Ezt nézed:  / Hírek / Színes / Instagram vs. valóság – Miket hazudnak az influencerek?

Instagram vs. valóság – Miket hazudnak az influencerek?

A mai világban napi szinten böngészünk a Facebook és Instagram közösségi felületeken. Akár unalmunkban, akár céllal, de használjuk és nézegetjük a sok ezer lájkos fényképeket és a tulajdonosaikat. A modern világ hozadékaként ismerhettük meg az „influencer” kifejezést is, azaz a véleményvezéreket, akikre olykor irigykedve, máskor imádattal figyelünk!

Vajon érdemes-e adni ezeknek az embereknek a véleményére, és tényleg hasznos – e követni őket? Milyen hatással lehet ránk, ha napi szinten nézegetjük a napjukat és tűkön ülve várjuk egy új videó megjelenését? Vajon tényleg ennyire tökéletes az életük, amennyire ez a képeken – akár videókon látszódik? Hoztunk nektek pár fotót és gondolatot arról, mennyire könnyű mást mutatni a valóságnál. Természetesen nem minden hazugság, amivel az interneten találkozunk, azonban jobb tisztába lenni azzal, hogy nem egészséges az a szűk tudat, amit néha le szeretnének nyomni a torkunkon.

SZELFI

Gyönyörű, hosszú, egészséges haj és ápolt, tökéletesen csillogó bőr. Minden lány álma. Ha fellépünk az Instagramra, szinte lehetetlen nem találkozni ilyen képekkel és sokszor láthatunk csatolva „nomakeup” hashtaget is, ami azért, valljuk be dühítő tud lenni! Érdemes tudni azt, hogy senki sem tökéletes, akármennyire is annak tűnik egy fotón. Egy képet olykor Photoshop nélkül is el lehet úgy készíteni, hogy NE tükrözze a valóságot. Lássunk egy sminkes példát!

DIÉTA

Ha a szelfiken túllapozunk, a második leggyakoribb poszt ételekről szól – azon belül is az egészséges táplálkozásról. Amivel önmagában semmi probléma nem lenne, sőt akár pozitívnak is hathat néhány ember számára. Azonban érdemes tudni, hogy nem minden pontosan úgy van, ahogy a képen látjuk. Példának okáért itt van Yovana Mendoza (más néven Rawvana), akit a legnépszerűbb vegán influencerek közé lehetett sorolni. Azonban márciusban történt incidense ledöbbentette követőit és rengetegen ellene fordultak, amikor egy másik influencer élő videójának közvetítése során látható, amint Rawvana halat fogyaszt. A történtek után próbálta menteni a helyzetet és egy videót is feltöltött, amiben elmagyarázta mégis miért tért vissza a halfogyasztáshoz, azonban sokakat ez már nem érdekelt.

Gondoljunk bele abba is, mennyi olyan eset lehet, amelyről sosem fogunk tudomást szerezni!

SZERELEM

Természetesen itt sincs másképp. Mindenki harmonikus, konfliktusoktól mentes és meghitt kapcsolatban él párjával és semmi jel sem utal arra, hogy bármikor is lenne problémájuk. Ez a tipikus valóságtól elrugaszkodott kép, amellyel találkozunk minden párkapcsolatban élő fiatal Instagram oldalán. A legtöbben a legjobb oldalukat szeretik megmutatni a közösségi oldalakon és azt szeretnék tudatni, hogy boldogok – az élet minden területén megtalálták a tökéletes harmóniát.

Ám tisztában kell lenni azzal, hogy nem attól leszünk azok, hogy kifelé ezt közvetítjük!

TERMÉKEK

Végül, de nem utolsó sorban jöhetnek a legfontosabb „alkotóelemei” az influencer fiókoknak. A termékek promóciója. Mindenki tisztában van azzal, hogy a reklámozásokért akár borsos összegeket is elkérhetnek a véleményvezérek. Azonban gondoljunk bele abba, hogy hány olyan termék lehet ezek közül, amit csak a pénz kedvéért osztanak meg velünk? Ha pedig arról az oldalról közelítjük meg, hogy esetleg tényleg egy bevált arckrémet mutat be az illető nekünk, mennyi rá a garancia, hogy nekünk is be fog válni? Érdemes ezeken elgondolkozni!

Természetesen azt is hozzá kell tenni, hogy senki sem osztana meg szívesen egy olyan képet, amin esetleg szomorú vagy esetleg egy olyat, amin éppen sír. Gondoljunk bele abba is, hogy a túlzott boldogság és tökéletesség látványa milyen érzést kelt azokban, akik ezeket nap mint nap nézegetik? Bennünk…

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share