Ezt nézed:  / Suli / Memóriafejlesztés felsőfokon

Memóriafejlesztés felsőfokon

Feltűnt, hogy hiába teszed éjjelre a tankönyvedet a párnád alá, reggelre mégse vándorol át bele a tudás? Vannak ennél jobb módszerek is arra, hogy könnyebben és hatékonyabban jegyezd meg a tanulnivalót!

A memória is olyan, mint a testünk: edzésben kell tartani, és akkor egyre könnyebben jegyzel meg egyre nagyobb mennyiséget.  Nem kell rögtön attól félni, hogy memóriánkat csak egy telefonkönyv bemagolásával tudjuk igazán jó formába hozni, íme néhány egyszerű trükk, hogy könnyítsd meg mindennapjaid!

Ismételj!

Néha nehéz elkerülni, hogy ne a megmérettetés előtti napon állj neki a tanulásnak, ám ha már egy nappal többet nyersz, sokat fejlesztheted a memóriádat! Időkihagyásokkal ismételd át újra a megjegyeznivalót, sokkal stabilabban ragad meg az elmédben, ha újra és újra belevésed, és hagyod közben ülepedni is a tanulnivalót.

giphy

Zárd ki a zajokat!

Hiába imádod a zenét, vagy megy háttérzajként a tévé tanulás közben, ezek mind elvonják a figyelmed attól, hogy száz százalékosan koncentrálni tudj. Az agyad akaratlanul is megpróbálja feldolgozni a dalszövegeket és a beszédet, így a legjobb döntés mindezt kizárni. Olyan helyen sokkal könnyebb memorizálni a dolgokat, ahol nem ér túl sok inger.

Asszociálj!

Dominic O’Brien, nyolcszoros memória-világbajnok szerint az egyik leghatékonyabb módszer a gondolattársítás. Sokkal könnyebb úgy megjegyezni dolgokat, ha társítunk hozzá valami élményt vagy bármit, ami eszünkbe jut róla. Nyelvtanulásnál például ha az adott szó egy másik magyar szóra emlékeztet, akkor asszociálhatsz arra, és erről könnyebben megjegyzed.

giphy (1)

Színezz és jelölj!

A vizuális típusú embereknek ez nagy segítség – veled is előfordult már, hogy arra tisztán emlékeztél például, hogy a füzeted melyik részére volt leírva az infó, ami épp nem jut eszedbe? Ezért érdemes színes filcekkel kiemelni a szövegeket, táblázatba szedni az infót, vagy bármilyen olyan kreatív módon ábrázolni, amelyről könnyebben megjegyzed.

(képek forrása: Time, Giphy)

Memóriafejlesztés felsőfokon
Szoktak problémáid lenni a dolgok megjegyzésével?