Ja, hogy én Paypass-os vagyok?!

Rovat

Megosztás

Divatos és egyszerű, de veszélyes is lehet, ha nem vigyázol, mi az? A pénzügyi tudatosság a kulcsszó, ha te is bankkártyára vágysz. Az O.K Központ trénere, Rab Titanilla beszélt nekünk a tinédzserkori bankolásról.

Ahogy gyerekként szüleid telefonálási szokásai utánoztad, úgy most, továbblépve, komolyabb témára terelődött a tanulási folyamat. A bankok számlacsomagjaikkal és kártyadizájnjukkal már a ti korcsoportotokat is igyekeznek lenyűgözni. De amellett, hogy trendi, milyen előnyei vagy éppen hátrányai vannak a kártyatulajdonlásnak? Egyáltalán mire kell odafigyelni ha bankszámlára vágysz?

„Első lépésként gondoljuk át, hogy mire fogjuk használni, majd tájékozódjunk a bankszámla és bankkártya használatának lehetőségeiről, ugyanis nem csak fizetésre és pénzfelvételre lehet alkalmas. A lehetőségek mellett mindenképpen kérdezzünk rá a költségekre, hiszen ez pénzintézetenként eltérő lehet. Ha időt fordítunk a különböző konstrukciók megismerésére, összehasonlítására, akkor könnyen ki tudjuk választani a számunkra legideálisabb bankot és számlacsomagot egyaránt” – mondta el a Középsuli.hu-nak Rab Titanilla az O.K Központ trénere.

financialeconomy

Ilyen fiatalon már lehet bankkártyánk?

Igen! Bankszámlánk már 0 éves korunktól nyitható számunkra – ez a babakötvény – egyes pénzintézeteknél pedig 7 éves korunktól már bankkártyánk is lehet.

A Központ képzésein résztvevő diákok között általában 1-3 diák rendelkezik már bankkártyával, de közülük is csak néhányan tudják azt, hogy a bankkártyás fizetésen kívül még mire használható, még kevesebben azt, hogy milyen költségei vannak egy hónapban.

physorg

Ja, hogy én Paypass-os vagyok?

Szakértőnk, Titanilla szerint korcsoportotok ugyan szimpatizál a témával, de kevés információval áll rendelkezésetekre.

„A Trend, Divat és Üzlet tréningen például a diákok rendszerint említik a bankkártya használatot, mint menő, trendi dolgot a korosztályukban. Az O.K. Központban található étel – és italautomatáknál használhatják PayPass kártyájukat, ezt látva néhányan ekkor ismerkednek meg először az érintés nélküli fizetési technológiával. Előfordult már olyan is, hogy a diákok a tréning alatt eszméltek rá arra, hogy PayPass bankkártyájuk van.”

Hogyan használd tudatosan a bankkártyádat?

Ha rendelkezel bankkártyával, fontos, hogy mindig nyomonkövesd kiadásaidat és bevételeidet, hiszen a kis plasztiknak köszönhetően nem feltétlenül érzékeled, mennyi pénzt is költöttél el. Az internetbankba való belépéskor megtekinthetjük számlatörténetünket, így követhetjük havi bevételünket és kiadásunkat, megvizsgálhatjuk ezek arányát. Ez segítheti a zsebpénz tudatos felhasználását, és tervezését.

cnbc

Mindegy, hogy pénz vagy kártya van a zsebedben?

A pénzügyi tudatosság szerves része az önuralom. Teljesen mindegy, hogy a bankkártyánk, vagy a zsebpénzünk lapul a zsebünkben, mindkét esetben tudnunk kell azt, hogy mi az, amelynek megvásárlása felesleges számunkra, és mi az, ami feltétlenül szükséges.

Ha mégis úgy érezzük, hogy ez nehézséget jelent, akkor megóvhatjuk pénzünket saját magunktól úgy, hogy nem igénylünk bankkártyát a bankszámlánkhoz. Így némely számlacsomagnál még spórolhatunk is, hiszen elkerülhetünk néhány olyan költséget, mint például a bankkártya éves díja, a pénzfelvétel díja vagy a kártyához kapcsolódó sms-ek költségei. Emellett pedig lehetőségünk van arra, hogy az összegyűjtött pénzünket gyarapítsuk a bankszámlánkon.

Bankkártya
Szerinted szükséges, hogy a középsuli alatt is legyen bankkártyád?

Fotók: Pshy.org, cnbc.com, napervillemagazine.com, financialeconomy.com, sheknows.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta