Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Ilyenek lennének a jövő farmjai

Ilyenek lennének a jövő farmjai

Az élelmiszer mennyisége sajnos nem minden világrészen elegendő az ott élőknek, így sok országban óriási probléma az éhezés, aminek kiküszöbölésére többféle megoldással is próbálkoznak, világszerte. Az egyik ilyen lehetőséget a GM, azaz genetikailag módosított élelmiszerek termelésével kapcsolatban látják a tudósok. De, hogyan viszonyul ehhez a világ? Milyenek lennének a jövő farmjai?

A Föld népessége, az előrejelzések szerint, 30 év múlva, már a 9 milliárdot is eléri, így majdnem kétszer annyi élelmiszerre lesz szüksége a világnak, mint manapság. Az élelmiszerek termelésére alkalmas földek azonban rohamosan pusztulnak, a rengeteg műtrágya, a vegyszerek, és a folyamatos kihasználtság miatt, így az, hogy még többet termesszen a világ ezeken a talajokon, nehezen megoldható.

shutterstock_119997055

Az első GM növények 1996-ban kerültek a piacra, és sokkal ellenállóbbak a vegyszerekkel szemben, mint eredeti társaik, azonban a világon nagyon sokan ellenzik a genetikailag módosított növények termesztését, forgalmazását és a fogyasztást. Manapság a kutatók főleg a rizs, kukorica, gyapot, repce, és szója fajták ellenállóbbá tételével kísérleteznek, hiszen ezeket fogyasztják, és használják a legtöbbet a világon. A legígéretesebbnek a rizs tűnik, amelynek A-vitaminban gazdag GM változatát aranyrizsnek hívják. Persze nem csak az okoz gondot a világ kutatóinak, hogy az emberiség nagy része ellenzi ezeket a növényeket, hanem az is, hogy sok helyen nincsenek meg a szükséges, modern feltételek ahhoz, hogy ezeket a “szuper” növényeket termeszteni lehessen, de a túlzott műtrágyahasználat, a korlátozott vízkészletek, illetve a klímaváltozás is nehezíti az élelmiszer termelését.

2050-re az emberiség legalább 70%-a városokban fogja élni mindennapjait, a jóslások szerint, így a mezőgazdasági területek is visszaszorulnak, amellett, hogy a termőföldek egynegyede így is folyamatosan pusztul, a magas foszfor és nitrogén tartalmú műtrágyák miatt.

Akkor hogyan tovább?

Az ENSZ egyik szakembere, Oliver de Schutte szerint, a növénytermesztésre a legjobb megoldást az jelentené, ha a 21. századi technológiát kombinálnánk a hagyományos termelési módszerekkel.

ff4

Bár a termőföldek száma rohamosan csökken, a világ tervezői és építészmérnökei a magasba nyúló építményekkel próbálják meg kiküszöbölni a problémát. Sok épület terve készült már el, és mindegyik elsősorban gyümölcsök és zöldségfélék termesztésére lenne alkalmas. Természetesen a környezetbarát megoldások teljesen egyértelműek ezen építmények esetében, így mindegyiket napkollektorokkal szerelnének fel, a zártabb szintekre pedig tükrökkel juttatnák a napfényt. Az épületek a szennyvizet is újrahasznosítanák, és van köztük piramis alakú, de a tengeren tornyosuló csodafarm is. Az USA és az Arab Emírségek olyannyira érdeklődnek ezek iránt, hogy még az évtizedben elkezdik az első futurisztikus farmok építését.

090630-06-living-skyscraper_big

ff1

090630-05-vertical-farming-eco-laboratory_big

ff2

 

A jövő farmjai
Fogyasztanál genetikailag módosított élelmiszert?

Fotók: nationalgeogrpahic.com, farmofthefuture.com, assignmenthelpsite.com

 

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share