Így lehet játszva tanulni! Új társasjáték az 1848/49-es harcokról

Rovat

Megosztás

Rebellió címmel történészek és diákok fejlesztettek új stratégiai társasjátékot, amit az 1948/49-es szabadságharc eseményei ihlettek.

A kétszemélyes táblásjátékban 10 magyar, valamint 10 orosz és osztrák hadvezér, köztük Görgei, Haynau, Bem, Paszkevics, Damjanich és Windisch-Grätz bőrébe bújhatnak a játékosok – mondta el az MTI-nek Paksa Rudolf történész, a projekt koordinátora. A játékosoknak a rendelkezésre álló gyalogos, lovas és tüzér egységekkel kell meghódítaniuk a Kárpát-medencét, de a különböző hadvezérekhez különböző küldetések társulnak, amiket a játékosnak teljesítenie kell a győzelemhez.

A történelmi jelleget erősíti, hogy nem csupán a játékosok stratégiai gondolkodása számít, hanem meg kell birkózniuk a változó hadiszerencsével és a természeti csapásokkal is: a véletlenszerűen bekövetkező események között van például a lőszerhiány, az áradás és a kolerajárvány.

Paksa Rudolf hozzáfűzte: az asztali társasjátékban – eltérően a valóságtól – egyenlő eséllyel áll neki a háborúnak a magyar és az osztrák-orosz fél. A játék fejlesztése a tavaszi lezárások alatt történt, kimondottan azzal a céllal, hogy egy olyan társasjáték szülessen, amihez nem kell nagyobb társaságot összehívni, elég két résztvevő is – mondta el.

 

A játék ötletgazdája Demeter Gábor történész-geográfus volt, akivel Paksa Rudolf közösen alkotta meg a játék menetét és szabályait. Az, hogy az ötletből valódi, megvásárolható társasjáték lett, egy háromfős diákvállalkozásnak köszönhető. A 17. kerület Balassi Bálint Gimnázium tanulói, Hidasi Ákos, Nagy Bence, Takács Benedek a “piacosításhoz” szükséges technológiai, informatikai, üzleti kommunikációs és marketing feladatokat vállalták magukra. A munkájukat Figura Magdolna középiskolai tanár, közgazdász mentorálta.

A játék internetes oldalán ITT elérhető egy 14 kérdéses kvíz is, a legügyesebb kitöltők között három társasjátékot sorsolnak ki – tette hozzá Paksa Rudolf.

Főkép: rebellio.hu

– MTI –

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta