Kézzel írás kontra telefonos jegyzetelés

Rovat

Megosztás

Japán kutatók 48 diákot vizsgáltak meg, akiknek ugyanazt a szöveget kellett tableten, okostelefonon és kézzel írva is rögzíteniük. Kiderült, melyik a hasznosabb! Az eredmény nem is olyan meglepő!

A technológiai eszközök térhódításával egyre elterjedtebb, hogy a jegyzeteinket nem kézzel írjuk, hanem telefonunk vagy tabletünk segítségével rögzítjük az információt. A módszer sokak szerint sokkal gyorsabb és praktikusabb, az agyunknak viszont kevésbé hasznos, mivel máshogy rögzülnek a képernyőre vetett szövegek, mint a jól bevált kézírás.

Azok, akik kézzel írták a jegyzeteiket, nagyobb arányban tudták visszaidézni a leírtakat, mint azok, akik valamilyen okoseszközt használtak.

A kutatáshoz MRI-t is használtak, amivel megfigyelték a diákok agyi aktivitását. A jegyzetek készítése után egy órával kérdéseket tettek fel nekik, miközben az agyukat szkennelték. Azoknál, akik a kézzel írták a jegyzeteiket, több olyan terület aktiválódott, amely a memóriáért, nyelvért és tájékozódásért felel, mint azoknál, akik okostelefont vagy tabletet használtak.

A kutatók szerint a papírra vetett írás különleges, komplex és térbeli információ, a több inger pedig jobban aktivizálja a memóriát.

Nem kell tehát még temetni a hagyományos toll-papír kombinációt, hiszen egyelőre több érv szól mellette, mint ellene.

A Frontiers in Behavioral Neuroscience hasábjain közzétett kutatás szerint főleg a kreatív foglalkozásúaknak jó, ha megtartják a papírformát. Azoknak pedig, akik inkább a digitális rögzítést választják, érdemes a kézíráshoz hasonlóan kiemeléseket használni, hogy könnyebben vizualizálják az okoseszközbe bevitt adatokat – ezzel is segítve a memóriát.

Forrás: FrissMédia

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,232RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta