Hogyan segíthet át az irodalom egy szerelmi csalódáson?

Rovat

Megosztás

Ideális megoldásnak tűnhet, egy szerelmi csalódást követően regények és versek simogató vagy éppen felrázó menedékébe bújni. Nem mindegy azonban, hogy milyen jellegű vagy hangulatú irodalmi alkotásokat választunk, hiszen sok esetben ezek csak ronthatnak a helyzeten. Most adunk nektek pár tippet, hogy mit érdemes olvasni, ha szerelmi bánatotok van, és mi az, amit szigorúan tilos.

Amikor már csak a könyvek menthetnek meg a kínhaláltól

Szakítottak veled, megcsaltak, elhagytak, hazudtak vagy kihasználtak?  Ilyenkor az amerikai sorozatokban vagy filmekben mindenki csokifagyit fal, és hatalmas használtzsebkendő-halom közepén üldögél az ágyán, ordenáré hangon siránkozik, és minden egyes kép vagy könyv, mely a kezébe akad, még hangosabb zokogásra fakasztja. Nos, mi ettől az állapottól szeretnék megkímélni minden olvasót. Nyilvánvaló, hogy kissé el van túlozva a dolog, de annyi bizonyos, hogy nem szabad akármit olvasni, ha az ember amúgy is megviselt érzelmileg. Ha azonban sikerül jó könyvet választani, sokat javíthatunk az általános közérzetünkön. Arra kár számítani, hogy majd egy regény, vagy vers ráébreszt valami olyasmire, amitől könnyebb elviselni a dolgokat, de arra viszont jó lehet, hogy  ideiglenesen elterelje a figyelmünket a fájó történetről, és így elviselhetőbbé tegye az életet.

160870_g.www.retrofm.hu

 Mi az amit TILOS olvasni egy szerelmi csalódás után?

Leginkább olyan könyveket, melyek szinte csöpögnek a szerelmi gügyögéstől, megelégedettségtől és boldog befejezéstől. Ilyenek például a Jane Austen regények, mint a Büszkeség és balítélet, melyben az izgalmas és “kiszámíthatatlan” eseménysorozat végén a tökéletes happyend képeit mutatják be az olvasónak, és elhitetik vele, hogy ez így normális. Természetesen, ettől még igazán remek a könyv, csak nem biztos, hogy azok számára, akik ettől még siralmasabbnak és kilátástalanabbnak látják saját helyzetüket. Nyilván mindenki ismeri az érzést, amikor egy szakítás után csak szerelmespárok jönnek szembe az utcán, és szinte “direkt az arcunkba tolják” a boldogságukat. Na, ez éppen ilyen. Nem beszélve az Alkonyatról, mely nem csupán simogatja a lelket, de szürreális elemekkel is gazdagítja, amitől a szomorú valóság még sivárabbnak és nyomorultabbnak tűnik. Nem kevésbé önkínzás Charlotte Bronte Jane Eyre-je, vagy Marquez, Szerelem kolera idején című híres regénye. Ezek mind nagyszerű és szórakoztató alkotások, csak nem éppen ezekben a helyzetekben.

szerelmes-regeny-smallA fentebb felsoroltaknál nem kevésbé rossz választás egy tragikus szerelmi dráma sem, mint például a legnagyobb klasszikusnak számító Rómeó és Júlia, vagy Tolsztoj Anna Kareninája. Habár Stendhal Vörös és fekete című regénye nem nevezhető kifejezetten szerelmi regénynek, az ott ábrázolt kapcsolatok sem éppen ideálisak, és megoldottak. Egyszerűen fogalmazva, talán egyáltalán nem szerencsés olyan regényeket olvasni, melyek mélyrehatóbban érintik a “szerelem” fogalomkörét.

Ami pedig a verseket illeti, nem valószínű, hogy egyhamar olyan költőre bukkanunk, aki ne éppen a szerelemre vagy mély érzelmekre emlékezve vetette volna papírra sorait. A líra jellegéből adódóan személyes műfaj, mely tökéletes táptalaj a szerelmi érzés és kínlódás ábrázolásához.

Mit olvassunk egy szerelmi csalódás után?

Talán a legjobb ötlet, ha választunk egy regényt, mely vicces, és a szerelem témát tekintve egyáltalán nem mélyenszántó. Ilyen alkotás lehet például Karinthy Frigyes szinte bármelyik műve, nem kevésbé Rejtő Jenő kalandos regényei, vagy Örkény István Egypercesei, és a Tóték című drámája. Talán kevésbé ismert, de nem kevésbé humoros Jevgenyij Petrov Tizenkét szék című munkája, vagy a középkori költők Szamártestamentumban összegyűjtött pajzán és humoros szatírái. Az oroszok közül Gogol csinovnyikjai igazán humorosak még, aki pedig teljesen el akar szakadni a valóságtól, annak ott van a francia Boris Vian egész életműve. De valójában roppant könnyű humoros alkotásokat találni, a lényeg annyi, hogy ne túl mély, vagy legalábbis ne túl dagályos dolgokat keressünk, és semmi esetre sem olyasmit, ami a szerelemről szól.

Nem mindenki szeret, vagy képes kacagni, ha mélyponton van, talán még az sem segít, ha önnön helyzetén tréfálkozik, amiben például nagy segítség lehet a Bridget Jones naplója. Aki úgy érzi, képtelen humoros dolgokat olvasni, jobban teszi, ha fantsyt, vagy krimit vesz le a polcról. Egy rejtély megoldása, vagy egy más világ, teljesen kiránthatja az olvasót saját helyzetének felőrlő elemezgetéséből.

 Bridget2

Ha pedig valaki nem szeretne sem kacagni, sem elszakadni a valóságtól, az olvasson történelmi regényeket, szakirodalmat, újságot, vagy Weöres Sándor verseket, melyek leginkább a ritmussal való játék csodálatos alkotásai, és kevésbé a lírai én panaszai. Könnyen találhatunk még olyan alkotásokat is, melyek mindenfajta érzelemmegnyilvánulást nélkülöznek, mint például Kafka Átváltozás vagy Per című regénye, vagy Edward Allan Poe rémtörténetei, esetleg Camus Nobel-díjas Közönye. Ezeknél az alkotásoknál persze fennáll annak a veszélye, hogy nem a szerelmi csalódásról való olvasás, hanem a szándékoltan megteremtett, nyomasztó légkör válik az életkedvünk gyilkosává.

Regényekkel heverd ki a csalódást
Mit olvasnál legszívesebben egy szakítás után?

Képek:

www.pannondoktor.hu

www.retrofm.hu

www.olvasoterem.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta