Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Hogyan tálald a szüleidnek, ha rosszul sikerült az érettségid?

Hogyan tálald a szüleidnek, ha rosszul sikerült az érettségid?

Pont azt a kérdést tették fel az érettségiben, amit nem tudtál. Csak azt az egyet! Mennyire tipikus! A saját lelkifurkádon túl, ráadásul még a szüleidnek is vallomást kell tenned róla, ami sokszor szörnyen nehéz. Ha elakadnál, most adunk pár tippet, hogyan vezesd elő a sztorit.

Baj van. Érzed, hogy nem úgy sikerült az érettségid, mint vártad. És ennek a tetejébe még a szüleiddel is szembe kell nézned, és talán attól félsz, csalódni fognak benned, esetleg megszidnak. Mégis hogyan lehet a rossz hírt közölni?

Mint a ragtapaszt!

A legjobb módszer, ha nem húzod sokáig a történetet! Minél több időt, hagysz magadnak rágódni a dolgon, annál jobban rástresszelsz, elkezdesz kombinálni, és több mint valószínű, hogy a legelképesztőbb és legszörnyűségesebb forgatókönyveket vetíted le lelki szemeid előtt. Felesleges! Amint kijössz a teremből, hívd fel őket! Ha nem fogod, ők úgyis megteszik, mert kíváncsiak szemük fényének eredményeire, még akkor is, ha nem színötös. Mondd el nekik, milyen volt, hogy érezted magad, és azt is, ha szerinted nem lett a legjobb. Hidd el, nem éri meg titkolózni, és saját magad bosszantani. Egyrészt előbb-utóbb úgyis kiderül, másrészt pedig ki más tudna jobban megnyugtatni, mint egyetlen szüleid?

teendivorcery

Kríziskommunikáció

Ha netán érettségi utánra a kommunikáció nemes szakmáját választanád magadnak, találkozni fogsz még a kríziskommunikáció fogalmával. A két legfontosabb alapelveket már most begyakorolhatod, amely nem más, mint a gyorsaság és az igazmondás. Mondd el minél előbb, mi történt, és ha nem akarod túlmagyarázni a dolgokat, akkor mondd csak szárazon és egyszerűen a tényeket! Ne hazudj, ne szépíts túlságosan, és ne keress kibúvót, ne hibáztass mást! A szüleid értékelni fogják az őszinteséged, és mondjuk ki: ennyi év után meg is érdemlik, hogy tudják az igazat! 😀

funpic

Összefoglalva lépésről lépésre!

  • Kijössz az érettségiről.
  • Hívd fel őket, és az első benyomások alapján meséld el nekik a tapasztalataidat! Elég csak lényegre törően, később, személyesen majd elmondod a részleteket is. Addig van időd neked is megemészteni.
  • A hazafelé úton gondold végig, mit szeretnél mondani és hogyan érzed magad! Ne sanyargasd magad, ez még nem a világ vége! (A szüleid is ezt mondják majd egy ölelés keretében.)
  • Ha hazaértél és még nincsenek otthon, akkor használd ki az időt egy kis lazításra, ebédelj, relaxálj, ha úgy érzed, még szeretnél tanulni másnapra, akkor elő a könyvekkel! Plusz jó pont, ha a szüleid látják rajtad, hogy nem adod fel és szorgalmasan készülsz a többi vizsgára.
  • Hazaértek. Kezdeményezz te! Menj oda, köszöntsd őket, és csapj is bele a lecsóba!
  • Tények. Szigorúan a tények. X feladat nem ment, és ennek ez volt az oka. (Figyelem, még mindig nem hibáztatunk mást! Pl. miattad nem tudtam tanulni, mert mosogatni kellett vagy kutyát sétáltatni vagy szemetet levinni… a legrosszabb védekezés a támadás. És ne is kend padtárs Gizire, hogy bökdösött és ezért nem ment!)
  • Ha megvoltak a tények, jöhetnek az érzelmek. Mondd el, hogy érezted magad ott, akkor a padban, és hogy érzed magad most!
  • Nem menő, és nem laza, és semmiképpen nem vált ki szimpátiát, ha azt mondod, nem érdekel! Mert te úgysem szeretnél továbbtanulni vagy mert másnak sem ment. Vállald, hogy rosszul sikerült, de ne hagyd, hogy ez visszavesse az elszántságod a többi vizsgára!
  • Hanyagold a műsírást, és nem kellenek a nem igazi oroszlánkönnyek sem! Nem kell a plusz dráma, bőven elég, ha látják rajtad, hogy őszinte vagy, és nyíltan elmondasz nekik mindent.
  • Öleld meg őket, zsebeld meg a fejsimit, aztán pedig hajrá a többi vizsgára!
Rosszul sikerült érettségi
Neked van bevált módszered a rossz hírek közlésére?

Képek: youtube.com, huffingtonpost.com, theguardian.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share