Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Horror mesék | Hófehérke morbid története

Horror mesék | Hófehérke morbid története

A ma ismert tündérmesék eredetije sokkal régebbi, mint gondolnánk. Hófehérke története is ilyen! Sokkal véresebb, mint ahogyan azt a Disney feldolgozta, és megjelenítette és még magyar vonatkozása is akad!

A történet magyar vonatkozása egészen az 1200′-as évek közepéig nyúlik vissza!

Hungária Bertájának élettörténetét 1270-ben véletlenül találta meg egy korában nagy tiszteletnek örvendő belga regös (akit később a regösök királyának neveztek). 

E szerint Hungária királyának és feleségének egy gyermeke volt, a gyönyörű szép Berta királykisasszony. A királyt Virágnak, feleségét Fehér Virágnak hívták.

Rózsánál pirosabb, liliomnál fehérebb, alakot tökéletesebb bárkiénél, mindig benned gyönyörködöm!

Forrás: giphy.com

Leányukat a francia királynak ígérték hitvesül. Az útra Bertát egy férfi rokona és egy pénzen megváltott idegen szolgáló kísérte, hogy állandóan vigyázzanak rá. Az idegen szolgáló leánya is gyönyörű volt, sokak szerint Berta mása. A gonosz boszorkány saját leányát csempészte a király nászágyába, Bertát pedig rokonával sűrű erdő közepébe vitette, hogy ott elpusztuljon.

Fotó: rejtelyekszigete.com

Bertán először egy remete könyörült meg, majd eljutott a jószívű rendőr és családja házába, ahol boldogan fogadták. A király, mikor rájött a csalásra, megkereste Bertát, a boszorkányt és férfi rokonát kivégeztette. Feleségének (Berta “másának”) pedig el kellett hagynia a királyi udvart. Ezek után boldogan élt igazi feleségével, Berta királynővel.

Fotó: pinterest.com

A monda szerint ez a 700′-as években történik, ami több kérdést is felvet, tekintve, hogy a magyarok első jegyzett királya Szent István, akit 1000-ben koronáztak meg. De ebbe most nem megyünk bele mélyebben…

Hófehérke legismertebb története a Grimm testvérek gyűjtéséből maradt fent az 1800′-as évek elejéről. Alapjaiban stimmel a népszerű Disney feldolgozással.

A királyné egy lányt szült a királynak, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében. Ismerős? Hófehérkének nevezték el.

Fotó: 24.hu

A királyné meghalt és a király új asszonyt vett el, aki szép volt, de nagyon hiú és értett a boszorkánymesterséghez. Itt már elkezdődik a morbid rész.

Hófehérke mostohája a lány tüdejét és máját kérte a vadásztól!  

Forrás: giphy.com

A vadász persze megkönyörült a szép kisasszonyon és a királynőnek egy fiatal szarvas tüdejét és máját vitte el (egyes változatokban vadkanét). A királyné, mikor megkapta a tüdőt és a májat, megfőzette és megette! Tehát szó sincs ládikába zárásról…

Persze a mostoha rájött a csalásra. Ezért 3x öltött álruhát, hogy Hófehérkét megölje. Először színes szalagokkal próbálkozott házalónak öltözve, másodszor mérgezett fésűt adott a lánynak, és harmadszorra – az ismert – mérgezett almát. Hófehérkét, aki mély kábulatba esett a törpék egy üveg koporsóba helyezték.

Fotó: pinterest.com

Az arra utazó herceg meglátta a lányt és egyből beleszeretett, ezért a törpék megengedték neki, hogy magával vigye…így holtan! Vajon, mit szeretett volna vele kezdeni?

Szerencsére az egyik zökkenőn, szállítás közben kiesett Hófehérke torkából az alma és magához tért. Ez nem annyira romantikus, mint a szerelemi csók…

A Grimm történetben legalább a gonosz mostoha elnyerte végső büntetését. A fiatal pár esküvőjén addig kellett izzó vascipőkben táncolnia, míg meg nem halt!

Fotó: pinterest.com

Forrás: Magyarságtudományi Értesítő, 2002/13.

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share