Ismerj meg önkéntesként idegen kultúrákat! – Az Útilapu Egyesület munkatársaival beszélgettünk

Rovat

Megosztás

Az Útilapu hálózatot 1993-ban alapította néhány lelkes fiatal, akik maguk is részt vettek külföldi táborokban, és úgy döntöttek, meismertetik a hazai közönséggel az önkénteskedésben rejlő lehetőségeket. Csatlakoztak az 1920-ban alapított Service Civil International, civil önkénteskedéssel foglalkozó szervezethez, azóta is rendszeresen szerveznek nyári táborokat, de lehetőséget biztosítanak is  hosszú távú önkéntes munkára is. Próbára teheted a képességeidet, megismerkedhetsz – legalább egy – idegen kultúrával. Gazdagodhatsz azzal az élménnyel is, hogy hozzátehettél valami értékeset egy-egy közösség vagy személy életéhez, ráadásul a közösségi szolgálatot is izgalmas közegben teljesítheted.  Az Útilapu két munkatársával, Józsa Évával és Esztergályos Attilával beszélgettünk a szervezet munkájáról és a ti lehetőségeitekről. 

Hogyan önkénteskedhet nyáron a középiskolás korosztály?

Éva /  8-10 nemzetközi önkéntes is érkezik a táborainkba minden évben. Idén Tiszadobon,  Ágasegyházán, és ezeken felül kívül hat másik helyszínen is szervezünk tábort gyerekeknek. A tapasztalt táborvezetők mellé keresünk diákokat minden évben. Ez jó lehetőség a nyelvgyakorlásra, a közös feladatmegoldásra, de minimális felelősségük van.  Minimális koordinációs feladatokat kapnak, illetve az egyes táborok specifikus tematikája szerint környezetvédelmi akciók, kézműves foglalkozások, akár 3D nyomtatással kapcsolatos workshop-ok szervezésében vehetnek részt.

Hogyan készítitek fel a fiatalokat az önkénteskedésre?

Éva / Amikor egy iskola felveszi a kapcsolatot a szervezetünkkel, és kialakul, mi az a konkrét terület, ahol bekapcsolódnának a diákok a munkába, egyeztetnek a munkacsoport vezetőkkel. Igyekszünk nem tömegessé tenni ezt a jelenséget. Kevés gyerekkel szeretünk egyszerre dolgozni, éppen azért mert az a célunk, hogy aki bekapcsolódik a munkába, annál váljék életformává az önkénteskedés. Egy diák életmódja nagyon változékony. Nem lehet tudni, hogy megy-e egyetemre, vagy halaszt, elmegy-e külföldre vagy sem. Éppen emiatt szeretnénk, ha minket is alaposan és fokozatosan ismernének meg, és így talán nagyobb valószínűséggel maradnak, vagy  lesznek visszatérő önkéntesek. Miután leigazoljuk valakinek a kötelező közösségi szolgálatot, gyakori, hogy visszajár a csoporthoz. Jelenleg több külföldi táborba jelentkezhetnek az önkéntesek, és a nemzetközi táborok katalógusát is megtalálhatják az érdeklődök az oldalunkon.

Melyek a legnépszerűbb foglalkozásaitok?

Éva / A hátrányos helyzetű és menekült fiatalokat segítő  munkacsoport foglalkozásai rendszeresek. Ők gyermekotthonokba látogatnak el, ahol korrepetálnak, fejlesztő foglalkozásokat tartanak.  Ide csak olyan önkénteseket keresünk, akik vállalják a rendszeres munkát. Mint említettem, gyakran szervezünk 3D nyomtatással kapcsolatos workshopot is az irodában, ide is jól jön a segítség.  Hátrányos helyzetű fiataloknak mérnök önkéntesek segítenek számítógépen megtervezni és kinyomtatni a 3D-s figurákat, térbeli alakzatokat. A program két éve fut, és nagyon népszerű, hiszen látványos a végtermék, és a folyamat is izgalmas, innovatív és új képességet is megtanul a diák. A programnak van nyári tábora is, ahova szintén várják az önkéntes segítőket.

Attila / Van nálunk jobb agyféltekés rajzkurzus is, és olasz nyelvtanfolyam is. A rajzkurzuson részt vett az egyik barátom, és egyik nap még pálcikaembereket rajzolt, másnap már egy majdnem tökéletes portrét produkált, úgyhogy ajánlom mindenkinek. Csináltunk filmklubbot is középiskolásoknak, ez az a médium, amivel a legkönnyebb elérni őt. Olyan filmeket mutatunk nekik, amelyek érintik a menekültkérdést, illetve egyéb aktuális problémákat. Néhány külföldi mindig megjelenik a vetítéseken, így a fiatalok személyesen is megismerhetik őket, ráadásul nyelvet is gyakorolhatnak. Érdekes társaság gyűlik össze a foglalkozásokon. Van egy olasz anyanyelű olasztanárunk, egy angoltanárnőnk, egy orvos-informatikusunk, Marci, aki 8-9 éves. Lesz a Szimplában közös főző akciónk is, amin bevándorlók és középiskolások fognak közösen főzni, a befolyt összeget pedig további jótékony akciókba fogjuk forgatni. A közös kulináris élmények mindig összehozzák az embereket. Az Adobe segítségével profi grafikus önkénteseink segítségével közösen menekültekkel, és magyar középiskolásokkal animációs filmeket is készítenek a jelentkezők.  A menekült fiataloknak ez egyfajta terápia is. Sokan a nehéz útjukat örökítik meg a hazájukból Magyrországra. Ezek a filmek sajnos nem nyilvánosak. Néhány esetben fizikai inzultus is érhetné azokat, akikről kiderülne, hol tartózkodnak most. 

https://www.youtube.com/watch?v=Jn5SE4ICKEI

 

Hány éves kortól vártok gyerekeket?

Éva / A legtöbb programunk 14 éven felülieknek jelent tartalmas időtöltést, ők már megértik miért is dolgoznak pontosan, a feladatokat is hatékonyabban tudják ellátni. Az irodánk az Almássy téren van, és sok környékbeli kissrác is rendszeres vendégünk, pedig ők jóval fiatalabbak ennél. Élvezik, szeretik a foglalkozásokat, az itteni közeget, közösséget. A külföldi önkénteskedéshez legalább 17 évesnek kell lenni. Természetesen aki még nincs 18 éves, az csak szülői engedéllyel utazhat. Fontos hozzátenni, hogy az idősebb korosztályt is szívesen várjuk. Sokan azt gondolják, hogy az önkénteskedés a fiatalok világának a része, a legtöbb programnak azonban nincsen felső korhatára.

Említetted, hogy hátrányos helyzetű fiatalokkal is foglalkoztok, fejlesztéseket tartotok nekik. Itt szükséges az önkéntes szaktudása?

Nem, ez egyáltalán nem feltétel. A munkacsoport vezetői sem szigorú értelemben vett szakemberek. A hátrányos helyzetű és menekült fiatalokkal egy pszichológus foglalkozik, aki nyilvánvalóan tisztában van a fiatalok problémáival, de specifikus formális képzést nem kapott. A munkacsoport-találkozókon az önkénteseink gyakran  megbeszélik a tanulságokat, az új önkéntesek is ezen alkalmak során tájékozódhatnak, kaphatnak támogatást. Ez egy jó lehetőség arra, hogy a fiatalok kipróbálják magukat ebben a segítő szakmában, hiszen sokan nem tudják középiskolásként, merre induljanak tovább.

Sokan talán félnek attól, úgysem tudnak kijutni külföldre önkéntesként, mert nem alkalmasak rá, sok a jelentkező. Tudnál beszélni pár szót erről a folyamatról?

Éva / Mi felmérjük a jelentkezők igényeit és lehetőségeit, lehetőleg személyesen. Így megismerkedünk egymással. Az aspiráns elmeséli, miért szeretne önkéntes lenni, vannak-e esetleg preferenciái, vannak-e olyan területek a világban, ahova nem akar menni. Feltérképezzük azt is,  mennyire tart ettől a jelentkező, mennyi tapasztalata van, mennyire támogatják a szüleik. A beszélgetések tanulságait levonva keresünk azután helyet a jelentkezőnek. Az ifjúsági csereprogramok érintik leginkább a fiatalokat, most leginkább menekült és hátrányos helyzetű fiatalokat válogattunk be az aktuális programba, ami az Erasmus + keretei között valósul meg. 18 éven felüliek tréningekre mehetnek külföldre. Általában az általunk ajánlott jelölteket elfogadják a külföldi szervezők is. Nincs a képzésekre, ifjúsági cserékre túljelentkezés. Van, hogy úgy kell vadászni az embereket, különösen Kelet-Európába. Fontos azt tudni, hogy az Erasmus + keretei között minden esetben visszatérítik az utazás költségét is utólag. A hátrányos helyzetű fiataloknak ezt a költségét megelőlegezi. Az étkezés és a szállás költségét minden esetben finanszírozza a fogadó szervezet. Kiterjedt kapcsolati hálót tud így kiépíteni valaki, sokszor folytatódnak az ifjúsági cserék, visszatérhet külföldre az, aki egyszer beilleszkedett a csapatba.

Milyen nyelvtudás szükséges a programokon való részvételhez?

Éva / Azt szoktuk mondani, az a fontos, hogy alapszinten megértesse magát. Nem szükséges magas szintű nyelvtudás a részvételhez, gyenge középszint a minimum. Ha valaki már beszéli valamennyire a nyelvet, a közösség segít neki.

A kötelező közösségi szolgálattal milyen tapasztalatokat szereztetek?

Attila /  Nekünk igazán motivált önkéntesekkel volt dolgunk eddig, sosem kellett őket noszogatni. Csak megírtuk, milyen lehetőségek vannak és mindig nagyon sok volt a jelentkező. Akik korábban nálunk önkénteskednek sokszor ajánlanak minket más középiskolásoknak is. Informálisan terjednek a hírek rólunk, egyelőre irányított népszerűsítő kampányokat nem szerveztünk. Nem vetjük el a lehetőséget, de mivel – ahogy Évi is említette – nem célunk, hogy egyszerre ötven embernek tartsunk előadást a menekültek magyarországi helyzetéről. Ez is hasznos, de számunkra fontosabb, hogy akár kevesebb diáknak, de maradandó módon és hosszútávon is adjunk lehetőséget tapasztalatszerzésre.

Kép forrása: Útilapu Egyesület

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta