Így néz ki a szóbeli érettségi menete

Rovat

Megosztás

Nemsokára kezdődnek a szóbeli érettségik is, de ne izguljatok, utána már tényleg vége lesz! A szóbelin egyszerre felelsz majd le minden középszintű érettségi tárgyból, az emelteken pedig jó eséllyel már előtte túl leszel. De hogyan néz ki a szóbeli vizsga teljes folyamata? Hát, így!

1.  A szóbeli vizsga megkezdése előtt a vizsgabizottság elnöke tájékoztató értekezletet tart, amelyen ismerteti a vizsgázókkal a vizsgabizottság őket érintő döntéseit, az írásbeli vizsgán elért eredményeket, a szóbeli vizsgával kapcsolatos tudnivalókat, az érettségi vizsgát követő eredményhirdetés helyét és idejét, átadja a vizsgabizottság által hozott határozatokat, és ismerteti a vizsgabizottság döntése elleni jogorvoslat lehetőségét. A vizsgázókat általában 2-3 nap alatt feleltetik le, és sajnos, az hogy kinek, mikor kell számot adni tudásáról, az az első nap reggelén derül ki.

2. A szóbeli vizsgán a vizsgabizottság tagjai közül egyidejűleg legalább háromnak – az elnöknek és a vizsgabizottság két tagjának – jelen kell lennie. Természetesen, mindenkinek szüksége van egy kis szünetre, ezért ha az elnök szeretne távol maradni pár percig, addig az általa kijelölt kérdező tanár veszi át a helyét.

3. A szóbeli vizsga alapvetően bárki számára nyilvános. Ha akarunk, akkor mi, a Középsuli.hu szerkesztősége is beülhetünk a vizsgádra! 🙂 Azonban ha a vizsgázó érdeke indokolja, a vizsgabizottság elnöke hivatalból vagy kérelemre korlátozhatja, illetve kizárhatja.

beta diylol

4. A szóbeli vizsga – beleértve a tételhúzást is – reggel nyolc óra előtt nem kezdhető el, és legfeljebb tizennyolc óráig tarthat.

5. Legalább 30 perccel a beosztott időpont előtt meg kell érkezned a helyszínre.

6. Vizsgatárgyanként harminc perc gondolkodási időt kell biztosítani a felkészülésre. A felkészülési idő alatt elkészítheted a jegyzeteidet, de gondolataid szabad előadás formájában kell elmondanod.

7. Középszintű vizsga esetén maximum 15 percig felelhetsz.

 

8. A tételt magadtól, saját szavaiddal kell kifejtened, a tanárok csak abban az esetben szakíthatnak félbe, ha súlyosan tévednél valamiben, illetve, ha elakadsz, kérdésekkel segíthetnek.

9. A szóbeli vizsgán a tételt magadnak húzod ki, azután kiválasztod a tétel kifejtéséhez szükséges segédeszközt. A tételben szereplő kérdésekre olyan sorrendben válaszolhatsz, amilyenben csak szeretnél. A kihúzott tétel sorszámát tanárod rávezeti az osztályozó ívre.

10. Ha a kihúzott tétel pont az, amit bátran hajítottál a hátad mögé, mondván, hogy úgysem ezt fogod húzni, akkor egyrészt megtanulod, hogy DE! Azt fogod! Másrészt, ha a feleleted értékelése nem éri el a szóbeli vizsgarészre adható összes pontszám 12%-át, az elnök egy alkalommal póttételt húzathat veled. Ez esetben a szóbeli minősítést a póttételre adott felelet alapján kell kialakítani úgy, hogy az elért pontszámot meg kell felezni és egész pontra fel kell kerekíteni, majd a százalékos minősítést és az osztályzatot ennek alapján kell kiszámítani.

11. Az egyes vizsgatárgyak szóbeli vizsgáihoz szükséges segédeszközökről a kérdező tanár gondoskodik.

12. Ha befejezted a tétel kifejtését, a kérdező tanár rávezeti az általa javasolt értékelést az osztályozó ívre.

13. A felelet befejeztével, a következő vizsgatárgyból történő tételhúzás előtt, szükség esetén a vizsgahelyiséget rövid időre elhagyhatod.

14. Azt követően, hogy a vizsganapon valamennyi vizsgázó befejezte a vizsgázást, előzetesen értékelni kell az azon a napon vizsgázók teljesítményét. A javasolt értékelést az elnök által vezetett osztályozó ívre kell ráírni.

15. A vizsgán szabálytalanságot követsz el (pl. súgsz valakinek, neked súgnak, vagy a puskázás bármilyen formáját választod), vagy a vizsga rendjét zavarod, a vizsgabizottság elnöke figyelmeztet, hogy a szóbeli vizsgát befejezheted ugyan, de ha szabálytalanság elkövetését, a vizsga rendjének megzavarását, a vizsgabizottság megállapítja, az elért eredményt megsemmisítheti. A figyelmeztetést a vizsga jegyzőkönyvében feltüntetik.

blog questia

 

Kép: mycsu.cosotate.edu, beta.diylol.com, blog.quesia.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta