Hűséges filmek – A Fertő-Hanság Nemzeti Park vidéke

Rovat

Megosztás

Filmtörténeti helyszínkutató sorozatunkban, ezúttal Sopront és környékét vesszük górcső alá. A város történetében fontos fordulópont volt az első világháborút követő népszavazás, melynek eredményeként döntött úgy a lakosság, hogy a város a trianoni határok szerint, továbbra is Magyarországhoz szeretne tartozni. Ekkor kapta a Leghűségesebb város jelzőt, melynek emlékét a település hűségzászlója őrzi.

Így aztán joggal dicsekedhetnek ezzel a képzeletbeli titulussal azon filmalkotások és televíziós produkciók is, melyek a Győr-Moson-Sopron megyei városban készültek. Ugyanakkor a környék természeti tájegységei szintén büszkélkedhetnek filmes emlékekkel.

Helyszín: Sopron és környéke: Fertőrákos, Fertőd, Nagycenk

Filmek: A császár parancsára (1957) A kőszívű ember fiai (1965) Kísértet Lublón (1976) Koldus és királyfi (1977) 80 huszár (1978) Sándor Mátyás (1979) A Névtelen vár (1981) Wagner (1983) Akli Miklós (1986) Mesmer (1994) A játékos (1997) A Hídember (2002) Napóleon (2002) Beethoven árnyékában (2006) John Adams (2008) Kossuthkifli (2015) Kincsem (2017) A Korona (2016-2019) Berlini küldetés (2016-2019)

Idézzük fel a szóban forgó filmeket.

 

1957-ben mutatták be Bán Frigyes történelmi játékfilmjét, A császár parancsára című alkotást, mely szinte teljes egészében Sopronban készült. A film a XVIII. század végén a francia forradalom hatására kibontakozó magyarországi jakobinus mozgalmat mutatja be. Sopron történelmi belvárosa a Habsburg birodalom fővárosát, Bécset alakította. A filmben feltűnik a Kolostor utca és a Szent György utcában található Eggenberg-ház is.

Fotó: sopronanno.hu

Várkonyi Zoltán rendezésében készült A kőszívű ember fiai film, ahol Sopron autentikus macskaköves utcái, ismételten a császárváros képét jelenítették meg. A bécsi forradalom zűrzavaros jeleneteinek nagyrészét az Orsolya téren rögzítették. A stáb a Fertő tóhoz közeli Fertőrákoson is forgatott. A filmben az egykori kőfejtőben emlékezetes jeleneteket láthatunk, amikor a magyar huszárok a sziklafalon, kötélen leereszkedve az osztrák vértesekkel csatáznak.

Fotó: mafab.hu

A monumentális belső térrel rendelkező kőbányába, a magyar filmgyártás során, később többször is visszatért, egy-egy vadregényes jelenet kedvéért. Így például feltűnik a Sándor Mátyás című Verne regényből készített sorozatban is.

Fotó: Basa Balázs

Most kanyarodjunk vissza Sopronba.

 

A Kísértet Lublón 1976-ban bemutatott kalandfilm Bán Róbert alkotása, mely Mikszáth Kálmán azonos című, 1892-ben írt kisregénye alapján készült. A történet alapja egy akkoriban közismert kísértethistória volt egy bizonyos Kaszperek Mihály nevű borkereskedőről, aki a XVIII. század elején hazajáró kísértetként tartotta rettegésben a szepességi Lubló városát. A szereposztás a korszak népszerű magyar színészeit vonultatja fel, Cserhalmi Györgyöt pedig kettős szerepben látjuk játszani, hiszen Kaszperek Mihály mellett, ő alakítja Csernyiczky Mihályt is. Utóbbi karakterhez köthető a város megjelenése a filmben, ugyanis Csernyiczky gyújtogatásának jeleneteit az Ikva partján lévő Festő köznél vették fel.

Fotó: Wikipédia

Az 1977-ben világsztárok közreműködésével forgatott Koldus és királyfi filmben, szintén megjelenik az Ikva patak környéke, mint a korabeli XVI. századi London, egyik piactere. Emellett színpompás díszletként került a filmbe, a már említett Kolostor utca is, ahol a lakosság hangos éljenzése mellett készülnek az ifjú trónörökös megkoronázására. A fényes kíséret az Orsolya tértől vonult végig a belváros utcáin.

Fotó: soporonanno.hu

Ha egy pillanatra kitekintünk Sopronból…

 

Szinte már látjuk is magunk előtt a Széchenyi család egykori fő rezidenciáját, a nagycenki kastélyt. Sára Sándor korszakos, nagyívű történelmi filmjében, a 80 huszárban a kastélyhoz tartozó lovasudvar istállója előtt sorakozik fel a dezertálásra készülő magyar huszárszázad. Később pedig a kastélyparkhoz tartozó híres hársfasor mellett vágtatnak bele az éjszakába.

Fotó: Basa Balázs

Bereményi Géza A Hídember című filmjében, – Sopron mellett – ugyancsak megjelenik a kastély. Itt a film első képsoraiban köszön vissza a történelmi hűség színes ábrázolása a főképen látható. Ám nemcsak a nagycenki, hanem a fertődi Esterházy-kastély is megannyi filmforgatásnak adott már otthont, és számtalan nemzetközi filmsztár megfordult korábban Eszterházán. 1994-ben Alan Rickman a Mesmer című drámában forgatott Fertődön.

Fotó: youtube.com

Aztán az ezredfordulót követően a koprodukcióban készült Napóleon sorozatban tűnt fel itt Gérard Depardieu, Christian Clavier és John Malkovich.

Fotó: mafab.hu

2008-ban az HBO számára készült amerikai történelmi filmsorozatban, a John Adamsban szintén jó néhány sztár lépkedett a kastély lépcsőin. Így a címadó, főszereplőt játszó Paul Giamatti mellett, Tom Wilkinson, Stephen Dillane és Laura Linney is feltűnt.

Fotó: imdb.com

A 2016 óta óriási népszerűségre szert tett, a Netflixen látható A Korona című sorozat. A brit királyi családról szóló XX. századi történelmi eposz második évadában Sopron belvárosa mellett, a fertődi kastély is feltűnik, igaz, mint a németországi Wolfsgarten kastély dublőre.

Fotó: netflix.com

Természetesen magyar filmekben is szerepelt már a kastély. Legutóbb például a közönségkedvenc Kincsem című filmben volt látható.

Fotó: Basa Balázs

Zárásként térjünk vissza ismét a hűség városába.

 

A 80-as években számos romantikus televíziós alkotásban volt felfedezhető az ország egyik legnépszerűbb települése. A névtelen várban, mint Fertőszeg, a Révész György rendezte ifjúsági történelmi kalandfilmben, az Akli Miklósban bajor kisvárosként, a Richard Burton főszereplésével készült Wagner sorozatban pedig a korabeli Párizst jelenítette meg.

Fotó: A névtelen vár/MTVA archívum

Fotó: Akli Miklós/est.hu

Fotó: Wagner/Sopron belvárosa/Basa Balázs

Makk Károly 1997-ben forgatta A játékos című kosztümős filmet, mely Dosztojevszkij életrajzát veszi alapul. A filmben rengeteg ismert sztár szerepelt. Michael Gambon és Judhi May mellett, Polly Walker és Dominc West alakította a főszerepeket. Sopron városa ezúttal, az 1860-as évekbeli Szentpétervárat idézi fel.

Fotó: szinhaz.org

Történelmi filmdráma a Beethoven árnyékában játékfilm is, melyet a lengyel Agnieszka Holland rendezett. A főszerepeket itt is világhírességek játszották, Diane Kruger és Ed Harris jóvoltából. A zeneszerző utolsó éveit bemutató történetben Sopron Bécs városát alakította. A külső jelenetekben többek között jól felismerhető a Schreiner-ház mellett, a Szent György és Hátsókapu utca találkozásánál lévő Cézár-ház is.

Fotó: port.hu

A Kossuthkifli, Fehér Béla azonos című regénye alapján, 2015-ben bemutatott magyar televíziós filmsorozat, melyet Rudolf Péter jegyez. A készítők szándékai szerint, a mű egyszerre történelmi regény és Jókai-paródia. A történet elején feltűnő Fő tér, illetve Fabricius és Storno-ház, a cselekmény szerint Pozsonyban található. Hőseink innen indulnak izgalmas útjukra a messzi Debrecen városába.

Fotó: Basa Balázs

A hangulatos belvárosi tér legutóbb, egy egész másmilyen jellegű sorozatban tűnt fel. A jelenleg is az HBO-n futó, Berlini küldetés nemzetközi akciófilm-sorozat harmadik évadában egy észt kisváros alteregójaként mutatkozik be a városi környezet. A jelenetekben feltűnő filmsztár személyében pedig nem mást, mint a Hobbitból ismert, és ott Thorint a törpkirályt alakító Richard Armitage-t láthatjuk viszont.

Fotó: hbogo.hu

Ahogy a korábbi részekben, úgy természetesen a Sopronban és környékén forgatott filmek felsorolása sem teljes, csupán ízelítőt kínálunk azokból az alkotásokból, melyek jellemzően és meghatározó módon uralják a környék filmturisztikai palettáját. Aki teheti, mindenképpen keresse fel ezen helyszíneket, hiszen remek szabadidős programlehetőség, egy-egy eredeti filmforgatási helyszín felfedezése.

Ezt olvastad már? Tűz Csucsu, avagy filmes száguldás a Balatonnál

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Főkép: Széchenyi-kastély, Nagycenk/Basa Balázs

Szerző: Basa Balázs

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta