Hogyan tudod jobban “eladni magad” a munkaerőpiacon?

Rovat

Megosztás

Tulajdonképpen a Facebook is egyfajta marketing felület, közösségi hálóba ágyazva. A képek, amiket feltöltesz magadról, a posztok, amiket megosztasz, a kiírásaid, amiket te fogalmazol meg, mind-mind rólad alakítanak ki egy képet. Sok munkaadó le is csekkolja a profilodat, mielőtt felvenné veled a kapcsolatot, így nagy jelentősége van annak, hogy milyenné “szerkeszted magad”.

Tehát lehet esélye egy vállalkozásnak felfuttatni magát reklámok nélkül? Aligha…

jcvd-volvo-trucks

A Juventus Radio Tours műsorában Dr. Kiss Róbert Richard vendége volt Szerényi Szabolcs, a Kreatív Online szerkesztője. Szabolcs arra is kitért, hogy nem csak szükség van reklámokra, de nem mindegy azok hatékonysága sem. Az EFFIE az egyik etalonnak számító reklámverseny a szakmában, amely hatékonysági adatokat néz. Azt vizsgálja, hogy a a márka ismertség hogyan változott, az eladások függvényében.

Természetesen nem mindegy az sem, hogy hol nézzük ezeket az adatokat. Míg Amerikában nagy divatja van annak, hogy az emberek beöltöznek az adott céget népszerűsítő, például kabalaállat jelmezbe, addig Magyarországon, ennek sohasem volt akkora múltja.

Richard elmesélte, hogy az egyik volt diákja Shrek jelmezbe bújva szórakoztatta közönségét Ausztráliában, míg ő maga találkozott szintén egy magyar fiúval New Yorkban, aki szintén Shrek jelmezben kereste meg a betevőre valót. Úgy látszik a magyar Shrek a befutó, bárhová megyünk is a világban.

stock-footage-new-york-city-ny-november-shrek-on-new-york-city-street-during-black-friday-on-november

Kiss Róbert Richard elmesélte, hogy Amerikában jellemző az is, hogy szabadon lehet garázdálkodni olyan jelzőkkel, mint a “világ legjobb hamburgere” stb., nálunk viszont ez komolyabban van jogilag szabályozva. Magyarországon csak akkor állíthatsz ilyesmit, ha be tudod bizonyítani.

Folyamatos verseny van a piacon. A reklámok elsősorban az érzelmekre próbálnak hatni, olyan módon, hogy vásárlási vagy interakciós kedvet váltsanak ki. Így lehetnek, meghökkentőek, részvétteljesek, sugározhatnak boldogságot, egészséget, tulajdonképpen bármit.

Ez a reklám is befolyásol valamilyen módon érzelmileg… 🙂

page.b0bc05d2

Talán a legerősebb hatást a “durva” reklámokkal lehet elérni. A műsorvezető, Szabolcs véleményét kérte a témában, hogy számára mit jelent ez, és melyik volt a “legdurvább” reklám, amit látott, amire a mai napig emlékszik?

Több is van ilyen, ez egy új típusú generációja a reklámoknak, melyet az angol prankvertisingnak nevez. Ez arra épít, hogy megijessze a nézőket. Gyakorlatilag élő szereplős horror filmet csinálnak reklámok helyett.

 

Volt, amikor New Yorkban sétáltak az emberek, és hirtelen nagyon élethűen maszkírozott zombik kezdtek el előmászni a csatornákból. Felvették a riadt embereket, és ez volt a Walking dead című filmsorozatnak a reklámja.

Ő egy erősebb idegzetű városlakó. 🙂

Zombie-51

De ennél kicsit komolyabb megoldás volt, amikor az LG televízió gyártó úgy helyezte el a nagy képernyős televízióját a falon, mintha az egy ablak lett volna. Behívtak egy embert állásinterjúra, és miközben a háttérben a város képe látszódott, egy hatalmas meteorit elkezdett közelíteni a házak felé, ami felrobbant. Az ember sikoltva menekült, mert látta, hogy a lökéshullámok mindjárt elérik azt az épületet, ahol ő van, miközben csak egy TV képernyője volt odaszerelve.

prank

Lehet azzal terméket eladni, hogy halálra rémisztik az embert? – tette fel a kérdést, jogosan, a műsorvezető.

Ezek elsősorban imázs építő reklámok, ahhoz azonban, hogy többet vegyek belőle, más is kell. De ezáltal az emberek megismerik a terméket.

 

A legújabb hóbort pedig az, hogy az emberek sztárokkal készült selfie-ket töltögetnek fel. Több gyártó, vagy vendéglátó hely is fizet azért hírességeknek, hogy az ő terméküket használják, vagy náluk egyenek, játszanak, és ezt finanszírozzák is nekik.

ellencrop

Richard egyik utazása során épp hasonló szituációban találkozott George Clooney-val, aki nagy vígan játszotta el a “ház” által felajánlott pénzt a kaszinóban.

A flashmob is kiváló reklámműfaj, csak tudni kell használni. Hamarosan a Középsuli csapatával is átélheted az élményt! Te is csatlakozhatsz fergeteges “spontán” flashmob akciónkhoz! Részletek hamarosan! 😉

7871172_orig

Ha te sem akarsz lemaradni a következő adásról, akkor hallgasd te is a Juventus RadioTours műsorát a 103,9 MHz-es frekvencián Dr.Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Kedd este 19:00 órától, vagy reggel 9:40-től.

 

kép: www.chromjuwelen.comstock-clip.comnothingmajor.comwww.taylorherring.comwww.thegailygrind.comwww.standard.co.ukwww.rocmdance.comhappyatworkcoach.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta