Játszva tanulni – Robotokat ajándékoztak a gyerekeknek

Rovat

Megosztás

Évről-évre egyre gyakrabban rendeznek világszerte szumóbajnokságot a robotoknak. Ezek az összecsapások azonban jóval többek technikai érdekességnél – mesélte Ábrahám László az NI Hungary Kft ügyvezetője a Csányi Alapítvány pécsi mentorházában.

Izgatottan figyelték a számítógép képernyőjét a Csányi Alapítvány pécsi mentorházában péntek délelőtt. Ebben persze még nincs semmi érdekes. A számítástechnika foglalkozást két robot színesítette. Ezeket programozva, tulajdonképpen játszva tanultak a gyerekek.

vlcsnap-2015-12-13-12h58m04s45

Körülbelül 60 iskolának adományozott már Lego Mindstorms robotokat a debreceni székhelyű NI Hungary Kft. A darabonként százezer forintos szerkezetet csak összerakni legalább három óra. Ha pedig a kezünkben van, akkor csak a fantáziánk szab határt a játéknak és a tanulásnak.

“A legórobotokkal az örömalapú oktatás lép be a tanórára”

– mesélte Ábrahám László a Csányi Alapítvány pécsi mentorházában, miközben a gyerekek az NI Hungary Kft adományaival foglalkoztak. Tapasztalatai szerint a gyerekek nagyon gyorsan megszeretik nemcsak a robotokat, de a vele érkező tanulási módszert is. Nagyon élvezik a korlátlan kísérletezést, és hogy nincs kudarc. Bármit ki lehet próbálni: ha így nem sikerül, akkor majd úgy valószínűleg fog. Hangsúlyozta:

„Ma már nem lehet a régi módszerekkel fejleszteni a fiatalok digitális írásbeliségét.”

 

Azt is elmondta, hogy a robotos játszva tanulást nemcsak a számítástechnika és a mérnöki tervezés iránt érdeklődő diákok kedvelik. Ha nem is merülnek el felfedezni ezt a világot a többiek, a későbbiekben azt biztosan fogják tudni, saját eszközeiket, hogyan, vagy kinek a segítségével fejleszthetik saját igényeik szerint.

vlcsnap-2015-12-13-12h58m33s88

Ezenkívül a módszer komplexitására is felhívta a figyelmet. Pozitív példaként emelte ki például az egyik tiszavasvári iskola csak cigány gyerekekből álló osztályát. A robotos óráknak köszönhetően nemcsak a számítástechnikát és a mérnöki tervezést szerették meg, de egy év múlva az átlagos tanulmányi eredményük is lényegesen javult.

A robot szumó versenyekkel kapcsolatban felvillanyozottan mesélte, mennyire érdekes figyelni, ahogy a fiatalok együtt készítik el saját szerkezetüket, majd szurkolnak neki az „arénában.” Kérdésünkre elmondta, hogy a magyar csapatoknak semmi szégyellnivalójuk nincsen a külföldi próbákon, ügyesen megállják a helyüket a nemzetközi mezőnyben. Az idei versenyről itt nézhetsz videót.

 

https://www.youtube.com/watch?v=q8l6DzxHWSw&feature=youtu.be 

 

Forrás: globoport.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta