Tűz Csucsu, avagy filmes száguldás a Balatonnál

Rovat

Megosztás

„Nekem a Balaton a riviéra” – halljuk a jól ismert nyári slágert, amit a filmesek az elmúlt közel száz év alapján inkább úgy énekelnének meg, hogy „Nekünk a Balaton az élő műterem”; és ha nem is mindjárt Hollywood jelenik meg előttünk, egy szép színes filmstúdiónak azért mindenképp beillik a magyar tenger és csodaszép környezete!

Helyszín: Balaton

Filmek: Itél a Balaton (1933) Elnökkisasszony (1935) Liliomfi (1954) Ház a sziklák alatt (1958) Nem ér a nevem (1961) Szerelmes biciklisták (1965) Kárpáthy Zoltán (1966) Utószezon (1966) Harlekin és szerelmese (1967) Tüskevár (1967) A veréb is madár (1968) A Pogány Madonna (1981) Csak semmi pánik (1982) Zimmer Feri (1998) Argo (2004) Tibor vagyok, de hódítani akarok (2006) Good: a bűn útjai (2008) Bel Ami – A szépfiú (2012) Swing (2014) Spy – A kém (2015) Kincsem (2017) A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében (2020)

Bizony a Balaton már a múlt század elejétől beindította a filmrendezők fantáziáját. Az 1921-ben készült Balaton leánya című némafilmben már megjelent a magyar tenger.

Fotó: Ítél a Balaton/port.hu

A kora klasszikus filmek közül, mint az Ítél a Balaton vagy a Jávor Pál, Muráti Lili, Kabos Gyula nevével fémjelzett, Elnökkisasszony siófoki történetében szintén szerepet kapott a tó.

Fotó: Elnökkisasszony/Nemzeti Filmintézet

A második világháborút követően, a Balaton már nem csak a felső tízezer szórakoztatásáról gondoskodott. Az egyre másra épülő víkendházakban és üdülőhelyeken, a társadalom különböző rétegei tudtak nyaranta kikapcsolódni. A magyar filmekben is egyre többször jelent meg ismételten a Balaton világa.

Az északi part izgalmas, felvidéki része

 

A vulkanikus Badacsony például a korszak egyik máig legismertebb és legszórakoztatóbb komédiájában, a Liliomfi című filmben volt látható – a főképen. A Szegedy Róza-ház reformkori hangulata örökre emlékezetes maradt, hiszen ki ne emlékezne jó szívvel vissza, Darvas Iván és Krencsey Marianne fergeteges színészi játékára.

Fotó: Ház a sziklák alatt/port.hu

Makk Károly rendezőnek, – aki évtizedekkel később maga is itt telepedett le, – annyira bejött a badacsonyi hangulat, hogy pár év múlva ugyanitt készítette el a Ház a sziklák alatt című filmdrámáját. Pár év múlva Bacsó Péter kezdő filmesként a Szerelmes biciklisták ábrándos fiatalokról szóló filmjét hozta el a Balaton-partjára. A film nagy része Tihanyban és annak környékén játszódott.

Fotó: Szerelmes biciklisták/port.hu

A 60-as évek végképp megpecsételték a magyar tenger sorsát filmkészítési szempontból. Szinte megszámlálhatatlan alkotás készült, forgatott itt Várkonyi Zoltán: a Kárpáthy Zoltánt, Keszthelyen a Festetics-kastélyban, megteremtve ezzel hosszú évtizedekre a kastély filmturisztikai kapcsolatát.

Fotó: Kárpáthy Zoltán/imdb.com

Ugyanakkor, a romantikus történelmi filmek mellett, még évtizedekkel később is népszerű maradt ez a helyszín, hiszen Árpa Attila Argo akciófilmjének ardenneki jelenete is itt lett leforgatva.

Fotó: Argo/Keszthely, Festetics-kastély/Basa Balázs

Legutóbb pedig a Kincsem és A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című alkotásban tűnt fel a kastély.

Fotó: Kincsem/port.hu

Fotó: A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében/Nemzeti Filmintézet

Visszakanyarodva a magyar film aranykorának nevezett időszakába, Fábri Zoltán Balatonaligán vette fel az Utószezon című filmjének néhány fontos jelenetét.

Fotó: Utószezon/index.hu

Keleti Márton, Nem ér a nevem vígjátékában Tolnay Klári és Latabár Kálmán együtt parádézott egy balatonlellei üdülőben.

Fotó: Nem ér a nevem/Magyar Filmturista Egyesület

A déli partot vizsgálva

 

Balatonszemesen, Bujtor Istvánt először látjuk filmben vitorlázni, de ezúttal még nem rendőrhadnagyként, hanem hősszerelmesként. Ám a Harlekin és szerelmese nem csak emiatt maradt emlékezetes. A hajón napozó, csábosan szép Sáfár Anikó természetes bájai sokáig emlegetett pillanatai a filmnek.

Fotó: Harlekin és szerelmese/Magyar Filmturista Egyesület

Ugyanebben az évben készült a legendás Tüskevár sorozat is. Tutajos érkezését a Kis-Balatonra, a sármelléki állomáson dolgozta fel a Fejér Tamás vezette stáb.

Fotó: Tüskevár/sármelléki állomás/Basa Balázs

A veréb is madár című vígjáték, mai értelmezésében, akár turisztikai reklámfilmként is megállná a helyét, hiszen teljes pompájában mutatta be a Balaton nyári hangulatát.

Fotó: A veréb is madár/origo.hu

A 80-as évek ikonikusnak tekinthető magyar játékfilmjei közül is kiemelkedik A Pogány Madonna, mely Ötvös Csöpi és Kardos doktor bűnügyi kalandjairól szólt.

Fotó: A Pogány Madonna/port.hu

A történet – és annak ismert folytatásai, így az egy évvel később mozikba kerülő Csak semmi pánik is – szinte kivétel nélkül a Balaton körül játszódik. A film olyannyira legendává vált, hogy nemcsak a film szlogenjei, például a „Tűz Csucsu”, hanem a cselekményben szereplő balatoni települések nevei is jórészt összefonódtak a krimisorozattal.

 

Fotó: Csak semmi pánik/Nemzeti Filmintézet

Tímár Péter, a rá jellemző groteszk filmes stílusban készítette el a Zimmer Ferit,  amely a korra jellemző magánpanziók viszontagságos működéséről mesélt. A burleszkszerű történet balatoni jeleneteit Balatonföldváron rögzítették.

Fotó: Zimmer Feri/port.hu

Ennél valamivel lazább és könnyedebb, de mindenképp rámenősebb vígjáték lett Fonyó Gergely, Tibor vagyok, de hódítani akarok filmje. A néhol merész képi beállításokban, a vadítóan szívtipró Gregor Bernadettet láthattuk.

Fotó: Tibor vagyok, de hódítani akarok/port.hu

A 2014-ben bemutatott, és gyorsan közönségkedvenc filmmé lett Swingben három hölgy énekesi karrierjét láttuk kibontakozni. A filmben hangsúlyos szerep jutott a Balatonnak, hiszen a nyári turnét a tó körül bonyolították le.

Fotó: Swing/port.hu

Természetesen a nemzetközi filmekben is feltűnt már a magyar tenger. Viggo Mortensen például a balatonakarattyai Bercsényi strandon diskurált barátjával a 30-as években játszódó, Good: a bűn útjai filmdrámában.

Fotó: Good: a bűn útjai/origo.hu

A tihanyi, egykor Habsburg József főherceg nyaralójaként számon tartott gyönyörű kúriában, nemcsak régi magyar, hanem mostani filmsztárok is megfordultak. A Bel Ami – A szépfiúban Robert Pattinson és Uma Thurman érzéki társalgását látjuk a főbejárati lépcsőkön.

Fotó: Bel Ami – A szépfiú/origo.hu

Ugyanitt pár évvel később már akciójelenetet forgatott a brit rendező Paul Feig, a Spy – A kém mozifilmjében. Az épület előtti parkban a záró képsorokban, ekkor már Melissa McCarthy, Jude Law, és persze Jason Statham szerepeltek.

Fotó: Spy – A kém/youtube.com

Ezt olvastad már? Filmen innen Tiszántúl

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Főkép: Liliomfi/Szegedi Róza-ház/Basa Balázs

Szerző: Basa Balázs

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta