Inkább egyedül, mint másokkal? Talán te is introvertált vagy!

Rovat

Megosztás

Sokan tapasztalják azt az érzést, hogy inkább egyedül vannak, mint másokkal. A hétköznapokban gyakran erős elhatárolása van annak, hogy ki introvertált és ki extravertált. De mit is jelent introvertáltnak lenni?

Az introverzió és extraverzió fogalmai Carl Jung pszichológus nevéhez fűződnek. Az extravertált személy figyelmét a külső személyek irányítják, motivációja a külső dolgokhoz kapcsolódik. Ők általában vállalkozó kedvű, magabiztos, társasági emberek. Ezzel szemben az introvertált személyekre a befelé figyelés, töprengés, a szubjektív világban való elmélyülés jellemző.

Jung óta számos egyéb elmélet született, amely nem választja szét ennyire élesen a két személyiségtípust, de a köznyelvben máig éles elhatárolása látszik az introvertáltaknak és az extravertáltak. Felmerül azonban a kérdés, hogy milyen jellemzők mentén lehet megállapítani valakiről, hogy introvertált.

Az introvertáltak lehetőség szerint kerülik a tömeget

Az introvertáltak, ha egy mód van rá, elkerülik a tömeget és inkább egyedül olvasnak egy könyvet, vagy sétálnak a természetben. Ez nem azt jelenti, hogy kerülik az embereket, de nem feszélyezi őket az egyedüllét, ilyenkor csupán a fantáziájuk által is le tudják kötni a figyelmüket.

Társaságban is inkább csendesebbek

Az introvertált személyek a társasági eseményeken is inkább a háttérben szeretnek lenni. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül kivonják magukat a beszélgetésből, de inkább szeretnek csendben figyelni, minthogy ők legyenek a társaság középpontja.

Mások hozzájuk fordulnak tanácsért

Az introvertáltakra jellemző, hogy nem mindenáron osztogatnak tanácsokat. Mégis sokan pont az elmélyült figyelmük miatt fordulnak introvertált társaikhoz, hogy adott helyzetben tanácsokat kérjenek tőlük. Az introvertáltak nagyon jó hallgatóságnak bizonyulnak, és ezt a körülöttük lévők is felismerik.

A feltöltődést a csend adja

Azok a személyek, akik azt mondják magukról, hogy ők akkor tudnak leginkább feltöltődni, ha csend van körülöttük, jellemzően introvertáltabbak, mint mások. Az ilyen típusú embereket nem frusztrálja a csend, sőt kifejezetten jól érzik magukat benne, és egy rövid csend hatására is újult erővel tudnak a feladataiknak nekilátni.

Bár úgy látszik, éles határ van a két személyiségtípus között, a kutatások szerint az introvertált és extravertált személyiségtípusból is van valamennyi mindenkiben, de eltérő mértékben.

Akárhogy is legyen, ha mégis úgy érzed, hogy te inkább az introvertáltak táborát erősíted, akkor ezt ne szégyelld, hiszen a különlegességed is pont ebben rejlik.

Forrás: Cain, S. (2012). The power of introverts. TED: Ideas Worth Spreading.
Gifek forrása: giphy.com

Szerinted te introvertált vagy?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta