Ezt nézed:  / Suli / Mit tegyek, ha elveszítettem a pénztárcám, benne az összes személyes iratommal?

Mit tegyek, ha elveszítettem a pénztárcám, benne az összes személyes iratommal?

Elvesztetted az irataidat, és mindent újra kell csináltatnod? Íme, a sorrend, ami segíthet, hogy ne kelljen felesleges köröket futnod!

Kérdezz körbe személyesen az üzletekben, amerre jártál, hátha valaki beadta, vagy te magad hagytad ott. Ha tömegközlekedést használtál, jelezd a társaság felé. Van kifejezetten ilyen esetekre egy ügyfélszolgálat, aki megpróbál segíteni neked. Ha megbizonyosodtál róla, hogy végleg nyoma veszett, íme, a hadművelet, ahogy új iratokra tehetsz szert!

1. Ha van bankkártyád, tiltasd le a bankod telefonos ügyfélszolgálatán.

Ha nem teszed, érkezni fognak az sms-ek, ugyanis 5000 Ft alatt PIN kód használata nélkül is tudják költeni a bankszámládon lévő összeget. Érvénytelenítik a bankkártyád, újat kell igényelned, akkor is, ha előkerülne a másik.

2. Menj be az okmányirodába és vidd magaddal a születési anyakönyvi kivonatod.

Jelentened kell, hogy elveszítetted az irataidat, nehogy valaki visszaéljen velük, különösen a jogosítványoddal- ha van, ezt három napon belül köteles vagy jelenteni. Előfordulhat, hogy személyigazolványoddal megpróbálják megváltoztatni a bankkártyád PIN kódját, ugyanis minden információ rendelkezésükre áll a telefonon történő azonosításhoz. Miután jelentetted, érvénytelenné válik személyigazolványod, lakcímkártyád, diákigazolványod, jogosítványod és készítik is az újat számodra. Az első esetben ingyenesen megkaphatod őket újra, azonban, ha már előfordult ilyen eset, fizetés ellenében állítják ki. Ideiglenes személyigazolványod lesz kb. 1 hétig, melyet vissza kell adnod, ha az új megérkezik. Diákigazolvány igénylése hasonlóan működik, mint amikor iskolát váltasz. A lakcímkártyád viszont azonnal kiállítják ott helyben. A jogosítványra kérelmet kell beadni és egy ideiglenes 30 napos igazolással lehet autóba ülni.

Forrás:giphy

3. Ha a születési anyakönyvi kivonatod elveszett, vagy benne volt a tárcádban, akkor a születési helyed anyakönyvezéssel foglalkozó hivatalába kell menned

Ahol a szüleid nevével és születési dátumával új iratot igényelhetsz.

4. A megérkezett új személyigazolványoddal és lakcímkártyáddal a megyei kormányhivatalban van lehetőséged az új TAJ kártya igénylésére.

Ennek pótlásáért fizetni kell.

5. Az adóhivatalban új adókártyát kell igényelned, ennek pótlása szintén térítésköteles.

Abban az esetben, ha lopás történt, a rendőrséghez kell fordulnod és igazolványaid kiállítása ingyenes lesz!

Mit tegyek, ha elveszítettem a pénztárcám, benne az összes személyes iratommal?
Te már veszítetted el az irataidat?

Borítókép: beregihirek.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share