Ezt nézed:  / Hírek / Suli / A nagy dilemma: “Hol tanuljak tovább?”

A nagy dilemma: “Hol tanuljak tovább?”

Vannak, akik olykor bizonytalanok a jövőjüket illetően, nem tudják, hogy pontosan hová jelentkezzenek, ahogyan azt sem, hogy milyen szakra. Mások pedig már konkrét elképzelésekkel, és célokkal indulnak útnak. A Középsuli az Education kiállításán résztvevő diákokat kérdezte arról, hogy ők hogyan tervezik a jövőjüket. A válaszok többségében a külföldi továbbtanulás került szóba.

Sokan már jóval az érettségi előtti éveikben elkezdenek azon tűnődni, hogy hol is tanulnának szívesen, valamint, hogy azt milyen szakon tennék. B. Zsuzsanna még csak jövőre fog érettségizni, de már ő is azon gondolkozik, hogy mely iskola lenne számára a legmegfelelőbb.

„Én az ELTE-n, azon belül a természettudományi karon tanulnék tovább, de szívesen kimennék külföldre is, Angliába, Lincolnba, valamint még a pécsi természettudományi kar is szóba jöhet. Külföldön állatviselkedés tanra mennék. Mivel Magyarországon erre egyáltalán nincsen kereslet, így csakis külföld jöhet szóba.”

 

H. Erika szintén jövőre vizsgázik, de már neki is vannak ötletei.

„Még nem tudom biztosan, talán a Pannonra vagy a Kodolányira.[…] Szerintem nagyon jó ez a rendezvény és feltétlenül hasznos. Tavaly is kinn voltunk, és jövőre is fogok jönni, mert nagyon jól át lehet így látni, hogy melyik iskolának milyen karai vannak, milyen szakai, és ez alapján jóval könnyebb dönteni.”

 

K. Rebekának még van hátra egy éve, de neki már most nagyon szimpatikus a kommunikáció és a médiatudomány, csupán már egy megfelelő iskolát kell ehhez választania.

 „Nem akarom ezt az utolsó pillanatra halogatni, hogy még válasszak. Ez jó alkalom arra, hogy megtudjam mit is akarok csinálni. Nagyon tetszik ez az esemény, és úgy érzem igazán hasznos információkat adnak át a diákoknak.”

 

Milyen elvárásaid vannak egy intézménnyel kapcsolatban?

„Talán az, hogy jó legyen a környezet, a tanárok, olyanok legyenek, akiknek szívesen bejárok az óráikra és, legyenek jók az elhelyezkedési lehetőségek, esetleg külföldön is, ne csak belföldön lehessen tanulni. Most úgy látom, hogy külföldön sokkal jobban el tudnék helyezkedni.”

 

Krisztina még csak tizenegyedikes, ő sem biztos abban, hogy merre is haladjon tovább, azonban ő kifejezetten érdeklődik a gazdasági kar, a nemzetközi tanulmányok, a közgazdaságtan  sőt, még a germanisztika iránt is.

„Diploma után szívesen kimennék dolgozni külföldre, ahogy nézegettem inkább a külföldi ösztöndíjak azok, amik által létrejöhetnek ezek a kapcsolatok.”

 

Nem gyakran hallani valakitől, hogy tengerbiológus szeretne lenni, pedig az biztos, hogy ez egy rendkívül különleges, és izgalmas szakma.

„Én már 10 éves korom óta tudom, hogy tengerbiológus szeretnék lenni külföldön, valahol északon inkább.” – S. Klaudia

 

Ha már érintettük ezt a témát, szerinted Magyarországon vagy külföldön jobbak a lehetőségek?

„Egyértelműen külföldön. Számomra fontos, hogy egy intézménynél legyenek összeköttetések. Tehát például ha én tengerbiológus akarok lenni, akkor ne csak egy padban tanuljam meg a tengerbiológiát könyvekből. Az ELTE-én lehetőségük van a diákoknak még arra, is, hogy az Adriára kimenjenek tanulni.”

 

S. Kinga barátja, F. Márk szintén külföldön képzeli el magát. Ő már jelentkezett is  angliai iskolába.

B. Szilvia szintén azért érkezett a rendezvényre, hogy hátha adnak neki valami kiindulópontot, ami valószínűleg sikerült is, hiszen a Dániában lévő oktatás kifejezetten szimpatikussá vált számára.

„Szerintem nagyon hasznos ez az esemény, mert tényleg mindenki kint van és mindenki nagyon segítőkész. Nagyon hasznos főleg azok számára, akik nem tudják, hogy mit szeretnének. Azt gondolom külföldön jóval több lehetőség van. Szerintem itt Magyarországon a legtöbben kétségbeesettek, pedig általánosságban nagyon jó képzéseink vannak. […] Persze azért ott van a kalandvágy is. Én is szeretnék megismerni egy másik kultúrát és azt, hogy hogyan lehet kint boldogulni, aztán az is lehet, hogy majd hazajövök, ha nem tetszik.”

 

A most 11. osztályba járó D. Flóra vágya a színművészeti egyetem. Egyelőre még „b” és „c” terven nem gondolkodik, de azt elmesélte, hogy nagyon jól érezte magát ezen a rendezvényen, sőt teljesen felpörgött tőle.

K. Kitti érdeklődését leginkább a turizmus, a vendéglátás, valamint a business management szak keltette fel.

„Jóformán mindenki azt mondja, hogyha külföldön végzel el valamilyen egyetemet, akkor utána sokkal több lehetőséged lesz. Munka szempontjából nem feltétlenül gondolom ezt, de azt állítják egyesek, hogyha ott szerezném meg a diplomát, majd úgy jönnék haza, akkor jóval könnyebben tudnék lehelyezkedni.”

 

Te is már most gondolkozol azon, hogy hol is tanulnál legszívesebben, és milyen szakon? Egy jó tanács, hogy figyeld az intézmények nyílt napjait is, mert a személyes benyomás is nagyon fontos, valamint az iskoláknál lévő karrier tanácsadók is sok mindenben tudnak segíteni, ha még bizonytalan lennél. Jobb előbb elkezdeni az ilyesmit, mint később.;)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share