Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Kiderült! A kutyák nemcsak okosak, hanem céltudatosak is!

Kiderült! A kutyák nemcsak okosak, hanem céltudatosak is!

A kutyák az ember legjobb barátai és leghűségesebb társai!  S ha ez nem lenne elég, egyre több izgalmas felfedezést tesznek, ami arra utal, hogy kedvenceink még intelligensebbek, mint elsőre gondolnánk!

Az ELTE Etológia Tanszékén külön program foglalkozik velük és igyekeznek minél több dolgot megtudni róluk a Családi Kutya Program keretében. Az ELTE programját még csak pár éve indította, ám nagyon sokan jelentkeztek és vettek részt benne, így a világon egyedülálló, hogy ennyi kutyával egyszerre foglalkoznak a magyar szakemberek.

A legfrissebb kutatásukban arra keresték a választ, hogy vajon a kutyák értik-e a különböző cselekvések célját, amelyeket az emberek végeznek? Szerintetek?

Íme, a sokak számára nem meglepő eredmény!

A kutatási eredmények szerint, a kutyák képesek voltak eldönteni, hogy az emberek által végrehajtott folyamatnak volt-e „értelme”! Felfedezték a cselekvés célját, így már nem utánzásra, hanem a feladat „megoldására” törekedtek, pedig csak az utánzásra tanították be őket.

Például észrevették a különbséget aközött, hogy egy ember csupán kinyit egy szekrényt, vagy ki is vesz valamit a nyitott szekrényből.

A kutyák saját eszközeikkel érték el a célt ahelyett, hogy a viselkedés pontos másolására törekedtek volna! Tételezzük fel, hogy gazdiként kiveszel egy sálat a szekrényből. Ezt a kutyád látja és érti is, és legközelebb majd meglep azzal, hogy ő húzza ki ugyanazt a sálat a szekrényből (persze másként teszi ezt, mint te).

Ilyen szempontból a kutyák hasonlóak a csimpánzokhoz és a 12-­18 hónapos csecsemőkhöz!

A kutatás eredményeit egy neves amerikai pszchiológiai folyóiratban, a Journal of Comparative Psychology-ban publikálták.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share