Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Megdöbbentő a számuk | Védekezni kell a szúnyogok ellen!

Megdöbbentő a számuk | Védekezni kell a szúnyogok ellen!

Magyarországon 50 féle őshonos és 3 féle új szúnyogfaj ismert! Ez a szám megdöbbentő!

A klímaváltozással több lesz a szúnyog, a kutatók a lakosság segítségét kérik például az ázsiai tigrisszúnyogokkal (fentebbi képen) kapcsolatos információk gyűjtéséhez – mondta Garamszegi László, a MTA Ökológiai Kutatóközpontjának igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap – írja a Világszám.

Az éghajlat melegedésével könnyebben áttelelhetnek a szúnyogpeték, lárvák, illetve kifejlett szúnyogok. Továbbá hamarabb kezdődik tenyészidőszak, a sok eső pedig a pocsolyák, állóvizek miatt kedvez a szúnyogok szaporodásának – tette hozzá a szakember.

 

A szúnyogok elleni védekezésben a lakosság azzal tehet a legtöbbet, ha nem hagyja a kertben a pangó csapadékot, öntözővizet, mert viszonylag kevés, vödörben, kerti edényekben, mélyedésekben hagyott vízből is sok szúnyog kelhet ki. A már kikelt szúnyogok ellen a hagyományos eszközök, irtó-, riasztószerek, illetve szúnyogháló a leghasznosabb – mondta kutató.

A szúnyogcsípés nem csak kellemetlen, de betegségeket is terjeszthet!

Az utóbbi időben Magyarországon is felbukkanó ázsiai tigrisszúnyog például több tucatnyi betegséget terjeszthet.

Arról még keveset tudnak a kutatók, hogy például a tigrisszúnyogok pontosan hol jelentek meg, áttelelnek-e, ezért kérik a lakosságot, hogy aki tud, a www.szunyog.okologia.mta.hu oldalon segítse információkkal a szakembereket – mondta az Ökológiai Kutatóközpont igazgatója.

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share