Kismacskánk születik! – Hogyan készülj fel az új jövevény érkezésére?

Rovat

Megosztás

Kicsi állat, nagy hűhó.

Első macskánk vemhessége igencsak váratlanul ért minket – annyira, hogy drága állatunk a pincében hozta világra kölykeit. Azóta számos alkalommal bővült a macskacsalád, de tanulság mindig akadt.

Ágyban, párnák közt

Ha azt látod, macskád gyanúsan kikerekedett, nem kell  orvostól orvosig rohanni vele. Természetes állapot ez, ami nem változtatja meg a „kismama” igényeit.  Óvintézkedésre csak abban az esetben van szükség, amikor vészesen közelít a nagy nap, és akkor is a te érdekedben. A vemhes macskák ugyanis – nem túlzás – minden lyukba belenéznek, megfelelő hely után kutatva, ahol megellhetnek. Ezért jobb bezárni minden ajtót, és helyette készíteni neki egy dobozt kinőtt, feleslegessé vált ruhákkal bélelve. A mi macskánk ahogy meglátta fészkét, már ugrott is bele, igaz, legutóbb a kamrát választotta. Persze tudjuk jól, a macska öntörvényű állat. És kényes – ahol már egyszer megellett, ott a világ minden tápjáért sem ismételné meg ugyanezt.

August-05-2012-02-04-59-newborn

Apa csak egy van

Megszülettek a kiscicák, örül a család, happy end – mondhatjuk a legjobb esetben. Azonban az újszülött állatokat veszély fenyegeti. A közelben ólálkodó kandúrok lecsaphatnak rájuk, akár a saját apjuk is. A mi macskánk tettre készen, felborzolt szőrrel zavarta el a kismacskája felé tartó fenevadat, de ha az állat épp magára hagyná kicsinyeit, nem árt, ha addig a gazdi tartja rajtuk a fél szemét. És így biztos a happy end.

Ebédidő

A kismacskák körülbelül tíz napos korukban nyitják ki a szemüket. Eleinte csak anyatejen élnek, majd a harmadik-negyedik héttől fokozatosan átszoknak a szilárd ételekre. Az üzletekben lehet kapni kifejezetten a számukra gyártott macskatápot, amit könnyen megrághatnak, s ami tele van a fejlődésükhöz kellő vitaminokkal. Ekkor már rendes kisgyerek módjára viselkednek – például játékosan összeverekednek testvéreikkel.

Megeshet, hogy az anyamacska elhagyja kölykét, s a gazdira hárul a feladat, hogy felnevelje azt. Ilyenkor bocsánatos bűn kivenni az iskolából egy hét szabadságot, ugyanis a kisállatot hét napos koráig kétóránként kell etetni, méghozzá cumisüvegből. Elvégre ő is csak egy apró, szeretetre vágyó újszülött!

newborn-kitten-photograph-liam-liberty

Ellés egy héten át és egyéb furcsaságok

Nagyon meglepődtünk, amikor macskánk csupán egyetlen kölyköt hozott a világra, hiszen a három-négy utódhoz voltunk szokva. Szemünk viszont csak akkor kerekedett el igazán, amikor pár nap elteltével Pötyi újból megellett. Igaz, továbbra is hatalmas pocakja gyanúra adhatott volna okot. A nem várt „terhesség” mellett az is előfordulhat, hogy a macska elvetél. Meglehet, a magzatok betegek voltak, vagy az anyamacska nem egészséges – az igazságot csak az állatorvos tudhatja.

DSCF0478
Lesifotó egy kismamáról. Vigyázat, becsapós, a képen legalább öt macska van!

 

Most már elég!

Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy macskafarmot tartsanak. Ha az első alomra rábólintottak szüleid, de már úton van a második, minél hamarabb új gazdát kell nekik keresni, lehetőleg olyat, akit nem vár már egy kutya is otthon. Megbízható állatbarát rokon vagy ismerős híján a közösségi oldalakon is lehet hirdetni a kölyköket, hátha egy kisgyerek pont háziállatért zokog otthon. De gazdicsere előtt nézd meg a macskák nemét, nehogy pár hónap elteltével visszaküldjék az ajándékot harmadmagával.

Sajnos a „Facebookon találtam meg a gazdám”kezdetű tündérmeséről ritkán hallani, ezért talán egyszerűbb, ha ivartalaníttatod macskádat. Lehetőleg minél hamarabb, mert a nőstény állatok háromhetente tüzelnek. Ha már megellett, az öt-hat hetes kölykök leválasztása előtt vigyétek el az orvoshoz, egy újabb „balesetet” megelőzendő.

Macskagazdinak lenni nem könnyű, kismacskagazdinak meg pláne, de ha az ember minden nehézségtől visszariadna, azzal az élet apró örömeit is megvonná magától. Egy földön hancúrozó, csillogó szemű, elálló fülű kiscica pedig kétségkívül az, a javából.

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: attackofthecute, fineartamerica, Fekete Fanni)

Macska, pocakkal
Neked már voltak kismacskáid?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta