Két hét angoltanulással Máltán? Nem ez a legdrágább!

Rovat

Megosztás

Ha ezen a nyáron külföldön szeretne valaki mondjuk angol nyelvet tanulni, annak tudnia kell, hogy az egyik legnépszerűbb célpont Málta. Ott – más országokhoz viszonyítva – olcsóbbak a nyelvkurzusok. Az Eduline körülnézett, mi a helyzet az idegen nyelv tanulási lehetőségekkel itthon és külföldön.

Két hét angoltanulással eltöltött máltai “nyaralás” kétfős apartmanban körülbelül 1100 eurónál (407 ezer forint) kezdődik, bár azt hozzá kell tenni, hogy a szigetország elsősorban az angolul tanulók számára népszerű. Az Egyesült Királyságnál viszont, feltételezhetően, jóval olcsóbb. Olaszul azonban Olaszország több pontján is lehet tanulni: Milánóban, Rómában, Firenzében, és akár Szardínia, vagy Szicília szigetén is. A spanyolul tanulni vágyókat Barcelonában, Madridban és Valenciában is várják.

Idegen nyelvi táborok tömkelegéből válogathatnak tehát azok a szülők és diákok, akik a nyár egy részét a nyelvtudásuk fejlesztésével töltenék. A kínálatban több száz olyan gyerekeknek és kamaszoknak szóló tábort találtunk, amelyek az aktív pihenés mellett nyelvórákat is kínálnak a táborozóknak. Leggyakrabban angol, vagy német nyelvből, de számos külföldi lehetőség is várja a nyelvtanulókat. Igaz, borsosabb áron, mint a hazai lehetőségek.

Az egészen olcsótól a döbbenetesen drágáig is találtunk angol nyelvi nyári táborokat Magyarország területén.

Békéscsabán például van olyan nyári napközis tábor, ami egy hétre mindössze 18-20 ezer forint, amibe az angol órák mellett napi három étkezés, múzeumlátogatás és egyéb program is beletartozik. Egy hasonló programokat és ellátást kínáló napközis tábor Budapesten akár már több mint 50 ezer forint is lehet. A nyugati országrészben pedig még ezt az összeget is meghaladhatja.

Még mélyebben a zsebébe kell nyúlnia azoknak a szülőknek, akik bentlakásos nyári táborba küldenék a gyermeküket, vagy gyermekeiket. Ezek ára már a 70 ezer forintot is meghaladja. Ez azonban még mindig viszonylag olcsónak számít, hiszen találtunk olyan egyhetes angol tábort, ami a Mátrában kínál programokat és angoltanulást körülbelül 110 ezer forintért. A nemzetközi táborok árai Piliscsabán és Balatongyörökön már a 200-250 ezer forintot is meghaladják. Igaz, itt már angol nyelvi területekről érkező anyanyelvi tanárok foglalkoznak a gyerekekkel, és a szállás sem a mindenki által ismert faházakban vagy kollégiumokban, hanem kényelmes apartmanokban, vagy egyenesen egy ötcsillagos kastélyban van.

Nem csak angolból, hanem német nyelvből is szép számmal lehet találni nyári táborokat, amelyek ára nagyjából hasonló szinten mozog, mint az angolosak. Olyan fényűzést viszont, mint amilyeneket a hetente 200 ezer forintot is meghaladó angoltáborok kínálnak, a német esetében nem találtunk, legalábbis nem az országhatáron belül. Ha viszont valaki az osztrák határ közelében lakik, és megengedheti magának, érdemes szétnéznie Ausztria fővárosában, Bécsben. Akár egy kicsit távolabb, az osztrák Alpok közelében, hiszen itt is kínálnak nyári táborokat magyar gyerekeknek is. Ezekben nem csak a nyelvvel, hanem a kultúrával is ismerkednek a gyerekek. Nem beszélve arról, hogy maga az utazás és a környezet is extra élményt, kalandot jelent számukra.

Mintha más idegen nyelvek nem is léteznének

Közel sem ilyen rózsás a helyzet, ha az angol vagy német helyett valamilyen más idegen nyelvet szeretnénk gyakorolni a nyári szünet idejében. Olasz nyelvi tábort csak elvétve találtunk itthon, bár azt legalább nem túl drágán. Egy hétre 40 ezer forintért Budapesten, de ugyanez a helyzet spanyolból és franciából is, amit jellemzően második nyelvként tanulnak a gimnazisták.

Mivel ilyen alacsony a kínálat, számukra szinte csak az a lehetőség marad, hogy külföldön töltsenek el egy, vagy akár több hetet a nyelvtudásuk fejlesztésére. A legegyszerűbb – de nem feltétlen a legolcsóbb – olyan nyelviskolákon, vagy akár intézeteken keresztül intézni az ilyen nyelvtanulást, akik maguk is kínálnak külföldi nyelvtanfolyamokat. Már csak azért is, mert a foglalás a nyelvkurzuson kívül jellemzően magába foglalja a szállás, a reptéri transzfer és az étkezés költségeit is. Az árból pedig akár le is lehet faragni azzal, ha valaki nem fogadócsaládnál szeretne lakni, hanem inkább magának intéz szállodát, vagy nyitott arra is, hogy kollégiumban lakjon.

Fontos azonban tudni, hogy ezek nem nyári táborok, hanem nyelvkurzusok, amik lehetnek intenzív és kevésbé intenzív menetrendűek is. Az órák tehát tantermekben, kisebb-nagyobb csoportokban zajlanak, jellemzően napi 4, de akár 6 órán keresztül is. Pont úgy, mint bármelyik iskolában vagy nyelviskolában. A pluszt az anyanyelvi tanárokon kívül egyértelműen a teljesen anyanyelvi környezet jelenti, valamint az önállóság, a bevásárlás elintézése, a kultúra, szokások és új emberek megismerése, az ország felfedezése.

Nem csak európai célpontok, hanem a világ egészen távoli helyei is a kalandvágyó, bátor nyelvtanulók rendelkezésére állnak. Találtunk olyan szervezetet, ami egyenesen a világ másik felébe, Sydneybe, Szöulba, New Yorkba, vagy egyenesen Honolulu szigetére repíti a diákokat. Ott körülbelül 1500-2000 euro fejében tölthetnek el két hetet valamilyen nyelvtanfolyamon. Az árba ebben az esetben is beletartozik a lakhatás és az étkezés. A repülőjegy ezekre a helyekre viszont jellemzően jóval drágább, mint a viszonylag olcsó(bb) európai célpontokra. Két hétre Honolulura utazni tehát valószínűleg nem éri meg, hosszabb időre menni pedig akár több millió forintba is belekerülhet.

Cikk forrása: eduline.hu

A képek csak illusztrációk.

Forrás: Pixabay

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta