Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Tévhitek a teherbeesésről

Tévhitek a teherbeesésről

Az öt leggyakoribb hibás infó a teherbeesésről

A szexuális felvilágosítás olyan, amilyen: azon kívül, hogy vagy kinevetjük, vagy megsajnáljuk azokat a szegény tanárokat, akik ezt a „nemes” feladatot kapták, néhány kivételtől eltekintve ritkán vehetjük igazán hasznát az ott átadott ismereteknek. Így sokszor maradnak a szájhagyomány útján terjedő horror sztorik, a meredekebbnél meredekebb fórumhozzászólások, és az abszurd kommentek.

A szexuális élet megkezdésétől sokan (pl. a szülők, tanárok) azért intenek óva, mert féltenek a teherbeesés kockázatától. Való igaz, hogy 100 %-os védelmet csak egy módszer nyújt: a teljes önmegtartóztatás. Ez azonban nyilván nem kivitelezhető, és nem is lehet a cél.

A tinédzserkorban előforduló nem várt terhességek valós probléma, de erre a megoldás nem az, hogy foggal-körömmel védekezzünk a szex ellen, hiszen ez egy természetes, egészséges, és lássuk be: rendkívül élvezetes dolog. Leginkább arra érdemes törekedni, hogy minél pontosabb és naprakészebb információk birtokában legyünk és igyekezzünk minimalizálni a lehetőséget, hogy egy nem tervezett terhességgel kelljen szembenéznünk.

Pregnancy-Test

 

A leggyakoribb terhességgel kapcsolatos tévhitek a következők:

Nr. 1. Fogamzásgátló szedése vagy óvszer használata mellett nem lehet teherbe esni.

Sajnos egyik sem teljesen igaz. Bár talán ez a két legelterjedtebb védekezési mód, és nem is véletlenül, tökéletes védelmet egyik sem nyújt (ezt nem is merik ígérni: ha elolvasod bármely fogamzásgátló betegtájékoztatóját, láthatod, hogy van egy bizonyos hibaszázalék). Ugyanakkor a teherbeesés kockázata főleg abban az esetben nő meg számottevően, ha nem tartod be az előírásokat, pl. rendszertelenül szeded a fogamzásgátlót, vagy mondjuk sérült óvszerrel védekeztek.

Nr. 2. Az első alkalommal nem lehet teherbe esni.

Talán sokan szeretnék ezzel nyugtatgatni magukat az első együttlét előtt, de ez sem így van. Ha két szexuálisan már érett fiatal lefekszik egymással, úgy már az első alkalommal is meg van az esély a teherbeesésre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már az első szexuális élmény előtt beszélgessetek el arról, hogy ti milyen módszerrel szeretnétek védekezni, és ismerjétek meg alaposan azt az adott fogamzásgátlási módot.

Nr. 3. Menstruáció alatt nem lehet teherbe esni.

Nos, az esély a fogantatásra valóban alacsonyabb, de azért nem lehetetlen. Ez több tényező függvénye (pl. hogy milyen hosszú a menstruációs ciklusod, mikor van peteérésed, stb.). Ehhez jön ráadásul az a talán meglepő tény is, hogy a hímivarsejt háromtól akár öt napig is életképes a női szervezetben, tehát láthatod, hogy túl sok a bizonytalan, előre ki nem számítható tényező ahhoz, hogy biztos lehess benne, védve vagy a terhességtől.

Nr. 4. Egy nő csak akkor eshet teherbe, ha orgazmusa volt.

Bár egyes kutatások kimutatták, hogy ha egy pár nem védekezik, és a nő orgazmust él át, akkor nagyobb az esély a megfoganásra, de ez fordítva nem igaz: tehát, ha nem volt orgazmusod, attól még igen is teherbe eshetsz!

Nr. 5. A megszakításos módszer hatékony védekezés a terhesség ellen.

A megszakításos módszer (vagyis hogy a fiú a lány testén kívül élvez el) az egyik legkevésbé megbízható módszer. Egyrészt nagy önuralom kell hozzá, és az, hogy a fiú pontosan ismerje és kontrollálja a saját testi működéseit. Ráadásul még ebben az esetben sem biztos a dolog, ugyanis szex közben egy úgynevezett előváladék is keletkezik, ami szintén megtermékenyíthet.

(képek: http://www.someonelikeme.com/ , http://intrigue.ie/)

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share