Kik vannak a bankjegyeinken?

Rovat

Megosztás

Sokszor megfordulnak a kezünkben, mégis keveset tudunk róluk. Vajon kik és mik vannak a bankjegyeinken? 

A megújított forint bankjegyek megjelenése tükrözi azokat a megőrizni kívánt értékeket, amelyeket a magyar bankjegyek évtizedes grafikai tradíciói, az igényesen megrajzolt portrék és a hátoldali képek jelentenek – írja a Magyar Nemzeti Bank.

LÁSSUK!  A pénzemberek és hátoldalaik

500.-

II. Rákóczi Ferenc és a sárospataki vár van a két oldalán a legkisebb címletű papírpénzünknek.

1000.-

Mátyás király portréja látható az előoldalán a bankjegynek, míg a hátoldalán a Hercules kutat csodálhatjuk meg, ami a visegrádi reneszánsz palota részlete.

2.000.-

Bethlen Gábor, az 1600-as évek magyar királya – illetve a másik oldalán tudósai körében látható – a kétezer forintos bankjegyen.

5.000.-

popupu5000.orig

Az ötezres bankjegyen Gróf Széchenyi István és a nagycenki kastély látható.

10.000.-

eee

A tízezresen Szent István királyunk portréja van, akit Esztergomban koronáztak királlyá, éppen ezért a hátoldalán ennek a városnak a látképe található.

20.000.-

popupu20000.orig

A húszezres egyik oldalán Deák Ferenc van, aki az 1800-as években volt igazságügy-miniszter, a másik oldalon pedig a régi pesti képviselőház, ami ugyanebben az évszázadban volt használatban.

TUDTAD?

A bankjegyek gyapotból készülnek, így tudják megakadályozni azt, hogy kézről kézre járva és gyűrve is felismerhetetlenné váljanak. A forgalomban lévő bankjegysorozat grafikai tervét Pálinkás György grafikusművész készítette.

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak. Ezek között vannak szabad szemmel láthatók, és olyanok is, melyek speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta