Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Így szerettek ők – Magyar írók szerelmes levelei

Így szerettek ők – Magyar írók szerelmes levelei

Híres íróink alapvetően jobban bánnak a szavakkal, mint átlagos férfitársaik, és valljuk be az átlagos nőknél is ügyesebbek. Azokban az időkben, amikor a kapcsolat fenntartásának a levelezés volt a legfontosabb eszköze, sokan közülük szerelmes levelekkel vallották meg érzéseiket táruknak, vagy a vágyott nőnek. Az mindenesetre biztos, hogy szerelmesként ugyanolyan bizonytalanok, mint kevésbé jó tollú társaik. 

kozmutza-flora-es-jozsef-attila1

József Attila Kozmutza Flórának

“Nézze, Flóra, én már az első percben elhatároztam, hogy megkérem a kezét, csak nem mertem azonnal szólni, nehogy komolytalannak, “bolondnak” tartson…Én nem szoktam nőket “csak úgy” megkérni. Együtt akarok magával élni és dolgozni, minél előbb. Belehalok, Flóra, ha ez nem sikerül! Belehalok.”

kosztolányi_harmos

Kosztolányi Dezső Harmos Ilonának

“Semmi bizonyosság, hogy szeretsz, pedig ebben a pillanatban az életem felét odaadnám egy szavadért..Rettegve gondolok arra, hogy nem kellek neked.”

ady_leda

Ady Endre Brüll Adélnak

“Édes Jóm, Mindenem,

álmom, ébrenlétem, szenvedésem, örömem te vagy. Lásd és érezd meg, mennnyire szeretlek … Nagyon szeretlek, óhajtlak. Nagyon hamar el kell dőlnie sorsomnak, mert így nem bírom. Százszor jelensz meg nekem éjszakánként, s én milliószor Csókollak.”

radnoti-gyarmati

Radnóti Miklós Gyarmati Fanninak

“Imádlak, és még szeretni sem hagyod magad. Hiszt értelek én, tudom, mit gondolsz. De tévedsz!…Szeretlek! Téged szeretlek! És Terajtad kívül minden csak játék. Küldök egy verset is néked Édes. Kíváncsi vagyok, hogy mit szólsz hozzá.”

szecsi-margit_nagy-lászló

Nagy László Szécsi Margitnak

“Aranyosom! Hanyag voltál és nem is tudod milyen izgalmakat okoztál…Ismételten bebizonyosodott, hogy rühelled a prófétaságot: a levélírást. Őrjítően hiányzol, ez itt a baj.”

Karinthy Frigyes G…I..-nek ( G.I. kiléte a mai napig bizonytalan)

“Rettenetesen szeretlek, mit szólsz hozzá? Mint a mennydörgős mennykő, úgy vágott főbe az a furcsa lehetetlen feltevés, hogy talán…talán…Te is. Rémes.Hmm? Mi? Hogy mi lesz?

Az elejét látom. Csak a közepét nem látom, a végét is látom. Iskolában fogják tanítani a mi dolgunkat, fiam az a gyanúm. Érettségi tétel leszünk: “Kérem, Schwarz, beszéljen valamit Karinthy és G legendás ügyéről. Hát kérem. Talán a bécsi levelekből valamit.”

Forrás: http://hajnikavilaga.cafeblog.hu/

Képek: magyarnarancs.hu24.huolvassbele.com,

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share