Ezt nézed:  / Zsebpénz / Így keresnek a pályakezdők

Így keresnek a pályakezdők

Melyik szakma fizet a legjobban? Érdemes egyáltalán egyetemre menni? Ha az állásinterjún megkérdezik, mennyi pénzt szeretnék, mégis mit mondjak? Ha nem tudod merre tovább, vagy mi éri meg neked a legjobban, akkor most adunk egy kis segítséget a választáshoz.

Az elmúlt évek felmérései szerint a 17 és 25 év közötti fiatal pályakezdők havi átlag bruttó bére 162 000 forint.

infoo

Diploma után

A felmérések alapján a bankszektort választók kapják a legtöbb pénzt, kezdőként itt akár 256 ezer forint is ütheti a markod havonta. A gyógyszeripar sem fizet rosszul a maga 247 ezer forintjával, sőt az IT terület is a magasan fizető munkahelyek között van 246 ezer forinttal.

Ezeket követi a közgazdaság és a pénzügyek területe, az itt dolgozók 225 ezer forintra számíthatnak, de a vegyipar, elektronika és energetikai munkakörök is meghaladják a bűvös 200 ezres határt.

A legrosszabbul fizetett munkák a pályakezdők esetében az oktatás és a tudomány területei 123 ezer forinttal, míg a vendéglátást vagy egészségügyet választók 128 ezer forintot vihetnek haza bruttóban.

Diploma nélkül sokat keresni?

Nem lehetetlen! Habár programozóként legalább annyit (ha nem többet) kell tudnod, mintha egyetemre jártál volna, azonban egy speciális területre fókuszálva kiváló munkaerő leszel a piacon. A felmérések szerint a programozók keresnek a legjobban a diplomát nem szerzettek közül, az ő havi átlagbérük körülbelül 391 ezer forint körül mozog.

Őket követi egy szintén izgalmas munkakör – kicsit hihetetlennek is tűnhet elsőre –, a mozdonyvezetői pozíció. Ők 310 ezer forinttal gazdagodnak havonta.

 

Forrás: workania.hu, fizetesek.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share