amikor anyukád vagy apukád új kedveséhez is alkalmazkodnod kell. Tudatosan keress olyan dolgokat amiket élvezel és erőt meríthetsz belőlük otthon. Egy jó film, egy délutáni relaxáció, „énidő” egy forró fürdővel, teával és egy jó könyvel biztos kikapcsol.
  • Beszélj az anyukáddal/apukáddal az érzéseidről. Lehet, hogy amin te keresztül mész fel sem tűnik számára, mert annyira vakon szerelmes. Viszont az is elképzelhető, hogy a szavak, amik bántónak tűnnek, nem ellened irányulnak. A felnőttek sem tudják mindig jól kezelni a helyzeket, amikor feszültek vagy rossz kedvűek.

  • Töltsetek több minőségi időt együtt! Csak te és az anyukád/apukád, ahogy régen voltatok. Találjatok egy időpontot amikor mindketten ráértek és ezt szánjátok olyan tevékenységre, ami mélyíti a kapcsolatotokat, például játsszatok, süssetek vagy teázzatok együtt.
  • A nagyszüleid is támaszaid lehetnek ilyenkor, próbálj több időt tölteni velük ésbeszélgessetek! Az időseknek nagyon sokat jelent, ha azt érzik szükség van rájuk és talán még a kedvenc sütiddel is meglepnek párszor.

  • Próbáljatok meg közösen megoldást megoldást keresi az “új” családoddal, reagáljatok ezekre- az eddig nem mindennapos- helyzetekre, amikor együtt vagytok. Valószínűleg sok ilyen fog veletek történni, akár tervezhettek is előre, ki hogy szeretne viselkedni egy szituációban, s ez valóban sikerült-e, milyen érzés volt benne lenni és hogy érződött kívülről- eket mind megoszthatjátok egymással.
  • Végső esetben forduljatok szakemberhez! A családsegítő szolgálatoknál vagy nevelési tanácsadóknál foglalkoznak hasonló helyzetekkel.

Kovács Eszter

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta