Ezt nézed:  / Zsebpénz / Jöhet a nyálcsorgatás: ezek a világ legdrágább éttermei

Jöhet a nyálcsorgatás: ezek a világ legdrágább éttermei

Egy amerikai oldal összeállította a világ 10 legdrágább éttermét. Ebédek, amik többe kerülnek, mint egy házimozi.

Először a külföldi éttermek legjeit  vesszük végig, utána következnek a hazai árak.

10.Plaza Athénée- Párizs

Alain-Ducasse-Plaza-Athenee-Paris-Silencio-salle

Az étterem főleg a vegetáriánusok kedvence, alig lehet ugyanis húsra bukkanni az étlapon. Igaz, kagylót és mediterrán halat azért kínálnak. Egy főnek átlagosan 122 ezer forintot kell fizetnie az étkezésért, és ebben még nincs benne az italok ára!

9. Masa- New York

richest8 masa

122-163 ezer forintba kerül az ebéd az amerikai étteremben. Ráadásul még várni is kell rá nem kevesebb, mint három órát! Ugyanis nem megmelegítik a mikróban, hanem frissen készítik. Nevét egyébként a séf Masa Takayamaról kapta.

8. Kitcho- Japán

kitcgo

Ez a világon a legdrágább Michelin-csillagos étterem. Vezetője a díjnyertes Kunio Tokuoka, aki nagyapját váltotta. Az étterem különleges zöld teája mellett citromos nyers lazacot és teknőslevest is kínál- fejenként 163 ezer forintért.

7.Joël Robuchon- Las Vegas

las v

4-6-és 16 fogásos menü is kérhető a Joël Robuchon étteremben, aminek az MGM Grand Hotel & Casino ad otthont. A legnépszerűbb mégis a kétfogásos, ami “csupán” 32 ezer forint. Ennek ellenére átlagosan 174 ezer forintot hagynak itt az itt étkezők.

6.Alinea- Chicago

l

189 ezer forint itt egy ebéd. Ami már csak azért is meglepő, mert olyan egyszerű(nek hangzó) ételek szerepelnek a menüben, mint sügér fekete borssal és vaníliával.

5.Meadowood- Kalifornia

meadow

Nagy átalakításon esett át a közelmúltban az étterem. A berendezéssel együtt pedig az árakat is lecserélték: ma 204 ezer forintot fizet egy jóllakott vendég.

4.The French Laundry

FrenchLaundry_gallery__600x400-420x0

Külsőre egy egyszerű háznak tűnik, belépve viszont az embernek tátva marad a szája az árak miatt. Az AAA Five Diamond Award-nyertes étterem kilencfogásos menüje 73 ezer forint. Összesen egy ebédért pedig fejenként 218 ezer forintot kell fizetni.

3. Per Se- New York

perse

Hát Per Se hogy ez a legdrágább New York-i étterem! 2011-ben James Berad-díjjal gazdagodott, tavaly pedig a Restaurant Magazine beválasztotta a világ 6 legjobb étterme közé. Egy ebéd ára 232 ezer forint. Ja, és a kilátás a Central parkra nyílik.

2.Urasawa- Kalifornia

urasawa

A második legdrágább étterem meglepő módon egy bevásárlóközpontban kapott helyet. 30 fogásos menüje naponta változik. Egy fő 303 ezer forintból lakik jól.

1.Sublimotion- Ibiza

sublimotion3_2945376c

A dobogó legfelső fokához érkeztünk. Ibiza nemcsak őrületes partijairól híres, hanem izgalmas ízeiről is. A Hard Rock Hotel éttermének  20 fogásos menüje igazi érzelmi élményt nyújt: humor, öröm, félelem és nosztalgia járja át az ezt kipróbálókat- persze csak ha van náluk 545 ezer forint.

Mi a helyzet nálunk?

Azért a magyarok se panaszkodhatnak, hazánk is büszkélkedhet ilyen előkelő éttermekkel. Szerencsére az árak százezer alá esnek, de így is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha valamelyikhez kedvünk támad. Viszont eleganciában verik a külföldi konkurenciát.

Bizonyára már sokan elsétáltatok a nagy múltú Gundel étterem előtt, ugyanis a fővárosi állatkerttel van szomszédságban. De hogy be még sosem léptetek, az is valószínű, ugyanis árlapjuk igen meghökkentő.

486765_488468841189063_471622513_n

bifsztek-1024x768

Már a meleg előételek közé tartozó Hortobágyi palacsinta 3500 forint, ahogy a levesek is hasonló összegbe kerülnek. A két legdrágább fogás 25 ezer forint. Ezek a következők: Vajban sült languszta François Voyer XO grand cru cognac-kal flambírozva illetve François-René de Chateaubriand bifsztek zöldbors és Bearni mártásokkal, pirított zöldségekkel ( lásd a fenti fotó).

Az éttermet Gundel Károly alapította 1894-ben, hírnevet szerezve ezzel hazánknak. Egész Európa ismeri: járt már itt II. Erzsébet angol királynő, Michael Schumacher és Paul Newman is.  Az  étteremnek külön bálterme van, ami esküvők kedvelt helyszíne.

A tenger gyümölcseinek étterme a szintén budapesti Arany Kaviár. Egészen pontosan a budai várnál található, és 1990 óta várja a vendégeket. Megnyugtató légköre miatt az itt ebédelők több óra hosszáig maradnak.

arany kaviár

Az előételek (Kacsamáj terrine hibiscussal és házi brióssal; Ízelítő házilag pácolt és füstölt halaikból) itt 3900 forintnál kezdődnek. Az ételek átlagosan 7000 forintba kerülnek, de nem a kaviárok. Azok közül a legolcsóbb is 4900 forint, a legdrágább, a 30 grammos  Orosz Beluga Kaviár 69000 forint!

Nem kisebb név, mint Robert De Niro alapította a Nobut, a producer Andy Vajnával karöltve. Névadója egyébként a japán Nobuyuki Matsuhisa.  Étterméhez, mely az elegáns Kempinski Hotelben kapott otthont, szusibár is tartozik. Már a két híresség neve  is garancia a minőségre, de egyben a magas árakra is. A hideg ételek ára egész barátságos, van ami csak 1200 forint ( az uborkasaláta…), a sushik közt is némelyik, például a tintahalas. Természetesen a séf nem ezeket ajánlja, hanem az Alaszkai fekete tőkehalat, 12000 forintért.

 

1796599_706849366012544_273335741_n nobu

Közép-Európában a Bécsi utcai az első Nobu, a világon pedig ez a huszonharmadik.

Budapesttől egy órányira van a  Gourmet étterem Balaton – Chateau Visz. Berendezése rendkvül elegáns, nem véletlenül: a dél-balatoni Visz kastélya az otthona.A Dining Guide 2010-ben az év éttermének választotta, de több elismeréssel is büszkélkedhet.

10616128_734142446639164_4957508508078653056_n

Étlapjukon 2-4-5-6 és 7 fogásos menü is szerepel. Ez utóbbi 28500 forint, és évszakonként változik.

A tokaji Eszencia étterem az Andrássy Rezidencia hotelhez tartozik.

IMG_0174 tokaji

Nem meglepő módon nagy szerepet kapnak itt a finom borok, amiket az ételekbe is belecsempésznek, ehető itt például borban abált libamáj birsalmával. A menü hetente változik. A legdrágább étel 7900, és neve mondat hosszúságú: Bélszín szarvasgombás vajjal, hízott kacsamájjal, kétszer sült burgonyával, mogyoróhagymával és vörösboros glace-al.

Magyarország első Michelin-csillagos étterme, a Costes internetes étlapján csak euróban írják ki az árakat. Talán jobb is, még rosszul lennénk tőle.

44559_144215625609359_3646600_n

Az éttermet egy portugál séf vezeti. A menüket a vendégek állíthatják össze megadott fogásokból.Ezek lehetnek 4, 5, 6, vagy 7 fogásosak is.Nem egy étel 38 euro, ami körülbelül 11000 forintnak felel meg. Ilyen például a Borjú fartő.Az étterem jelenlegi célja egy második Michelin-csillag elnyerése.

Bár a bemutatott éttermek ára korántsem diákbarát, minimum egy kávéra érdemes beülni. Első osztályú élmény lesz.

Forrás: FoxNewscom

(Fotók: perierga, kitcho, alain-ducasse, yelp, restaurantreservationwallpaper, telegraph, andrassyrezidencia.hu)