Hogyan vernek át minket a színek?

Rovat

Megosztás

A színek az elsők, amiket kisgyermekként megtanulunk felismerni, ami nem meglepő, hiszen folyamatosan körülvesznek minket. A ruháink, vagy a környezetünkben található dolgok színei mind hatással vannak ránk, befolyásolják a közérzetünket és sőt némelyikük még az elménket is képes átverni.

A szem a legösszetettebb érzékszervünk. A retinánk színét például körülbelül 6-7 millió kis sejtnek köszönhetjük, de a fény érzékelésében is 3 féle fotoreceptor-sejt van segítségünkre. Mindegyikük más-más hullámhosszon érzékeli a fényt, a zöldet, a pirosat és a kéket. Vannak olyan sejtek is, amelyek gyenge fényben segítik a látást, sőt néhány ember másféle sejtekkel is rendelkezik, de ez majd egy másik sztori.

Ahogy azt már sokan tudják, a színérzékünk teljesen szubjektív, amit az egyik ember kéknek lát, az a másiknak akár fehér is lehet, és ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy valaki rosszul lát. 2015-ben egy ruháról készült fotó teljesen megbolondította az internet népét, ugyanis senki nem értett egyet abban, hogy milyen színeket lát rajta, kéket és feketét vagy aranyat és fehéret.

A jelenséget, ami előidézte a vitát, kromatikus adaptációnak is nevezik és ez magyarázza, miért is érzékelik egyesek másképp ugyanazt a színt. Vizuális rendszerünk képes szabályozni a világítás változásait annak érdekében, hogy megőrizze egy objektum színének megjelenését. Például, ha egy piros könyvre kék fény vetül, az lilás árnyalatot kap, azonban a szemünk képes érzékelni, hogy az a könyv piros. Azt azonban már nem mindig tudjuk megállapítani, milyen árnyalat világítja meg az adott tárgyat. Visszagondolva a ruhára, vajon lámpafény érte, vagy a napsütés? A megvilágításról alkotott véleményünk is befolyásolja tehát, hogy milyen színeket látunk magunk előtt.

Emlékeztek azokra színes foltokból álló szemtesztekre? Néhányuk elég nehezen kivehető volt, de a következő képeket nézegetve én már biztosan nem hiszek a szememnek.

Fókuszálj egy kicsit a kép közepére. A színes foltok eltűnnek majd, és az egész háttér fehér lesz.

 

Te is látod a fehér pontokat? A valóságban ezek nem léteznek.

Ha letakarod a vonalat, ami elválasztja a két kockát, mindkettő azonos színűvé válik.

Valójában a kék spirálok is zöldek és egyáltalán nincs kék szín a képen.

Kiemelt kép: d3i6fh83elv35t.cloudfront.net
Fotók: brightside.me

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta