5 tudományos tény, amit az Agymenőkből tanulhattál

Rovat

Megosztás

Az agymenők sorozat szereplői Leonard  és Sheldon az elméleti fizika nagymesterei, a mindennapi élet történéseiről azonban nem sok elképzelésük van. Szórakoztató, vicces történeteik mellett tudásukból is ízelítőt kaphatunk a sorozatból. Lássuk, mit tanulhattunk meg tőlük. 

 1.       Pingvinek és a hűtlenség

Az első érdekes tény, amit megtudhattunk, hogy a pingvinek bizony monogámok. Évente egyszer a nősténypingvin tojásokat rak, majd visszatér a tengerbe élelemért, amíg a hím pingvin őrzi és melegíti a tojásokat. Ez bizony a hűségről árulkodik. Viszont a pingvinek tizenöt százaléka mégis a hűtlenséget választja és egy korábbi partneréhez tér vissza a tojásrakás után.

agymenők-pingvinek

2.       Szerves kémia- Miért nem szabadna hűtőszekrényben tárolnod a kenyeret?

A sorozatban Sheldon kér egy szelet kenyeret Penny-től, aki természetesen azt a hűtőben tárolja. Sheldon máris kioktatja a lányt, miért nem szabad ezt tennie! Nagyon sok ember a hűtőben tartja a kenyeret, hogy az minél tovább friss maradjon, de akkor miért is van igaza Sheldonnak? A kenyér kristályosodásáért az élesztő a felelős. Ha hideg helyen tároljuk, valóban megvédjük a külső hatásoktól, azonban a belső folyamatokat nem lassítjuk, így igazából sokkal gyorsabban elveszíti frissességét.

agymenők-kenyér

3.       Területkijelölés illatok által

Azt mindenki tudja, hogy az állatok körbevizelik a területüket. De mit tehetünk mi, emberek, ha ki szeretnénk jelölni a saját területünket? Sheldon szerint az emberek illatok segítségével jelölnek. Minden ember feromonokat bocsát ki, amelyek különböző jelzéseket közvetítenek társaink féle. Bármilyen meglepő az izzadtság tartalmazza a legnagyobb koncentrátumban a feromonokat, melyekkel képesek vagyunk becserkészni a másik nemet. Minden személyt más illatok vonzanak, ez által tudjuk eldönteni, hogy ki iránt vonzódunk és ki iránt nem.

agymenők-illatok

4.       A szerelem tudománya

Sheldon elmagyarázza Leonardnak, hogyan működik igazából a szerelem és mivel tudná lenyűgözni Dr. Stehphanie-t. Sheldon szerint a lényeg, hogy Leonard bevesse férfiasságát és megmutassa, ő az alfahím. Az alfahím viselkedés ugyanis serkenti az oxitocin kibocsátást, ami a szerelem beindításában segít. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez az anyag kapcsolatot alakít ki a szexuálisan aktív személyek között.

agymenők-szerelem

5.       Az álmatlanság veszélyes

Mi történik, ha nem töltünk elegendő időt a REM fázisban, ha nem alszunk eleget mélyen? Nem tudunk megfelelően koncentrálni. Ezt eddig is tudtuk, azonban Sheldon részletesebben is elmagyarázta ezt is. A szerotonin egy neurotranszmitter, mely a boldogság érzésével van összefüggésben. Ezek a hormonok a dopaminnal együtt az éberségért felelnek. Mindkét neorotranszmitter szoros kapcsolatban van a depresszióval és szorongással. Kutatások bizonyítják, hogy a REM fázis stimulálja a központi idegrendszert és a memóriát. Ez az oka, hogy alvás nélkül lassabban reagálunk és kevésbé tudunk koncentrálni.

Forrás: whatculture.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta