Jótékonykodnál? Egyszerűbb, mint hinnéd!

Rovat

Megosztás

Mi ugrik be a jótékonykodás szóról? Számlaszámok, adó 1%-a, gulyásleves osztás a Blahán – olyan dolgok, amihez nyűgnek tűnik csatlakozni. Ha viszont mégis szeretnél segíteni embertársaidon, ez egyszerűbb, mint gondolnád.

A legegyszerűbbnek tűnő módja a segítségadásnak természetesen a pénzadomány. A legtöbb szervezet honlapján elérhető egy számlaszám, amire utalva gyorsan és zökkenőmentesen lehet adományt küldeni. Ez sokak számára idegen, hiszen nem látjuk pontosan hova megy a pénz, ráadásul sajnos rengeteg olyan történet kering, hogy sokszor szélhámosok adják ki magukat egy-egy alapítvány munkatársának, és így jutnak pénzhez. Cikkünkben olyan tippeket találsz, amik ennél kicsit kézzelfoghatóbbak, és a zsebpénzed sem bánja feltétlenül. Természetesen ezen kívül ezer és ezer olyan alapítvány és szervezet van, ahol segíthetsz, ám mutatunk néhány kiindulópontot!

Ruhagyűjtés
Árvizek és egyéb természeti katasztrófák után mindig megnő az igény a különböző javak gyűjtése iránt. Ezt természetesen máskor is meg lehet tenni, árvaházak, hajléktalanszállók és a szegények megsegítésére specializálódott intézmények sora várja a kinőtt vagy nem használt ruhákat, cipőket, játékokat és egyéb használati tárgyakat. A Máltai Szeretetszolgálat például állandóan gyűjt ruhákat, ételt, használati tárgyakat, itt tudsz erről informálódni.

Kutyasétáltatás
Az állatmenhelyek mindig nagy szeretettel várják azokat a lelkes önkénteseket, akik besegítenek a munkájukban. Ez természetesen lehet komolyabb munka is – takarítás, állatok szállítása, tápszerek beszerzése -, de az is nagy segítség, ha valaki „állatszeretgetőként” segít ápolgatni a gazdátlan kutyák és cicák lelkét. Egy rövid közös séta vagy egy játék nagyon sokat tud számítani az állatoknak, és cuki állatok között el is felejti az ember, hogy éppen jótékonykodik, olyan jó móka lehet kutyázni vagy cicázni egyet. Például itt, a Budaörsi Állatmenhelyen.

Teljesíts kívánságokat!
A Menhely alapítvány működtet egy olyan online kívánságtárat, ahova súlyos beteg gyermekek kívánságait írják fel. Itt tudsz böngészni köztük, a sok Xbox és laptop között akadnak apróbb, könnyebben teljesíthető kérések, hátha akad nálad otthon éppen egy felesleges hercegnős ágy vagy egy óriási kukásautó!

Segíts a hajléktalanoknak újságot írni!
A Fedél Nélkült ugyan hajléktalanok terjesztik és írják, egy újság kiadása körül bőven elkél más segítség is – tördelés grafikai munkák, kapcsolattartás, szervezés – a legtöbbet otthonról, a gép elől tudod csinálni. Amellett pedig, hogy jótékonykodsz, jó ajánlólevél és tapasztalatszerzés lehet, ha mondjuk ilyen irányban szeretnél később elhelyezkedni. Ha újságírásra adnád a fejed, később fel tudsz mutatni az első állásodnál egy ilyen korábbi tapasztalatot – így nem bizonyulsz teljesen pályakezdőnek. Itt találod őket.

Adj vért!
Ha nincsen tűiszonyod, akkor pofonegyszerű dologgal tudsz segíteni: adj vért! Rövid idő alatt kész, emberéleteket menthetsz vele, és általában uzsonnát is adnak. A segítségnyújtás mellett azért is hasznos lehet, mert egyúttal meg is vizsgálják a véredet, és könnyen kiszűrik, ha bármi bajod van.

(Fotók: Hargreaves Lansdown, Giphy)

Jótékonykodnál? Egyszerűbb mint hinnéd!
Szoktál segíteni a rászorulókon?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,232RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta