Mondd, mikor születtél, megmondom, hogyan halsz meg!

Rovat

Megosztás

Míg sokan hisznek a horoszkópban, mások szerint szánalmas és kártékony áltudomány. Akárhogy is, komoly erőfeszítéseket tettek már kutatócsoportok, hogy összefüggést találjanak a születési idő és a mentális zavarok között. A legérdekesebb megállapításokat az amerikai psychologytoday.com portál cikke gyűjtötte össze.

Ha télen születtél, hajlamos lehetsz a skizofréniára és a bipoláris zavarra. Ez különösen a januáriakra igaz. A tavasziak, főleg a májusiak a depresszióval számolhatnak. Nem kell nagyon aggódnod a skizofrénia miatt, ha júliusban születtél. Ha augusztusi, vagy szeptemberi vagy, a bipoláris zavar ne izgasson. A novemberiek pedig a depressziótól ne féljenek. Mindezt a londoni Queen Mary Egyetem 2012-es tanulmánya állapította meg 58.000 minta alapján.

A születési hónap és a mentális zavarok közötti lehetséges összefüggést mások is vizsgálták Nagy-Britanniában. Az 1970 és 2001 között történt 27.000 öngyilkos eset tanulmányozása során arra a következtetésre jutottak, hogy az áprilisiak, a májusiak és a júniusiak a leginkább veszélyeztetettek. Ők 17 százalékkal hajlamosabbak az öngyilkosságra az ősszel és télen születetteknél.

Mi okozhatja mindezt? Az egyik 2010-es tanulmány szerint a születési hónap hatással lehet a biológiai óránkra. Egérkísérletek során figyelték meg ugyanis, hogy a téli egyedek kevéssé tudtak alkalmazkodni a nyári életciklushoz, mint a többiek.

Newborn-baby-006

Mások a D vitaminra gyanakszanak. Ez a vitamin ugyanis nemcsak a csontjaink épségéért, de az agyfejlődésünkért is felelhet. Ha tehát valaki télen, vagy borongós időben született, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki nála valamilyen mentális zavar. Akármilyen hihetetlennek tűnik is ez, dán tudósok kimutatták, hogy az alacsony D vitamin szinttel születettek nagyobb eséllyel válhattak skizofrénekké, mint a többiek.

A különböző időszakos megbetegedések is szerepet játszhatnak ebből a szempontból. Ha például a kismama influenzás lett a télen, az érintheti a gyermekét. Az egyes allergének, de még az évszakváltások is okozhatnak problémát az anya szervezetében.

Ezek tudatában, semmiképp se essenek pánikba az áprilisiak! Nemcsak azért, mert a legtöbb elméletre számtalan cáfolatot találtak az idők során. Hanem mert folyamatosan fejlődik a tudomány és a fenti problémákra (D vitaminhiány például) újabb és újabb megoldásokat találnak.

Mondd, mikor születtél, megmondom, hogyan halsz meg
Te hiszel a horoszkópban?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta