Krimi, bunyó és sárkányok – húsvét a világ körül

Rovat

Megosztás

Az ismert mondás szerint ahány ház, annyi szokás. Ennek igazáról könnyűszerrel meggyőződhetünk, hiszen, ahogy azt látni fogjuk, a kereszténység legnagyobb ünnepén megannyi érdekes szokás üti fel a fejét a különböző országokban.

Lássunk hát pár példát!

Míg a világ legtöbb részén húsvétkor a nyulakat babusgatják, Új-Zélandon jóval sanyarúbb a sorsuk. A teljes joggal veszedelmes kártevőknek tartott állatokat ezen a napon versenyszerűen vadásszák, és a legtöbbet puskavégre kapó résztvevő markát csinos kis pénzjutalom üti.

Az öldöklésnek Norvégiában is komoly szerep jut az ünnep alatt – igaz, nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. A helyiek nem fegyvert, hanem könyvet, pontosabban, kifejezetten az ünnepre időzített megjelenésű krimit ragadnak. Majd kihasználva, hogy kedvükre pihenhetnek, lazításképpen elolvassák a rejtélyes-izgalmas regényt. A szokás beágyazottságát és népszerűségét jól mutatja, hogy ilyenkor a legnagyobb élelmiszer-ipari cégek ajándékként egy-egy bűnügy körül forgó képregényeket nyomtatnak a tejes dobozok hátuljára.

Cipruson viszont nem kitalált karakterek, vagy peches nyulak kerülnek évről-évre bajba: itt jóformán mindenki azt kockáztatja, hogy ha nem vigyáz, beverik az orrát. Ennek oka, hogy a néphagyomány szerint fahulladékot kell gyűjteni, hogy a máglyán szimbolikusan megégethessenek egy, az áruló Júdást szimbolizáló bábút. Ám mivel az esemény lényegében egy verseny, és az nyer, akinek a legmagasabb a máglyája, sűrűn előfordul, hogy az egymással vetélkedő csapatok nemritkán csonttörésig fajuló, heves verekedéssel döntik el, hogy kit illet a zsákmány.

Persze, akadnak ennél jóval békésebb szokások is. A francia Haux városában nem kérdés, hogy húsvét hétfőn mi a menü, mert a közösség tagjai egy gigászi, alsó hangon 4500 tojásból készült rántottát sütnek. Pápua Új-Guineában pedig dohánnyal és cigarettával ékesítik a templomok közelében lévő fákat, majd a mise végeztével szétosztják a füstölni valót a hívők között.

Végül, cikkünk aligha lenne teljes Bermuda lakóinak sárkányröptetése nélkül. Ez azt szimbolizálja, hogy Jézus felrepült az égbe, de a meseszép játékszereknek nem kell, hogy vallási töltetű díszítésük legyen. A fő a színpompásság, és az, hogy boltban vett helyett egy saját készítésű példányt eresszünk az égnek.

G.K.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta