Ezt nézed:  / Hírek / Programok / Suli / Jó a helyesírásod? Egy nap akár Te is lehetsz a Kárpát-medence legjobb korrektora

Jó a helyesírásod? Egy nap akár Te is lehetsz a Kárpát-medence legjobb korrektora

A helyesírás fontos, a suliban és azon kívül is. Ha jó vagy magyar nyelvtanból, és már több versenyen is bizonyítottál, érdemes olyan szakmában gondolkozni, ahol ezt tudod majd kamatoztatni és a jövőben akár a Kárpát-medence legjobbja is lehetsz a tudásodnak köszönhetően.

Az egyik legrangosabb esemény, ahol helyesírásodat tesztelheted, a Kárpát-medencei korrektorverseny, melyet idén első alkalommal online rendeztek meg. 85 versenyző indult, 8-an a határon túlról. Újságírók, korrektorok és szerkesztők, tanárok, egyetemi oktatók, fordítók, könyvtárosok, informatikusok, mérnökök, nyugdíjasok, minisztériumi dolgozók is jelentkeztek 2020-ban, ami rendkívül színessé tette a mezőnyt.

A versenyhez hasonlóan az eredményhirdetés is online zajlott, melyet Prof. Dr. Keszler Borbála nyitott meg. A professzor az anyanyelv művelésének fontosságáról beszélt, mely napjainkban a médiumokban és az iskolákban sem kap megfelelő figyelmet. Kodály Zoltánt idézte, aki szerint a nyugati népeknél az anyanyelv tökéletes biztos tudása a kultúra elemi követelménye. Ahol ez nincs meg, ott fogyatékos a nemzeti tudat. Kölcsey és Illyés Gyula is hasonló nézetet vallottak. A haza, nemzet és nyelv hármas egységének fontosságára mindannyian felhívták a figyelmet, hiszen az anyanyelv tökéletes tudása szóban és írásban is szükséges a nemzeti öntudathoz.

“A verseny egyrészt azt a célt szolgálja, hogy igényességet ébresszen és tartson ébren. Másrészt, egységes és szabályozott, folyamatosan gondozott és fejlesztett helyesírás, íráskultúra nélkül, ma egyetlen nép sem teheti magáévá a tudományokat, nem haladhat, nem boldogulhat” – mondta a professzor.

A hibapontok átlaga 12.6 volt a teszteknél és 4.4 a korrektúránál. Az első tíz helyezettnél több holtversenyes helyezés is született, az első helyezést is két induló kapta.

A győztesek névsorát Dr. Kiss Róbert Richard ismertette, aki a zsűri tagjaként részt vett az értékelésben. A győztesek amellett, hogy az Év korrektora címet viselhetik, a Duna Relax Hotel wellness hétvégéjét is élvezhetik. A versenyt a Magyar Nyelvőr Alapítvány támogatta.

Az első tíz helyezett:

Helfrich Judit 1. helyezett — az év korrektora, 2020

Korpa Ildikó 1. helyezett — az év korrektora, 2020

Póla Gergely 3. helyezett

Fábián György 3. helyezett

Siklósi Katalin 5. helyezett

Tomka Eszter 7. helyezett

Cseri Mária 7. helyezett

Szvorényné Mezei Klára 8. helyezett

Bruckner Nóra 8. helyezett

Kincses Edit 10. helyezett

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share