Honnan tudhatod, hogy hazudnak neked?

Rovat

Megosztás

Vannak jó emberismerők és vannak, akiknek több idő kell, míg igazán kiismerik a másikat. Ahhoz viszont kétség sem fér, hogy vannak megrögzött hazudozók és akármennyire próbálkozunk, nehéz kiszűrni olykor, igazad mond-e a másik vagy sem?!

Akár párkapcsolatban, akár barátságban nagyon fontos, hogy a felek őszinték legyenek egymással. Persze ez nem mindig olyan könnyű, főleg, hogy vannak olyan élethelyzetek, ahol kifejezetten nehéz és kényelmetlen felvállalni az igazat és olyankor képesek lehetünk kissé ferdíteni a dolgokon. Akármi is a célunk, hogy jobb színbe tűntessük fel magunkat, vagy elfedjünk egy nagyobb hazugságot, hazudni nem szép dolog és nem is kifizetődő.

Elhoztunk hát nektek pár dolgot, amiből biztosan megállapíthatjátok, hogy a másik fél nem őszinte veletek!

SZÁJRÁNDULÁS

Kép forrása: Pexels

A leggyakoribb árulkodó jel, amivel a mindennapokban találkozhatsz, a száj rándulása. Amikor nem értünk egyet a hallottakkal, a látottakkal, vagy ha egyszerűen csak nem tetszik valami, akkor azt tudattalanul egy arckifejezés formájában közöljük a környezetünkkel. Ez az úgynevezett „NEM arc”, ami egy egyszerű kifli formájú szájrándulásból áll, és azt a jelentést hordozza, hogy NEM! „Nem tetszik, nem értek egyet, nem hiszek neked, nem igaz!” stb.

SZÁJ ELTAKARÁSA

Kép forrása: Pexels

Amikor olyasmiről beszélünk, amiről tudjuk, hogy nem volna szabad (hazugság, rosszindulatú pletyka, titok stb.), akkor az agyunk tudat alatt arra készteti a testünket, hogy fojtsa belénk a szavakat, és erre a legtöbbször a kezünket utasítja.

SZEM TAKARÁSA/ELPILLANTÁS

Kép forrása: Pexels

Ha valami olyat látunk, ami nem tetszik, például egy balesetet vagy egy félelmetes jelenetet egy filmben, akkor ösztönösen eltakarjuk a szemünket. Nem akarjuk látni, mert nem tetszik, amit látunk.

Az embereknél akkor is megfigyelhető ez a sokat eláruló gesztus, ha valótlant állítanak. Tudat alatt ezzel fejezik ki, hogy nem akarják látni a saját „rosszaságukat”.

SZAPORA PISLOGÁS

Kép forrása: Pexels

A bennünk lévő tudatalatti, vagy bárhogy is nevezzük, a szervezetünk nem tudja elrejteni azt, hogy éppen valami csalafintaságot teszünk és hazudunk egyes dolgokról. Ezért is van, hogy ha valaki hazudik nekünk, a normál pislogási számtól eltérően (ami kb. 12-18 pislogás/perc) sokkal többet fog pislogni.

TESTI ELHATÁROLÓDÁS

Kép forrása: Pexels

Ha valaki hazudik vagy egyáltalán nem biztos az állításában, akkor sok esetben testének egy részével vagy egészével elfordul tőlünk. Mondandója közben elfordíthatja a fejét, kerülheti a szemkontaktust, testét védekezően összehúzhatja vagy karba tett kézzel állhat, esetleg teljes testével el is fordulhat. Tisztában van vele, hogy „rossz” az, amit tesz, ezért agyának tudatalatti része automatikus védekezésre utasítja a testét.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta