Így motiváld magad az otthoni tanulás alatt!

Rovat

Megosztás

A sulik bezártak, megkezdődött a digitális oktatás, ezzel együtt pedig az a feladat, hogy otthon tanulj! Bár eddig is készültél a dolgozatokra és feleletekre a szobádban, de azzal, hogy most tényleg mindent otthonról kell elvégezned, ami sulival kapcsolatos, könnyen elveszítheted a motivációdat a tanulásra. Persze, nem kell, hogy így legyen!

Ennek a fenntartására adunk most tippeket!

Legyenek szem előtt a keretek!

A legfontosabb, amit a mindennapok során ki kell alakítanod, azok a keretek. Ne vessz el a napokban, vezess egy tervet arról, hogy mikor, mivel fogsz foglalkozni, és gondold át, mire mennyi időt kell szánnod. Ha a matekra több idő kell mint a törire, akkor próbálj arra többi időt beosztani. A legjobb, ha a beosztást le is írod és kifüggeszted magadnak, így tudod, hogy mihez kell tartsd magad.

Tervezz előre!

Ha vizsga, érettségi vagy „csak” az év végi számonkérés előtt állsz, akkor ideje előre tervezned: szükséged van-e valamelyik tantárgyból valamilyen plusz felkészülésre? Kell-e valamilyen plusz könyvet beszerezned? Szükséges-e valamilyen korrepetálás, esetleg egyéb segédanyagok, amik segíthetnek a felkészülésben? Itt az idő, hogy ezeket átgondold, és amit tudsz, intézz el.

Emlékeztesd magad a céljaidra!

Akár egy év végi 5-ös a cél, akár már komolyabb kihívások, egyetem/fősuli/szakmaválasztás előtt állsz, mindig emlékeztesd magad a kitűzött célodra. Ha a célra figyelsz, az segít fenntartani a motivációdat. Ha pedig még nem lenne célod, ez a legjobb alkalom arra, hogy találj egyet vagy akár többet is.

Legyenek mini célok!

Nem kell rögtön a témazáróra vagy esetleg vizsgára/érettségire gondolnod, ha nekiállsz a tanulásnak. Szűkítsd le a kört, adj magadnak mini célokat is. Mondd például azt, hogy „ha ezt megtanulom, utána lazítok kicsit” vagy „ha ezzel végeztem, felhívom a barátomat”. Oszd fel az anyagot kisebb részekre, és az egyes részek után adj magadnak egy kis pihenőt.

Jutalmazz és légy büszke magadra!

Ha sikerült megtanulnod az anyagot, jutalmazd meg magad valamivel. A jutalom legyen egy konkrét dolog, például egy szelet csoki vagy akár egy következő rész a kedvenc sorozatodból. Ha pedig már egy jó jegyet is kaptál, akkor légy büszke magadra, megdolgoztál érte.

A tanulás idejére tegyél minden mást félre!

Tudom, ez a legnehezebb, de akkor lesz sikeres a tanulásod, ha nem csekkolod 2 percenként az Instát. Ha intenzíven odafigyelsz egy órát arra, amit tanulsz, sokkal több szabadidőd lesz utána, mintha elhúzod órákig a tanulást úgy, hogy közben mindig a telódat lesed.

Tedd változatossá, színessé!

Használj szövegkiemelőt és készíts színes jegyzeteket magadnak a megtanulandó anyagból. Az is segít, ha te magadnak találsz ki mini feladatokat, ahol tesztelheted a tudásodat. Változatosabb és könnyebb lesz tőle a tanulás.

Fotó: Pinterest

Legyenek pihis percek!

Természetes, hogy a motivációt nem lehet mindig 100%-on tartani. Ha elfáradtál, pihenj meg, hallgass egy kis zenét, beszélgess a haverokkal, vagy csak mozogj egy kicsit, segíteni fog kicsit kikapcsolni és utána újult erővel állhatsz neki az anyagnak.

A legfontosabb: ne görcsölj!

Ez az időszak kihívás mindenkinek, próbálj ne rágörcsölni most a tanulásra. Ha kialakítasz egy rutint a tanulásodban, nem lehet gondod. Maradj pozitív, a hozzáállásodon rengeteg múlik most.

HAJRÁ!

GIFek forrása: giphy.com

Dóri

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta