Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Honnan erednek a mémek?

Honnan erednek a mémek?

Az egész világot ellepték már és hatalmas sikernek örvendenek a mémek, de kevesen tudják, hogy honnan is erednek.

 

Napi szinten használjuk, akár több tucatot is küldünk belőle, vagy maga a beszélgetés is állhat kizárólag csak mémekből. Az eredete azonban 1976-ig nyúlik vissza Richard Dawkins könyvéhez, aminek magyar címe Az önző gén. A könyv az imitációról és az utánzásról szó, de tulajdonképpen tőle származik a kifejezés.

Az internet berobbanásával felkapott lett és elterjedt. Jó néhány évet kellett rá várni mire széles körben is használatba került. Ez persze nagyban függött, hogy széles körben sok ember internetes hozzáféréshez jusson. Másrészről a technikai fejlődésre kellett várni, ami lehetővé tette, hogy vizuálisan is létre lehessen hozni.

Így jutottunk el oda, hogy az elmúlt 10 év nagy szerepet játszott a mémek fejlődésében. Rengeteg változata és variációja létezik. A céljuk azonban megmaradt. Egy hangulatot hivatottak kifejezni, vagy egy pillanatnyi érzelmet. Ma is ugyanúgy jelen vannak és várhatóan még sok évig meg is fognak maradni. A fejlődésük szintén folyamatos, így újabb és újabb mémekkel találkozhatunk.

Ma már szinte nincs is olyan ember, aki ne ismerne legalább egy mémet (itt értem a napi internethasználó közösségre), túlnyomó többségük pedig rendszeresen használja. Mondhatjuk, hogy a mémek megszínesítik a mindennapjainkat és egy kis jókedvet csempésznek bele. Nem véletlen, hogy ennyire elterjedtek világszerte. Elkészítettek egy mém térképet is, ami azt mutatja be, hogy az egyes helyeken melyek a leginkább népszerű mémek.

Honnan erednek a mémek?
Használsz mémeket?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share