Tipegőkorban a Cseh Tamás Program

Rovat

Megosztás

A második születésnapját ünnepelte a Nemzeti Kulturális Alap által támogatásokat osztogató Cseh Tamás Program. Az ünneplésre a Várkert Bazárban kerítettek sort a program résztvevői, ahol az NKA és a Cseh Tamás Program irodájának munkatársai mellett a program támogatottjai jelen voltak.

„Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni, és hangszer magától játszik”

– kezdte beszédét egy Johann Sebastian Bach idézettel Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Az alap alelnöke beszédében próbálta megmagyarázni, mikor is beszélünk komoly-, illetve mikor könnyűzenéről, illetve új értelmezést is adott egyes fogalmaknak.

doncsev_andras

„Ha belegondolunk, mi is az a komoly, és mi is a komolynak az ellentéte, akkor azt látjuk, hogy a komolytalan ez a szó. Ezek szerint az a zene, ami nem komoly, az komolytalan. Ha megnézzük, mi a könnyű ellentéte, annak pedig a nehéz. Ezek szerint a komolyzene az a zene, amit komoly emberek játszanak, és nagy kihívás elé állítja őket, a másik pedig komolytalan és könnyű. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy mi is az a művészet, mert vannak olyan emberek, akik szeretik magukról is elmondani, hogy ők művészek, és ennek megnézzük, ennek mi az ellentéte, akkor azt találjuk, hogy ez a szórakoztató. Tehát, ha így vesszük, akkor az, amit mondtam a bevezetőmben Bach-hal kapcsolatban, akkor arra jutunk végül, hogy az egyik legkomolyabb zenész bizony könnyűzenész volt, hiszen én azt javaslom, hogy egy picit értelmezzük másképpen ezeket a fogalmakat. Én azt gondolom, hogy az a zene, amit nagyon komolyan művelnek, és úgy tudják komolyan művelni, hogy habár nagyon nehéz az, amit a színpadon végrehajtanak, aközben, hogy átjön, igen könnyűnek tűnik. Tehát a zenész bármilyen zenét is játszik, az igen könnyűnek kell, hogy hasson a színpadon. A művészet pedig az, amikor a komolynak látszó könnyűzenészek képesek igen-igen sok ember lelkére és társaira hatni, és megmozgatni őket. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy mit is értünk fals és tiszta zenén, és kicsit Hamvas Bélához nyúlok vissza, aki azt mondta, hogy a nyelvben már régóta tudjuk, hogy mi a hazudozás és mi az igazmondás, és ezekre fel tudunk készülni, de az egzisztenciálisan fals zene ellen nem tudunk védekezni. Hiszen fals nemcsak akkor lehet a zene, amit hallunk, hanem, ha egzisztenciálisan fals, ezért igaz komponistákra és előadókra kell bíznunk magunkat ahhoz, hogy őszinte zenét hallgathassunk.”

 

A Nemzeti Kulturális Alap alelnöke által említett fogalmak átértelmezésére pedig azért volt szükség Doncsev András szerint, hogy így könnyebben megérthetjük a komoly szándékokkal és kitűzött célokkal jól működő Cseh Tamás Program létrehozását. Frenreisz Károly is mikrofont kapott az eseményen, és elmondta gondolatait a Cseh Tamás Programmal kapcsolatosan.

frenreisz_cstp

„Ez egy olyan támogatás, ami szerintem jó helyre kerül. Nagyon sok tehetség van ebben az országban, csak nem mindegyik tehetségről tudjuk meg, hogy tehetséges, mert lehetőséghez kell, hogy jussanak, és szorgalmasnak kell lenniük. Nagyon sok tehetség el tud sikkadni, sőt, van sok olyan tehetséges srác, aki saját maga nem tudja meg magáról, mert lusta például, a tehetségnél a szorgalom egy kicsit fontosabb, hogy az ember foglakozzon is azzal, amihez ért. Ez a zenénél is így van: kis gyakorlás, kis hangszertudás, nagy gyakorlás, nagyobb hangszertudás. Nagyon örülök, hogy ez a fiatalok számára kitalált kezdeményezés működik. Az indulásnál támogatás koncertekre, klipekre, dalok írására nagyon jó dolog, csak én arra figyelmeztetem őket, hogy miután ezek elkészültek, ki kell menni az életbe, és produkálni kell az embernek támogatás nélkül, és meg kell állnia a helyét egyedül is.”

– mondta az elismert zenész.

Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője pedig a program „magzati” korszakáról mondott néhány mondatot a születésnapi köszöntéséről.

cstp_zsolt

„Habár két éve indult a Cseh Tamás Program, de a megszületésére is sok időre volt szükség. Nagyon örülök, hogy sokan itt vannak azok között, akik a megszületés előtt is már ott bábáskodtak, és elmondták az ötleteiket, hogy mi az, amit a Cseh Tamás Programmal csináljunk, és ne csináljunk, mire lenne érdemes pénzt fordítani.”

A rendezvényen a program két támogatott zenekara is fellépett. A háromtagú Margaret Island, mely 2013 őszén alapítottak. Első lemezük, az „Egyszer volt” tavaly jelent meg a Cseh Tamás Program támogatásának köszönhetően.

Lábas Vikivel, a zenekar énekesnőjével interjút is készítettünk, melyet hamarosan láthattok a Középsuli YouTube csatornáján.

labas_margaret

Az ünnepélyes köszöntők után pedig Stahl Barbara zenélt a vendégeknek.

stahl_barbara

Az eseményen egy CSTP-tesztet is kitölthettek a részvevők, akik pedig okosak Cseh Tamás Program történelemből, azok értékes nyereményekkel lehettek gazdagabbak. Te tudod a kérdésekre a választ?

IMG_1860

 

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

NKA_logo_2012

cstp-logo-web-small

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta