Így lesz egy ötletből mozifilm

Rovat

Megosztás

Amíg egy ötletből mozifilm lesz, az több évnyi munkával és rengeteg pénzzel jár. Természetesen az ötletek 99%-a örökre ötlet marad, azonban néhányból film lesz.

Mindig egy forgatókönyvvel kezdődik. A rendező vagy az író fejében megfogan egy gondolat, amit elsőnek papírra vet. Elég egy apró ötlet is. A terminátor 2 például úgy jött létre, hogy a rendezőek magas láza volt, és egy tűzből kilépő embert képzelt el betegségében. Ötlet bármi lehet. Ezt kidolgozva pedig létrejön a forgatókönyv.

Már maga a forgatókönyvírás is hónapokat vesz igénybe. Általában egy jó forgatókönyv 3-6 hónap alatt készül el minimum, de vannak extrém forgatókönyvek is. A Forest Gump forgatókönyve 6 évig készült. Ha ez megvan, az következik, hogy keresnek egy stúdiót, aki vevő a történetre és hajlandó érte pénzt fizetni. Az összeg változó, de nagyjából 100 ezer dollárt szoktak fizetni érte.

A történetből persze mégse biztos, hogy valóban készül film. Egyes stúdiók csak azért vesznek meg egy forgatókönyvet, hogy nehogy más konkurens céghez kerülhessenek. Azonban, ha valakinek megtetszik a történet és valóban szeretné azt a mozivásznon látni, akkor elkezdik hozzá keresni a megfelelő embereket.

Elsősorban kell egy producer, aki a pénzt szedi össze a filmhez, majd egy rendező. Ha a legfontosabb emberek megvannak, akkor ismeretség alapján jönnek a többiek is: kamerások, hangtechnikusok, világosítók, sminkesek…

A színészeket viszonylag későn szokták kiválasztani. Hosszú hónapokig castingolnak és előfordul, hogy csak a forgatás előtt pár nappal döntenek.

Maga a forgatás 1-2 hónapot vesz igénybe. Nagyobb történetek esetében, mint a Gyűrűk Ura egy évet is igénybe vesz a forgatás, de általában 2 hónap elég, hogy mindent leforgassanak. Az időigényesebb része az utómunka, ami fél évet is igényelhet. Eközben dolgoznak a vizuális effekteken – ha van ilyen – és a zenén.

Végül kitűznek egy időpontot a bemutatóra, ami szintén több hónappal van az elkészült film után. Ez a marketing és a bevételek szempontjából van így. Végül aztán a teljes film, míg egy ötlettől a kész filmig jutottunk átlagosan úgy 3 évet vesz igénybe.

Így lesz egy ötletből mozifilm
Szoktál moziba járni?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta