Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Hogyan puhítsd meg a szüleidet, ha túl szigorúak veled?

Hogyan puhítsd meg a szüleidet, ha túl szigorúak veled?

A baráti körödből szinte mindenkit elengednek bulizni, téged leszámítva? Ha nagy nehezen rá is veszed a szüleidet, hogy te is csatlakozhass, legkésőbb 10 órára otthon kell lenned? Ha meggyőződésed, hogy neked vannak a legszigorúbb szüleid, olvass tovább, hogy megtanuld kezelni őket!

A túlságosan féltő, agyonaggódó szülők megnehezíthetik a gyerekük kamaszkorát, hiszen a sok szabály és a rengeteg tiltás ahhoz vezet, hogy a gyerek úgy érzi, ő kimarad minden jóból a szülei miatt. Ahhoz, hogy ezen fokozatosan változtatni lehessen, azt kell elérni, hogy szülők és gyerekek kölcsönösen megértsék egymás motivációit és félelmeit.

Azaz, mielőtt minden rossznak elmondanád a szüleidet, és mélységesen megsértődnél rájuk, próbáld beleképzelni magadat a helyükbe! Tényleg borzasztó dolgokat lehet hallani kirabolt, elkábított, megerőszakolt fiatalokról, amiket látva nem meglepő, hogy a szüleid legszívesebben a házból sem engednének kimozdulni. Nyilvánvaló, hogy azért tiltanak sok mindentől, mert szeretnek és aggódnak érted.

Ami persze nem jelenti azt, hogy emiatt apácaként, vagy szerzetesként kell végigélned a kamaszkorod! De kiindulási alapnak jó, hogyha tisztában vagy vele, hogy mi áll a tiltások hátterében, és ez lehet az első lépés a változás felé.

Ha ezt az újonnan megszerzett belátást már éreztetted a szüleid felé, előállhatsz azokkal a dolgokkal is, amikben szeretnél változást elérni. Arra figyelj, hogy egyszerre ne legyen túl sok követelésed, mert a szüleid csak felhúzzák rajta magukat és kapásból nemet mondanak. Lassan, de biztosan további kiváltságokban is részesülhetsz, ha a szüleid látják, hogy felelősségteljesen kezeled a korábbiakat is.

Szigorú szülők
A te szüleid mennyire szigorúak veled?

 

Miközben előállsz a kéréseiddel, ne az szerepeljen az indoklásban, hogy az XY szülei mennyivel engedékenyebbek, lazábbak és összességében jobb fejek, mint a tieid. Az összehasonlítgatás nem fog segíteni, mert a szüleid nem az XY szülei, és nem érdekli őket, hogy más hogy csinálja, ellenben azt fogják ebben látni, hogy milyen éretlenül viselkedsz ezzel a mással példálózással.

Magyarázd el, hogy miért lenne az az adott dolog neked fontos (például, hogy elengedjenek egy buliba). Hozz példákat arra, hogy hány helyzetben viselkedtél már felnőttesen, hányszor bizonyítottad, hogy tudsz vigyázni magadra. Az is segíthet, ha látják, hogy hajlandó vagy áldozatot hozni a dologért, például megígéred, hogy szombaton megcsinálod az összes házidat, ha cserébe este elengednek bulizni. Szintén jól jöhet, ha te magad kínálsz alternatív büntetést cserébe, ha esetleg nem tartanád be a szabályokat. Tehát ha például a szüleid engedélyezik, hogy éjfélig kimaradj egyik este, akkor felajánlhatod, hogy ahány percet késel, annyival rövidítsék le a következő alkalommal a kimenődet.

Érdemes megvilágítani más előnyeit is annak, hogyha kevésbé szigorúak veled, mint hogy te jól fogod érezni magadat. Emlékeztesd őket, hogy már csak néhány év/hónap, és kirepülsz a családi fészekből, tehát szerencsés, ha már korábban elkezded a szárnypróbálgatásaidat, amíg még védett környezetben, a szüleid felügyelete alatt teheted. Ezenkívül az is felkészít a nagybetűs életre, ha új embereket ismersz meg, új barátságokat kötsz, és megtanulsz egyedül is boldogulni. Ne feledd, a szüleid sem szeretnék, hogy magányos vagy boldogtalan legyél!

Hallgasd meg figyelmesen a szüleid ellenvetéseit és félelmeit is! Érezzék, hogy komolyan veszed őket és az aggályaikat is, és empatizálsz velük! Ne veszítsd el a türelmedet és főleg ne kezdd el szidni őket, amiért ennyire vaskalaposak! Ehelyett próbáld rávezetni őket, hogy ha adnának neked egy esélyt, hogy bizonyíts, akkor lehet, hogy pozitívan csalódnának.

Végül, ha hosszú távra szeretnéd a változásokat, akkor tartsd is be, amiket a szüleidnek ígérsz. Lassan, lépésről lépésre haladva, ahogy nő a bizalmuk feléd, egyre jobban engedni fogják, hogy önállósodj, de persze csak akkor, ha nem okozol csalódást.

(kép: http://www.families.com/)

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share