Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / Jövőre a Csík zenekar lesz a Csíksomlyói Búcsú sztárvendége

Jövőre a Csík zenekar lesz a Csíksomlyói Búcsú sztárvendége

Az Inforádió Világszám műsorában már sokszor hallhattatok Erdélyről, de a téma apropója most nem más volt, mint a Csíksomlyói Búcsú. A héten ugyanis bejelentették, hogy jövőre is elindítják az összenemzeti zarándokvonatot az eseményre.

 

„Akár volt valaki Erdélyben, akár nem, ha még nem volt a Csíksomlyói Búcsún, akkor azt hiszem, hogy egyszer mindenképpen érdemes elmennie ide.”

– hangsúlyozta a műsorvezető, de vajon mi várja a turistákat ezen az eseményen?

Petrus Györgyöt, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetőjét kérdeztem a részletekről.

„János Zsigmond erdélyi fejedelem a középkorban protestáns hitre akarta téríteni a székelyeket, azonban a székelyek egy része fegyveres úton ellenállt és megverték János Zsigmond erdélyi seregét. Innentől kezdődik a Csíksomlyói búcsú története.”

– tudhattuk meg az esemény több évszázados történetét Petrus Györgytől, majd hozzátette, hogy ez az ünnep már nem csak a római katolikus székelyek és magyarok ünnepe, hanem a protestáns magyarok ünnepe is, akik összeütközésbe kerültek a székely testvéreikkel sok száz évvel ezelőtt.

inczemav_2761-017_caracau_11mai2008

bevezetem.hu

 

Az utóbbi időben már külön vonatokat is indítottak a Csíksomlyói Búcsúra, de ez a bejelentések szerint jövőre sem lesz másképp, ugyanis a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz ismét útnak indul majd.

Érdemes tudni, hogy a vonat nem menetrend szerint közlekedik, azonban az idegenvezetés mellett zene is szól majd a vonaton.

„A négynapos sorozat csúcspontja a Mária ünnep és a Csíksomlyói Búcsú, illetve másnap ellehet látogatni a történelmi Magyarország ezeréves határára, a Gyimesekbe, ahol egy szentmise várja a zarándokokat, de ezen kívül még más programok is várják a résztvevőket.”

– mondta Petrus György, majd megemlítette, hogy idén a Csík zenekar is fellép a rendezvényen és várhatóan ez lesz az egyik legnagyobb attrakció az új programok mellett.

64685310

commondatastorage.googleapis.com

 

Madéfalvára több tízezer embert várnak. Kolozsváron és Nagyváradon több százezres tömeg szokta várni a vonatot, ahová visszatérő zarándokok is ki szoktak menni, hogy köszöntsék a vonatot.

„Nem csak a vallás iránt elkötelezettek a résztvevői ennek az ünnepnek, a két vonatnak, a Székely Gyorsnak és Csíksomlyó Expressznek, hanem a nemzet iránt elkötelezett emberek is legalább ilyen számban megtalálhatóak. Mellettük van még egy réteg, aki megszeretné ismerni Erdélynek a nevezetességeit, történelmét, valamint van még egy másik nem elhanyagolható réteg a vonat utasai között, akik vasútbarátok és maga a vonatos program vonzza őket.”

– tette hozzá Petrus György. Az eseményen idősek, fiatalok, és gyerekek is részt szoktak venni.

1369020654_3034

http://erdely.ma/

 

Általában 500-600 ezresre tehető a tömeg száma, de mint az a beszámolókból kiderült ez függ az időjárástól is, hiszen ebben az időszakban viszonylag gyakrabban esik az eső, de ez nem feltétlenül szokta zavarni a résztvevőket.

„Ellehet képzelni, ahogy tíz kilométeres sorokban vonulnak fel a misének a helyszínére. Megható és megdöbbentő a tömeg.”

– mesélte Petrus György.

Dr. Kiss Róbert Richard, a műsorvezető hozzátette, hogy bár az autópályán sokat fejlesztettek az utóbb években, Budapestről Csíkszeredára kiérni autóval még mindig hosszadalmas dolog, azonban az esemény hangulata kárpótolhatja a résztvevőket.

 „Mi is úgy érezzük, mintha kicsit hazamennénk, amikor elutazunk Csíkszeredára, Gyergyószentmiklósra vagy Székelyudvarhelyre.”

– mondta a műsorvezető.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Borítókép: nol.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share