Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Jövőre is támogat határainkon túli magyarokat a Magyar Nyelvőr Alapítvány

Jövőre is támogat határainkon túli magyarokat a Magyar Nyelvőr Alapítvány

A Magyar Nyelvőr Alapítvány Erdélybe látogatott, ahol a helyi gimnáziumban tartottak egy vetélkedőt. Könyveket is vittek ajándékba mindenféle stílusban, mindenfelé korosztálynak. A könyvtárat szerették volna ellátni könyvekkel.

A Tamási Áron Gimnáziumnak van egy hatosztályos általános iskolai része, melyet a kilencosztályos gimnáziumi rész követ. A vetélkedőt hatodikosoknak és ötödikeseknek tartották meg a Magyar Nyelvőr Alapítvány munkatársai. Dr. Keszi Istvánt, az alapítvány jogi képviselőjét kérdeztük a vetélkedőről, és arról, mit csináltak pontosan Erdélyben.

Honnan jött az ötlet, hogy könyvet adományozzanak erdélyi diákoknak?

Évről évre mindig máshová viszünk könyveket, ajándékokat. A cél, hogy a helyi iskolákat és diákokat támogassuk.

Határainkon túli kapcsolataink révén derítettük ki, hogy mire van fogadókészség az iskolákban. Felmerült, mi lenne, ha a diákoknak tartanának rendezvényt is, és az az ötletünk támadt, hogy nyelvi vetélkedővel kedveskedjünk a diákoknak, akiket az ott elért eredményeik alapján elismerésben is részesítünk.

Hogyan zajlott a vetélkedő? Hogy ment a diákoknak?

Ügyesek voltak. Kisebb nehézséget talán a földrajzi nevek okoztak nekik. A verseny kétfordulós volt, négyfős csapatokat alkottak a fiatalok, melyekből összesen nyolc volt. Szerintem a csapatok közül bárki megérdemelte volna a nyereményt. Jó látni, hogy Magyarországtól 200 kilométerre ebben a magyar nyelvi közösségben van akkora megtartó erő, hogy ezekben az iskolákban ilyen jó teljesítményt tudnak nyújtani.

Mi alapján választják ki az iskolákat, melyekbe ellátogatnak?

Helyi kapcsolatok, illetve az alapján, hogy kik szorulnak rá, kik érdemesek arra, hogy az adományban részesüljenek. Azok a sulik, akik az alapítvány látókörébe kerülnek, földrajzi, irodalmi, szépirodalmi és tudományos ismeretterjesztő könyveket kapnak. Jártunk már Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Csíkszeredán és Gyergyószentmiklóson is.

Mivel foglalkozik még a Magyar Nyelvőr Alapítvány?

Az iskolákba való látogatás a tevékenység egyik oldala. Évről évre kiosztjuk a Magyar Nyelvőr díjat is. Ahogyan tavaly, idén is az Országház ad helyet a rendezvénynek. Egyéb olyan törekvéseket is támogatunk, melyek a magyar nyelv gondozásával és ápolásával foglalkoznak, például kiadványokkal és rendezvények szervezésével. Ilyen a Eötvös szónokok versenye.

Melyik áll legközelebb a szívéhez?

Nagyon szeretem, amikor Erdélybe könyveket viszünk, igazából mindegyik közel áll, de sorrendben ez a legkedvesebb. A Magyar Nyelvőr díj átadása is nagyon kedves.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share