Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Kiabálnak veled? – így csitítsd a kedélyeket!

Kiabálnak veled? – így csitítsd a kedélyeket!

Vitatkozni, veszekedni, nézeteltérésbe keveredni mindennapos dolog. Lecsendesíteni a kedélyeket és a kiabáló embereket többféleképpen lehet. Íme, a hangtompítás négy módja.

Miért kiabálunk egyáltalán? Félelemből? Azért, mert elvesztettük a kontrollt önmagunk felett? Már nem tudjuk, nem akarjuk a szituációt, a beszélgetést normális emberi keretek között folytatni? Elvesztettük a türelmünket? Vagy csak egyszerűen otrombák és tiszteletlenek vagyunk? Mindenki belecsúszik a magasabb decibelbe, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne megálljt parancsolni és lejjebb húzni a hangerőt.

1. Ne kiabálj vissza!

Ha felveszed a kesztyűt, azzal csak rosszabbra fordulnak a dolgok. Semmiképpen se kezdj te is ordibálni a másikkal, még ha rosszul is esik amiket mond vagy ahogyan mondja. Az agresszió nem válasz, csak olaj a tűzre.

shouting

2. Halkulj el!

Amíg a másik magából kikelve dühöng, te viselkedj az ellenkezőjeként. Szándékosan beszélj halkan, megfontoltan és lassan. Ez már csak azért is le fogja csendesíteni az emberedet, mert saját magától nem hallja, amit mondasz. Másrészt a szembeállítástól talán leesik neki, hogy mennyire minősíthetetlen a viselkedése.

YoungerTV tv land younger sutton foster nico tortorella

3. Maradj csendben!

Amikor már kilátástalanná kezd válni a helyzet, inkább ülj le, maradj csendben és nézz nyugodtan a másik szemébe. Ezzel a passzív, mégis sokatmondó viselkedéssel rádöbbentheted, hogy mennyire rossz utat választott az álláspontja kifejtésére. Ráeszmél, hogy ő az egyetlen, aki magából kikelve kiabál. Ezután ha minden jól megy belekezdhettek a valódi kommunikációba és elmagyarázhatjátok egymásnak mit gondoltok a vitás helyzetről.

reaction upset look serious arnold schwarzenegger

4. Érintsd meg!

Ez a módszer természetesen csak akkor működhet, ha valaki hozzád közel állóval kerülsz éppen nézeteltérésbe. Egy vadidegennél azért inkább ne próbálkozz, provokációnak is felfoghatják. Az érintéssel kifejezed, hogy törődsz a másikkal, ugyanakkor meg is nyugtathatod.

touch

 

Kiabálnak veled? - így csitítsd a kedélyeket!
Te szoktál kiabálni?

Képek: spiritualfitnessonthego, giphy