Külföldi tanulmányút? Nem is olyan olcsó!

Rovat

Megosztás

Több mint 110 ezren kezdtétek meg idén az érettségit, sokan a továbbtanulás reményében. A HR tanácsadók szerint a későbbi jövedelmező karrierhez nagy segítség lehet a külföldön eltöltött tanulmányi félév is. Ehhez azonban elengedhetetlen a szüleitek támogatása, az ösztöndíj ugyanis a legtöbb esetben nem fedezi a kint tartózkodás minden költségét. Érdemes rendszeresen, előre félretenni – tanácsolja az OTP Bank szakértője.

 Az elmúlt években a legnépszerűbb tanulmányi program, az Erasmus révén rendre 4 ezernél több diák töltött legalább fél évet külföldön.  Az egy főre eső havi átlagos Erasmus ösztöndíj 250 euró, vagyis egy külföldi ösztöndíjat elnyert magyar hallgató havi kb. 75 000 Forintból kell, hogy gazdálkodjon. Számos országban azonban ez még a költségek felére sem elegendő.

Bár uniós állampolgárként egyes egyetemeken, többek között Németországban, Ausztriában, Norvégiában és Írországban ingyenesen tanulhattok, ez az ingyenesség csalóka. Sok helyen szemeszterdíjat, esetleg diákszövetkezeti hozzájárulást kérnek. A posztgraduális és felkapott képzések pedig sokszor nem támogatottak ösztöndíjjal, ami egyébiránt önmagában általában csak a tanulmányokat és jó esetben a kollégiumi szállást fedezi. Azonban a megélhetést, a közlekedést, étkezést, a fakultatív programokat, a világlátást, utazást szintén finanszírozni kell.

otp

Minden harmadik ember tanulásra spórol

Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója elmondta: az Öngondoskodási Index alapján a második legnépszerűbb megtakarítási cél a saját és a gyermek taníttatása. A legfrissebb mérés, valamint az OTP Bank Vagyontervezési Szolgáltatása keretében megadott pénzügyi célok alapján erre az emberek harmada tesz félre.

A befektetett pénz később, akár már a magasabb kezdő fizetéssel is megtérülhet

Bár a külföldi egyetemen töltött félév előnyt jelenthet a későbbi álláskeresésnél, de ennek költségei, jelesül a tandíj és a kinti megélhetés, már előbb jelentkeznek. Érdemes ezért már előre félretenni ezekre a kiadásokra – hívta fel a figyelmet Nyitrai Győző. Több éven át tartó rendszeres megtakarítással, a félre tett összeg befektetésével, nagy valószínűséggel, előteremthető külföldi tanulmányaid költsége. Ezzel a lépéssel sokat tehetsz jövőbeni elhelyezkedésedért, ugyanis a külföldi tapasztalat és az alapos idegennyelv-ismeret sokkal nagyobb esélyekkel indulsz majd a munkaadóknál.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta