Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Itt vannak a meghirdetett képzések és minden, amit tudni kell a pótfelvételiről!

Itt vannak a meghirdetett képzések és minden, amit tudni kell a pótfelvételiről!

Már elérhetőek azok a képzések, melyeket a pótfelvételi eljárás keretében hirdettek meg! Mivel a pótfelvételin speciális szabályok érvényesek, így összeszedtünk Nektek minden tudnivalót, hogy csak az okozhasson fejtörést, ha már pótfelvételi, hova szeretnétek jelentkezni! 

Nem kerültél be a megjelölt egyetemre, fősulira? Pótfelvételin keresztül szeretnél jelentkezni? Foglalkoztatnak az alábbi kérdések, hogy egyáltalán ki jelentkezhet, hány szakot lehet megjelölni, hogyan tudsz jelentkezni? Minden kérdésre választ kapsz!

Kik jelentkezhetnek?

Az idei pótfelvételi eljárásban azok vehetnek részt, csak azok jelentkezhetnek, akik az általános eljárás keretében, vagyis a július 24-én zárult eljárásban

  • nem jelentkeztek sehová, vagy
  • nem lettek felvéve egyetlen általuk megjelölt szakra sem.

 

Fontos! A pótfelvételi nem azok számára lett kitalálva, akik a vágyott, első vagy a második helyen megjelölt szakra sajnos nem jutottak be, és nem szeretnék a – sokszor csak kényszerből, vagy tévesen megjelölt – harmadik, negyedik helyen megjelölt képzést megkezdeni, ahová viszont felvették őket. Tehát azok, akik újra nekifutnának a felvételi eljárásnak, jövőre kapnak erre lehetőséget.

Hány szakot lehet megjelölni?

A pótfelvételi alkalmával már csak egyetlen képzés jelölhetsz meg! Vagyis egyetlen felsőoktatási intézmény, egyetlen képzésére lehet jelentkezni.

Érdemes tudni, tájékozódni arról, hogy a felsőoktatási intézmény előír-e alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát, ugyanis azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is! Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek!

Hogyan tudok jelentkezni és meddig?

Kizárólag elektronikus úton, a jelentkezési űrlap kitöltésével – és a csatolandó dokumentumok egyidejű feltöltésével – jelentkezhetsz az E-felvételi rendszerében. Legkésőbb 2019. augusztus 7-én éjfélig!

A jelentkezési űrlapokat a kitöltéssel egy időben, azaz 2019. augusztus 7-én éjfélig hitelesíteni is kell! Ez megtehető Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre (javasolt elsőbbségi küldeményként feladni) – írja a Felvi.hu.

Mit kell még tudnom?

A pótfelvételi során, néhány kivételtől eltekintve, kizárólag önköltséges képzések indulnak. A meghirdetett szakok ponthatárai nem lehetnek alacsonyabbak a július 24-én meghatározott ponthatárnál. Kivétel ez alól, ha nem hirdették meg a szakot az általános eljárás keretében, vagyis most írták ki. De ezeknek a ponthatárai akkor sem lehetnek alacsonyabbak a következő jogszabályi minimumnál:

  • alapképzés és osztatlan mesterképzés esetén ez 280 pont,
  • felsőoktatási szakképzés esetén 240 pont,
  • mesterképzés esetén 50 pont.

Ezekkel a minimum pontokkal kell számolni.

Hol találom meg a meghirdetett képzéseket?

A felsőoktatási intézmények által a pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések listáját ITT találjátok.

Mikor derülnek ki a pótfelvételi ponthatárai?

Előreláthatólag 2019. augusztus 26-án hirdetik ki a pótfelvételi ponthatárait!

A pótfelvételi eljárás keretében felvételt nyertek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően a felsőoktatási intézménytől kapják meg 2019. szeptember első napjaiban.

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share