Így ajándékozz nyulat húsvétra!

Rovat

Megosztás

Hetekkel, sőt, hónapokkal húsvét előtt ellepik a boltok polcait a csokinyulak, szőrmókbárányok, plüsscsibék. A kisebbek vágyakozva bámulják a kirakatokat. Meguntad, hogy legjobb barátnődnek mindig ugyanazzal kedveskedsz ezen az ünnepen, s valami igazán emlékezetes ajándékon töröd a fejed? Mondjuk egy élő állaton? Mielőtt betérnél egy kisállat-kereskedésbe, állj meg egy percre,  s olvasd el cikkünket, nehogy remek terved balul süljön el.

Kizáró tényezők

Sajnos három esetben szerencsésebb a kisállat érdekében, ha lemondtok róla.

Szigorú szülők

Megvetted az imádnivaló tapsifülest vagy pelyhes kiscsibét, következik az ajándékozás. Örömöd a tetőfokára hág, aztán betoppannak a szobába barátnőd szülei és hatalmas patáliát csapnak: mégis ki ez a jövevény? Sajnos számolni kell azzal, hogy nem mindenki fogja a nyulat imádni. S ha apa és anya is nemet mond rá, senki többet harmadszor.

 Még szigorúbb állatok

Ha a szülők nem is, valaki lehet nagy izgalommal fogja várni a nyúl érkezését: ez pedig a kutya, aki nem leendő barátját fogja látni benne, hanem a vacsoráját. Ha mégis sikerülne őket összeszoktatni, az eb játszás közben, erejéből kifolyólag kárt tehet a nyusziban.

dog-and-bunny-facebook-cover-timeline-banner-for-fb

 Minden csoda három napig tart

Amikor barátnőd megkapja a kis nyulat vagy bárányt, nagyon fog örülni, de a napok múlásával rájön, hogy az állattartás nem csupán a kiskedvenc simogatásából áll. Egy nyúlnál ügyelni kell a hőmérsékletre a vastag bundája miatt, továbbá az étrendjére és a fogkoptatására is, mert ha nem figyelsz, azt a te papírjaid, füzeteid bánhatják majd. A bárányokat évente egyszer meg kell nyírni, hogy ne legyenek betegek. A kiscsibe pedig nem marad kiscsibe örökké. Ezek hamar elvehetik a barátnőd kedvét. Annyira, hogy az állatka a gyepmesternél vagy az árokban fogja végezni. Akkor már hiába bánkódsz miatta, hogy a te ötleted volt.

nyúl gyerekkel

És amikor tárt kapuk várják

Rovatvezetőnk, Sramkó Nóri maga is nyuszitartó. Habár kezdetben akadtak problémák, ezeket odafigyeléssel, törődéssel meg tudta oldani. Mint mondja, csak az tartson nyulat, aki tudja vállalni érte a felelősséget, és fel tudja fogni, hogy ez egy nyúl, nem pedig ember. Ha a barátnőd megfogadja Nóri tanácsait, tökéletes gazdivá válhat.

Megfelelő körülmények     

Még a legkisebb nyulaknak,  a törpenyusziknak is legalább 80X50 cm-es ketrecre van szükségük. Ha a barátnődék szűkösen, netalántán panelházban élnek, nem biztos, hogy el fog férni a kisállat háza. A bárányoknak pedig egy ól és a legelő elengedhetetlen.

Egy kis kreativitással álomotthont teremthettek a nyuszinak.

„A nyulak nagyon szeretnek mozogni, bujkálni. Érdemes nekik fából készült alagutat venni, amin kiélhetik mozgásigényüket.”

IMG_1993b

Megrágott füzetek

Mint fentebb említettem, a nyúl – rágcsáló lévén- „megkóstolhatja” a földön felejtett papírokat. Ez a probléma könnyen orvosolható: nem kell ott hagyni a fontos iratokat. Ennél nagyobb gond lehet, ha az állat a vezetéket nézi ki magának. Ezt is sürgősen távolítsátok el a földről! A nyuszik a falak sarkát is „megtámadhatják.”

„Készítsetek fából sarokvédőt”-tanácsolja Nóri.

A nyulak nem bírják a magas hőmérsékletet, hidegben és huzatban viszont megfázhatnak. Nóri tikkasztó melegben bekapcsolja a légkondit, de optimális mértéket állít be rajta.

Csak a mesében esznek salátát

„Egy nyúlnak olyan ételeket kell adni kezdettől fogva, amik a természetben is megtalálhatóak, hiszen a bélrendszerük évmilliók alatt ehhez fejlődött. Semmi szükségük mindenfele csiricsáré dologra.”

Ez viszont ne saláta legyen! Az állat számára káros, vegyszerekkel van teli, ami tönkreteheti a bélrendszerüket. Az almával is vigyázni kell, ami a benne található almasav miatt bélflórájukra veszélyes, főleg a fehér nyulak esetében. A K betűs ételek a legkockázatosabbak: a nyuszi hasa felfúvódhat tőle, amibe bele is halhat.

Nóri nyuszija változatosan étkezik:  répa, retek-, és zellerlevél is szerepel étlapján.

„Fő táplálékuk  a fű és préselt füves nyúlétel.  Ne mindenféle maggal megtömött tápot vegyetek, mert abból ki fogja válogatni az édeset, és rászokik, aztán lehet hordani a bélrendszerével orvoshoz. Nálunk is így történt. Egy hónapig etettem fecskendőből préselt fűvel, s probiotikummal, hogy meggyógyuljon és átszokjon.”

Amit kiskorától kezdve kap, arra fog rászokni, s később lehetetlen lesz más táplálékot megkedveltetni vele.

www.hdnicewallpapers.com

Fő az egészség

Ha a nyuszinak megy a hasa, azonnal orvoshoz kell vinni, s probiotikumot adni neki. De nemcsak ez esetben kell meglátogatni vele a doktort: félévente kombinált oltást kell adatni a nyúlnak, ez kötelező. Erre azért van szükség, hogy ha megcsípné egy szúnyog, ne kapjon myxomatozist.  Ez a betegség ugyanis halálos.

 Viszkető pöttyök

A nyúlszőr allergiát okozhat, ami további következményekkel járhat: asztma, csalánkiütések és szénanátha jelentkezhetnek az állat tartójánál. A baj megelőzhető: az újdonsült gazdi rendszeres jelleggel fürdesse meg nyulát, s annak ketrecét is mindig tartsa tisztán.

Egy nyúlnak lelke is van

Az alapvető szükségletek kipipálva, viszont egy szintén ilyen fontos tényező kimaradt: a nyúl érző lény. Nem csupán az étkeztetésére, tisztán tartására kell odafigyelni.

„ Mindegyikük önálló egyéniség, ki kell ismerni őket. Türelmesek és határozottak legyetek vele, mert csak az adott szituációra tud reagálni. Ennek ellenére nagyon értelmes állat, és remek társaság.”

S ha már a társaságra gondolunk: a nyúl, ha magányos, boldogtalan.

„ Párban érdemes befogadni őket. Legyenek ivartalanítva, akkor is, ha testvérek, mert úgy is szaporodhatnak.”

Nagy felelősség tehát állatot tartani- de talán annál is nagyobb ajándékba adni. Ám egy komoly  állatbarátot ez nem tántoríthat el.  Ahogy Nóri is mondja:

„ Rengeteg kis manó várja, hogy gazdára találjon, de nem mindegy, ki lesz az.”

 tumblr_lyvp2meVkD1qitrdto1_400

Nyuszi ajándékba
Előfordult, hogy igazi állatot ajándékoztál valakinek?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: imgkid.com,www.f-covers.com, Tumblr, .st-ives.co.uk, sampaikini.com, therabbithouse.com)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta