Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Kisállatok, nagy extrákkal

Kisállatok, nagy extrákkal

Mennyibe kerülnek a legapróbb kedvencek?

Bár legtöbbünk macskát vagy kutyát tart, ne feledjük, más állatok is léteznek a világon. A panellakásban élőknek lehetnek ők hűséges társaik: a tengerimalacok, egerek, teknősbékák, nyulak, és hörcsögök, vagy éppen a sündisznók.

Kisegér a kirakatban

Mielőtt kiválasztanád a számodra szimpatikus kisállatot, előbb tájékozódj, mennyibe is kerül. Most elsősorban nem a bolti árakra gondolok. Arra gyűjtögethetsz, félreteheted zsebpénzedet, aztán kifizeted, és le is van tudva – az etetésre, ellátásra azonban minden nap szánni kell egy keveset. Vagy egy kicsit többet.

Etelka tizennégy éve teknőstulajdonos. “Egy ilyen állatot nem pillanatnyi szeszélyből kell megvenni, hiszen elég hosszú életű,ha gondosan megkapja, amire szüksége van – meséli. – “A teknős havi tartása körülbelül 2000 Ft. Ezen kívül azonban gondot kell fordítani vizének tisztán tartására, s hogy friss levegőt és napfényt kapjon. A mienk a tizennégy év alatt kétszer szorult orvosi ellátásra. Vitaminhiányos lett, és injekciót kapott.”

teki

Ha nagy a baj

Bizony, egy kisállat is lehet beteg. Nóri, hogy megelőzze a bajt, félévente oltásra viszi nyulát. “Ennek úgy ötezer forint az ára, ahogyan a röntgennek is, de ha bármi baja van, akkor több ennél ez az összeg. A nyusziknak a fogával és az emésztésével szokott gond lenni. Attól függ, mi pontosan a baj; tízezrekről beszélhetünk. Persze akadnak lelkiismeretes orvosok is, akik kevesebbet kérnek, a gyógyszeren azonban nem lehet spórolni, ugyanis nincs rá állami támogatás. Ezért csak az tartson nyuszit, aki nem pénzben méri az életét.”

nyusz

Kicsi állat, nagy házban

Amikor Etelkához került a teknős, még elfért a tenyerében. Ma az állat legalább kétszer akkora. Akváriumát tehát nagyobbra kellett cserélni. A kifejlett példányoknak 100X50X50 cm-es kell, írja egy teknősökkel foglalkozó oldal. Ez nem olcsó mulatság. Már a feleakkora terráriumok tízezernél kezdődnek. A törpenyulaknak legalább 80X50 cm-es ketrecet ajánlanak, ami minimum 25 000 forint, a tengerimalacoké viszont ez alatti: az interneten találni  17 000, 12 000 de még 6000 forintosat is. Ezen a téren aztán tényleg ne legyél szűkmarkú. A kis háziállatok itt élik le életüket, nekik ez a ketrec vagy akvárium az összes életterük, nap mint nap itt szaladgálnak. És különben is: fordíts kisállatodra annyit (beszéljünk pénzről vagy figyelemről), mint a szeretteidre. Elvégre ő is családtag.

Kisállatkeres(ked)és
Neked van valamilyen különleges háziállatod?

Szöveg: Fekete Fanni

fotók: Weheartit

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share