Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Hogyan tuningold fel csekély önbizalmadat?

Hogyan tuningold fel csekély önbizalmadat?

Nagy önbizalomtréning csúnya, buta, gátlásos, semmirekellő kamaszoknak.

Az Örök Elégedetlenek köztünk élnek. Megnevezésük elég tág fogalom, mivel ahányan vannak, annyifélék. A legsúlyosabb eset magát az élet összes területén csődtömegnek érzi, mások csak bizonyos  dolgok miatt szoronganak. Amennyiben te is az Örök Elégedetlenek táborát erősíted önostorozó megjegyzéseiddel, két panaszáradat közt érdemes feltenned magadnak a kérdést: miért? Mi az oka annak, hogy megrögzötten úgy érzed, nálad mindenki többet ér? Az nem válasz, hogy csúnya, buta, gátlásos és semmirekellő kamasznak születtél, csupán az életedet megkeserítő okozat, a környezeted által unalomig ismert szlogennel: Mert mások sokkal…

… szebbek!

Nagy sikert aratott az olvasók körében Csúnya vagyok, de hódítani akarok! című cikkem. A legtöbb Elégedetlenre ez a (helytelen) megállapítás igaz. Képesek egész nap a tükörben vizsgálgatni magukat, és roppant elégedetten kiáltanak fel, ha újabb megerősítést nyertek: „Ezaz, találtam még egy pattanást!” Majd ábrándosan sóhajtanak fel: „Bezzeg az osztály menőjének olyan sima az arca, akár a kisbabák popsija!”  A sárga irigység pedig rögtön kiül az ábrázatukra, amit persze azonnal konstatálnak: „Én viszont ma se lettem szebb.” És inkább válnának a média által tökéletesnek kikiáltott tucatbabává, mert az kutatások által bizonyítottan többeket varázsol el.

Az apró betűs rész felett viszont elsiklottak, miszerint az embereket személyiségük teszi széppé. Lehet csodálatosan ívelt egy szemöldök, ha alatta gonoszan csillogó szem hunyorog. Azokat pedig, akik külsőd alapján ítélkeznek feletted, küldd csak el emberségtréningre – balra a második ajtó.

…okosabbak!

llvs

Ismét egy elégtelen dolgozat, az osztályelsők pedig somolyogva néznek össze, mikor bediktálod a naplóba nem kívánt érdemjegyedet. Valóban kellemetlen érzés, de sok gyakorlással és annál is több ráfordított idővel bármivel megbirkózhatsz. Ha mindent megtettél, mégsem sikerül kettesnél jobban tejesítened, ne az ötös megszerzése legyen a cél. Talán a  polihisztor zsenik sem írnának belőle jobbat: mert mindenhez értenek ugyan egy kicsit, de igazán semmihez sem. Keresd meg azt a területet, amiben te vagy az első, de ne kezdj erődet fitogtatva másokkal versenyezni – csak élvezd, hogy azzal foglalkozhatsz, amit annyira szeretsz.

… vagányabbak és lazák!

Ezt már csak suttogják a tükörbe az Örök Elégedetlenek, rettegve tőle, hogy valaki meghallja és észreveszi őket. Bár ez a valaki miért is venné észre, amikor az évszázad koncertjén tombol a pár perce megismert ismeretlen idegen nyakában ülve, míg rá nem dob egy rókát? Az Elégedetlenek pedig – és szerintük ez a legszégyellnivalóbb – a lelkük mélyén nem is vágynak ilyen buliba, sokkal szívesebben mennének színházba, múzeumba, amiért rájuk is sütik a levakarhatatlan ’jókislány’ vagy ’jófiú’ bélyeget. (Egészen addig a pontig, amikoris hűséges feleséggé és férjjé lépnek elő, ellentétben a már nem is olyan laza és vagány kocsmatöltelékekkel.) És még csak nem is jártak egyetlen árva lélekkel sem, nemhogy hárommal egyszerre! Sebaj, a színházban és a múzeumban senki nem látja meg rajtuk a gyűlölt bélyeget – mert mindenki olyat visel.

sss

Azért, mert kevésbé forró a vérmérsékleted, egyáltalán nem érsz kevesebbet. Nyugodtan utasítsd vissza osztálytársaid bulimeghívását, ha a táncolásnak már a gondolata is viszolygással tölt el, s ezegyszer invitáld meg őket te kedvenc kiállításodra vagy könyvbemutatódra. Más lesz nekik, nagyon más – s pont ezért olyan izgalmas.

A kellő magabiztosság megszerzése lehet lassú és pár napos folyamat is. Az Örök Elégedetlenen múlik, hogy egész életét megmérgezve továbbra sem mozdul a tükör mellől, valós vagy vélt hibáiban szörnyülködve, önmagát másokhoz hasonlítgatva, vagy pedig végre rápillant értékeire és megtanul élni azokkal.

Bízz magadban!
Neked van önbizalmad?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók:weheartit)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share